Trainees: collega’s of concurrenten?

Editie: Januari-Februari 2012 | Tekst: | Fotografie: iStock

Ga je eindelijk aan het werk, zit je nóg in een klas. Een traineeship is serieuze business, waarbij je, naast de cursusdagen, gewoon hard aan de slag gaat op de werkvloer. Twee trainees van de Rijksoverheid vertellen over hun ervaringen.

Koen Frankhuizen

Koen Frankhuizen
  • Leeftijd: 27 jaar
  • Studie: Theoretische Natuurkunde, master klimaatfysica
  • Opleidingsinstituut: Universiteit Utrecht
  • Functie: Beleidsmedewerker, rijkstrainee
  • Werkgever: Rijksoverheid

Ilse de Jonge

Ilse de Jonge
  • Leeftijd: 25 jaar
  • Studie: Public International Law
  • Opleidingsinstituut: Universiteit Leiden
  • Functie: Beleidsmedewerker, rijkstrainee
  • Werkgever: Rijksoverheid

“Het sociale aspect maakt het extra leuk”

Ilse: “De groep na ons is iets kleiner, maar onze lichting bestaat uit 154 trainees. Bij welk ministerie je ook aangenomen bent, je begint gezamenlijk met een reeks cursusdagen. Naast een inhoudelijke introductie tot de Rijksoverheid maak je kennis met elkaar.”

Koen: “Het cursusprogramma richt zich daar ook mede op. In wisselende samenstelling volg je allerlei workshops. Zo leer je de andere trainees beter kennen. We zijn ruim een jaar bezig en ik merk dat ik al een heel netwerk heb opgebouwd van trainees.”

Richting bepalen

Ilse: “Ik was nog niet afgestudeerd toen ik ‘om uit te proberen’ eens een online assessment deed bij de Rijksoverheid. Toen ik daar doorheen kwam, ben ik serieuzer gaan nadenken.”

Koen: “Dat moet ook wel, de hele sollicitatieprocedure duurt ongeveer drie maanden en bestaat uit verschillende onderdelen.”

Ilse: “Maar mijn focus was al op de overheid gericht. Ik zie mezelf geen product verkopen, maar wil een maatschappelijk relevante functie. Ik wilde graag geplaatst worden bij Buitenlandse Zaken, mede omdat ik dacht dat dat de meest logische plek was vanwege mijn studierichting. Toen ik eenmaal bij Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zat, zag ik dat er op alle ministeries plekken zijn voor mensen met een internationale studieachtergrond.”

Koen: “Met mijn studie Natuurkunde en een master in de klimaatfysica, lag het voor de hand om onderzoeker te worden. Ik volgde echter ook vakken bij Geschiedenis en Economie, omdat ik mijn natuurkundige kennis wil inzetten op een breder vlak; bijvoorbeeld maatschappelijke problematiek aanpakken die met klimaatverandering te maken heeft. Rijkswaterstaat was daarom een logische keuze om als trainee te beginnen en ik doe nu met veel plezier een opdracht bij Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.”

Collega’s, geen concurrenten

Ilse: “Er is zeker sprake van saamhorigheid onder trainees, geen concurrentie.”

Koen: “Integendeel zelfs, ik maak veelvuldig gebruik van het traineesnetwerk. Voor inhoudelijke zaken, maar ook om te checken of zij op een plek werken waar ik mijn volgende opdracht kan gaan doen.”

Ilse: “Misschien kom je elkaar tegen bij interne sollicitaties als het traineeship klaar is. Maar de Rijksoverheid is zo groot dat die kans klein is.”

“Er valt binnen de Rijksoverheid zoveel te ontdekken”

Serieus werk, maar met informele kant

Ilse: “Naast de cursussen die je samen doet en het netwerk waarvan je gebruikmaakt, is er ook een informele kant aan het traineeship. Ik was bestuurslid bij het lnterdepartementaal Trainee Overleg, dat onder meer een werkbezoek naar Brussel organiseert. Daarnaast hebben we borrels en andere activiteiten en zijn er genoeg trainees die met elkaar afspreken.”

Koen: “Ondanks dat je op verschillende ministeries op verschillende afdelingen zit, ben je leeftijdgenoten en heb je gelijksoortige ervaringen. Dat sociale aspect maakt het voor een eerste baan extra leuk. Naast de grote hoeveelheid werkervaring op verschillende werkplekken, is dat zeker een voordeel van een traineeship.”

“Je maakt veelvuldig gebruik van het trainees-netwerk”

Doel

Koen: “Ik ga straks nog een periode bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan de slag. Daarna hoop ik een plek te vinden waar mijn achtergrond goed van pas komt, maar ook uitdagingen op beleidsniveau zitten. Een voorbeeld is het Deltaprogramma, een programma waarmee Nederland op de lange termijn tegen hoog water wordt beschermd en van zoet water wordt voorzien.”

Ilse: “Mijn focus ligt op dit moment bij het beleidswerk rondom ontwikkelingswerk. Ook als ik trainee-af ben, zal ik maatschappelijk betrokken blijven. Het mooie van het traineeship is dat je tegelijkertijd leert en werkt en op allerlei werkplekken rondkijkt. Ik heb negen maanden bij Binnenlandse Zaken gewerkt en zit nu voor zes maanden bij Buitenlandse Zaken en ben erg nieuwsgierig naar mijn volgende plek. Er valt binnen de Rijksoverheid zoveel te ontdekken.”