Topmanagers van de toekomst

Editie: September-Oktober 2012 | Tekst: | Fotografie: iStock

Een traineeship leidt je op tot een topmanager of -specialist. Naast dat je een volwaardige functie hebt, volg je ook een opleidingsprogramma met diverse trainingen. Ben jij ambitieus, gedreven, zelfbewust, ondernemend en heb je naast je studie ook een en ander gedaan? Dan pas je perfect in het profiel van een trainee!

Jelte Dijkstra

Jelte Dijkstra
 • Leeftijd: 27 jaar
 • Studie: Economie
 • Opleidingsinstituut: Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit
 • Functie: YSE Trainee
 • Werkgever: AMC
 • Website: YSEprogram.com
 • Tip: Begin vroeg met oriënteren en bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt in een werkgever.

Een traineeship geeft talentvolle starters de kans zich te ontwikkelen tot ‘allrounder’. Gedurende een vastgestelde periode, vaak tussen de één en drie jaar, werk je aan verschillende projecten of in diverse functies op wisselende afdelingen binnen het bedrijf. De inhoud van de projecten en opdrachten is afhankelijk van het doel van het traineeship. Het bedrijf investeert in jou én andersom. Het is de bedoeling dat de trainee na a oop van het traineeship doorstroomt naar een vaste functie binnen de organisatie. Ondanks dat het een opleidingstraject is, krijg je wel de verantwoordelijkheden en salaris die bij een startersfunctie horen.

Opleidingsprogramma

Ongeveer 10 tot 15 procent van een traineeship wordt besteed aan het opleidingsprogramma. Dit programma bestaat uit kennissen vaardigheidstrainingen die verzorgd worden door deskundigen en experts van zowel binnen als buiten het bedrijf. Daarnaast volg je ook trainingen en cursussen voor je persoonlijke ontwikkeling. Als trainee leer je veel in korte tijd en kom je er achter waar je kwaliteiten liggen. Een traineeship biedt je niet alleen inzicht in de organisatie, maar ook in jouw capaciteiten en waar en in welke functie je het liefst wilt werken. Een traineeship triggert je om het beste uit jezelf te halen.

Er zijn verschillende soorten traineeships, aangezien bedrijven door de jaren heen hun traineeships aanpasten aan de behoefte van de organisatie, maar ook aan de behoefte van de trainee. Ook zijn traineeships steeds meer internationaal gericht. Het meest voorkomend is het management traineeship, waarbij managementvaardigheden centraal staan. Daarrnaast is het (vakinhoudelijke) IT Traineeship in opmars. Dit komt omdat er bij bedrijven en organisaties behoefte is aan goed opgeleide IT-specialisten. Daarnaast zijn er traineeships die je opleiden voor een specifiek vakgebied. Er zijn ook bedrijven die een combinatie van verschillende soorten traineeships aanbieden. Hierbij speelt afwisseling een belangrijke rol.

Begeleiding

Soms kiezen bedrijven ervoor om een concrete startersfunctie aan te bieden. Je krijgt dan een vaste functie maar doorloopt daarnaast een intensief opleidings- en coachingstraject. Vaak is het mogelijk om binnen anderhalf jaar van functie te veranderen. Gedurende het traineeship wordt je begeleidt door iemand binnen het bedrijf, zoals een manager. Voor je persoonlijke ontwikkeling krijg je over het algemeen begeleiding van een externe coach of mentor met wie je de voortgang van je persoonlijke doelstellingen bespreekt. Natuurlijk is het mogelijk dat deze laatste ook intern werkt. Beiden beoordelen je tussentijds en aan het einde op je functioneren. Sommige werkgevers bieden bij een positieve beoordeling een vaste baan aan, bij andere werkgevers is het mogelijk dat je solliciteert naar een vaste functie.

Trainee vertelt

Jelte Dijkstra: “Ik zocht naar een baan waarin ik verschillende opdrachten kon doen en was benieuwd naar het werken bij een zorgorganisatie. Ik ben me gaan oriënteren op traineeprogramma’s en ben gestart bij het YSE powered by AMC traineeship. Dit programma duurt twee jaar en bestaat uit drie à vier opdrachten binnen diverse afdelingen van het AMC. Ik werk vier dagen in de week bij het AMC en op vrijdag werk ik bij YSE aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit gebeurt middels trainingen, coaching, begeleiding en extra activiteiten. Zo organiseer ik bijvoorbeeld een festival op het gebied van nieuw leiderschap en ben ik  oprichter en voorzitter van het Jong AMC Netwerk. Mijn eerste opdracht bestond uit een voorstel waarin de uitwisselbaarheid van verpleegkundigen tussen de Spoedeisende Eerste Hulp en de ambulancedienst centraal stond. Voor mijn tweede opdracht maakte ik een inkoopanalyse met specialisten van de divisie Hartcentrum. Heel mooie en uitdagende opdrachten, waar ik veel van heb geleerd. Ik ben nu bezig met mijn derde opdracht. Hierbij wordt er een methode opgezet die inzichtelijk maakt wat de verhouding is tussen de kosten en opbrengsten van de patiëntenzorg. Een pittige, afdelingsoverstijgende, opdracht met de nodige impact, aangezien er miljoenen bezuinigd moeten worden. Als coördinator van de stuurgroep die hier verantwoordelijk voor is, leer ik ontzettend veel op verschillende vlakken. Dit YSE traineeship is met alle ontwikkelingsmogelijkheden en opdrachten echt een springplank! In april 2013 loopt mijn contract af. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. In de afgelopen tijd heb ik al ontzettend veel gedaan en geleerd en ik houd dan ook alle opties voor de toekomst open. Dat zou in het ziekenhuis kunnen zijn of daarbuiten in bijvoorbeeld de consultancy. Daar moet ik de komende tijd goed over na gaan denken.”

Voordelen

 • Je leert het bedrijf van verschillende kanten kennen
 • Je bouwt in een korte tijd een netwerk op
 • Je leert waar je kracht ligt
 • Je wordt begeleid door professionals
 • Je weet veel van verschillende werkzaamheden waardoor je breed inzetbaar bent
 • Je werkt aan je sociale vaardigheden en leert met mensen op verschillende niveaus om te gaan