TalentWings Programma Procam

Editie: September-Oktober 2013 | Tekst: | Fotografie: iStock

Je eerste baan. Een traineeship is populair, maar bij welk bedrijf ? En hoe word je aangenomen? Het vinden van de juiste baan is nog niet zo makkelijk. Procam helpt daarom starters in de IT bij het vinden van die perfecte match. ‘Het vinden van een baan lijkt vaak een multiple choice, maar is dat ook de baan die het beste bij je past?’

George Buysrogge

George Buysrogge
  • Functie: Directeur
  • Bedrijf: Procam

Stephan Hagens

Stephan Hagens
  • Leeftijd: 29 jaar
  • Studie: Technische informatica en Master informatiekunde
  • Opleidingsinstituut: Windesheim Zwolle en VU Amsterdam
  • Functie: Trainee bij ABN AMRO
  • Werkgever: Procam

George Buysrogge, directeur van Procam, noemt het werving en selectie vanuit het individu. “Met het TalentWings programma selecteren we de banen in plaats van de personen.” Het programma voor IT starters is in de afgelopen 16 jaar ontwikkeld en draagt sinds kort de naam TalentWings. Met de hulp van een wetenschappelijk model kunnen IT starters binnen dit programma op zoek gaan naar hun eigen talenten en ambities om deze vervolgens binnen een passende werkomgeving te ontwikkelen en zo doelgericht aan hun carrière beginnen. “Als we voor iemand een geschikt bedrijf en functie hebben gevonden blijf je gedurende twee jaar in dienst bij Procam en bieden we je begeleiding middels coaching en trainingen. Want je leert allerlei dingen op een hogeschool of universiteit, maar niet hoe je planmatig met je carrière om kunt gaan.”

‘Je maakt carrière op dingen waar je goed in bent’

“Maar het begint allemaal bij het individu”, vertelt Buysrogge. “Rob Roe, de wetenschapper die ons heeft geholpen bij het opzetten van dit programma zei: ‘Je moet bij een mens onderscheid maken tussen de dingen die je kunt en wilt beïnvloeden en de dingen die je niet mag beïnvloeden.’ De buiten- en de binnenkant. Die binnenkant moet je met rust laten, maar wat je van jezelf laat zien of hoe je je gedraagt kun je veranderen. Het is daarom belangrijk om jezelf goed in kaart te brengen. Waar ben je van nature goed in en waarin niet? Je maakt immers carrière op de dingen waar je goed in bent en niet waar je slecht in bent.”

‘Op deze manier krijg je de beste mensen’

Om erachter te komen hoe je als persoon in elkaar zit heeft Rob Roe modellen opgesteld die bestaan uit allerlei testen en een drietal interviews. Zo heb je een kennismakingsgesprek met een recruiter over wat je globale carrière ideeën zijn, met een psycholoog bespreek je uitvoerig de testresultaten en je krijgt een gesprek met een carrièrecoach. Op deze assessmentdag, die je bij Procam liever carrière adviesdag noemen, komt er dan ook geen vacature aan te pas. “Daarna gaan we pas kijken naar die werkomgeving,” vertelt George Buysrogge. Jaarlijks neemt Procam zo’n 150 assessments af en daarvan starten er 60 met het programma. “Dat is een voorinvestering die we doen. En als iemand dan na dit carrière advies besluit bij ons te komen werken, dan gaan we met al deze info op zoek naar drie vacatures die goed bij deze persoon zouden passen.” Dit kan een reguliere startersfunctie zijn maar ook een traineeship. “En die drie gesprekken moet je aangaan”, gaat Buysrogge verder. “Het is immers nooit te voorspellen welke chemische reactie er ontstaat als mensen elkaar voor het eerst ontmoeten.” Ook voor bedrijven ziet Buysrogge een meerwaarde in deze selectiemethode. “Ik geloof dat je op deze manier de beste mensen krijgt. De intrinsieke motivatie is er. Als iemand bij je begint weet hij precies waarom hij juist voor jouw organisatie kiest.”

‘Lifetime employment is helemaal voorbij’

Planmatig met je carrière kunnen omgaan is in de huidige arbeidsmarkt van groot belang volgens Buysrogge. “Ik ben van de generatie die te maken had met lifetime employment. Dat is helemaal voorbij. Je werkt niet meer 40 jaar, tot je met pensioen gaat bij hetzelfde bedrijf. Het andere uiterste, jobhoppen, waarbij je elk half jaar van baan wisselt, daar geloof ik ook niet in. Het kost zoveel energie om ergens anders weer opnieuw te beginnen. Dat is doodzonde. Ik denk wel dat je na een half jaar ergens werken moet gaan verdiepen in: waarom doe ik dit? en waarom past het bij me? Na 4-5 jaar vind ik het dan ook tijd om nog eens om me heen te gaan kijken. Er is dan niets mis mee als je het ergens zo goed naar je zin hebt en je zo verder kunt ontwikkelen dat je daar 40 jaar kunt werken, maar ik ben er wel op tegen als je het je laat overkomen. Je mag carrièrekeuzes niet aan anderen overlaten. Ik vind dat je regelmatig voor jezelf discipline moet hebben om na te gaan: is dit wat ik nog langer wil? Dat is precies waar wij starters mee helpen.”

‘Carrièrekeuzes mag je niet aan anderen overlaten’

Om het leertraject van de starters visueel te maken zijn met de naamsverandering ook de Wings ingevoerd, die je tijdens het doorlopen van het programma kunt verdienen. Vier Wings en een ere Wing zijn er te behalen. Deze Wings krijg je voor het traject dat je doorloopt, niet voor de inhoud van je carrièreplan. “Of iemand nu specialist, of projectleider of manager wil worden, daar gaat het mij niet om. Het gaat om het feit dat ze na twee jaar zichzelf kunnen presenteren, weten wat hun carrièredoel is en hoe ze daar kunnen komen. Luxer kun je het als personeelschef toch niet hebben.”

Trainee Stefphan Hagens aan het woord

Een oud-klasgenoot wees me op het bestaan van Procam en hun mogelijkheden. Na het eerste gesprek viel me meteen de  persoonlijke benadering op. Het feit dat ze echt oprecht geïnteresseerd waren in mij, wat me drijft en wat ik wilde doen, die focus vond ik erg prettig. In feite draaien ze bij Procam namelijk het sollicitatietraject om. Ze kijken naar mij en bij welk bedrijf ik van toegevoegde waarde kan zijn, maar ook met welk bedrijf je een goede match vormt. Dat gaat dan niet alleen om de business, maar bijvoorbeeld ook om de cultuur van een bedrijf. Ik was op dat moment veel bezig met solliciteren, maar nog niet eerder had ik op deze manier naar een bedrijf gekeken. Terwijl het uiteindelijk wel van groot belang is of je ergens goed past.”

‘Procam heeft de mijlpalen heel tastbaar gemaakt’

Stephan kwam na zijn persoonlijke traject bij Procam terecht bij ABN AMRO. Stephan: “Ik volg daar met nog 6 andere Procammers het traineeprogramma. Binnen dit traineeship werk ik aan meerdere projecten, waarbij ik inhoudelijk begeleid word door een projectmanager. Ook kregen wij als trainees een mentor toegewezen die je wegwijs maakt binnen de organisatie en je bijvoorbeeld helpt contacten te leggen binnen de organisatie. Vanuit Procam heb ik dan nog een coach die me op persoonlijk vlak helpt aan mijn carrière te werken. In plaats van alleen maar flink doorpoten sta ik met haar stil om te analyseren en reflecteren. Jezelf af en toe een spiegel voorhouden is prettig en maakt dat je de tijd neemt om na te denken over de rest van je carrière. Wat wil ik bereiken op de korte, middel en zelfs lange termijn? Mij levert dat een hoop rust op. Ik merk nu ook, nu ik bijna twee jaar aan het werk ben, dat mijn ontwikkeling al een flinke boost heeft gekregen. Ik werk nu gericht en bewust aan mijn carrière, terwijl ik tijdens mijn studie niet eens in termen van carrière dacht. Ik zou het programma dan ook iedereen kunnen aanraden die meer uit zichzelf en zijn carrière wil halen.”

Zelf is Stephan gestart bij Procam toen het TalentWings programma officieel nog niet gestart was, toch is hij heel positief over de introductie ervan. “Ze hebben de mijlpalen die je in twee jaar tijd doorloopt met het TalentWings programma heel tastbaar gemaakt. Van een bewuste keuze, naar zelfkennis en uiteindelijk na twee jaar goed weten waar je met je carrière naar toe wilt.”