Ingenieur van het Jaar 2013: Pieter Kool

Editie: Juli 2013 | Tekst: | Fotografie: G-Star RAW

'Techniek is fascinerend en kan zelfs sexy zijn', dat is de mening van Pieter Kool, hoofd van de 3D designafdeling bij G-Star RAW. Deze niet typische ingenieur werd onlangs uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar. Reden voor Memory Magazine om met hem te praten over zijn passie voor techniek.

Pieter Kool

Pieter Kool
  • Leeftijd: 35 jaar
  • Studie: Master Industrieel Design Engineering
  • Opleidingsinstituut: TU Delft
  • Functie: Art Director 3-D
  • Werkgever: G-Star RAW

‘Een bèta kan altijd nog een alfa worden, andersom niet’

Hij liep stages bij Marcel Wanders en industrieel ontwerpbureau Springtime. De afstudeeropdrachten die hij via zijn opleiding kon krijgen zag hij allemaal niet zitten en besloot zelf een opdracht te regelen en wel bij G-Star RAW. “Ik kreeg het idee eigenlijk omdat ik een hekel had aan Kalverstraat. Dus ik besloot aan het adres van G-Star een grotesk statement te maken. Ik vertelde ze dat ik, als iemand die toch zeker tot de doelgroep behoorde, me niet aangesproken voelde door hun winkels en ik als afstudeeropdracht wel een winkel voor ze wilde ontwerpen wat dat probleem zou oplossen. En ze gaven me die kans.”

‘Ik geloof dat je creatiever wordt als je kennis hebt’

Winkelconcepten, beurspaviljoens en kantoorinterieur

Het interne ontwerpbureau waar Pieter nu aan tien man leidinggeeft bestond toen nog niet. “Ik ben na mijn stage bij G-Star blijven werken en ben in feite met het bedrijf meegegroeid.” Het dagelijks werk van Pieter is onder te verdelen in drie componenten. Hij houdt zich bezig met het ontwerpen van winkelconcepten wereldwijd. “Zo bedenken we bijvoorbeeld hoe een concept voor een G-Star Women Store eruit moet komen te zien.” Nog groter zijn de beurspaviljoens die ze ontwerpen. “Dan bouw je in feite een hele G-Star stad van 1500 m2 waar in een paar dagen 10.000 man over de vloer komt.” En hij mag zich  bezighouden met het interieur van het nieuwe G-Star hoofdkantoor, wat door architectenbureau OMA, van Rem Koolhaas is ontworpen. “G-Star kent een hele sterke industriële signatuur, een die we de hele dag bijstellen. Over alles wordt nagedacht, tot het kleinste schroefje aan toe. Uniek aan G-Star is dat alle creativiteit binnenshuis gebeurd. Daardoor ben ik de hele dag met  inhoud bezig en dat is erg leuk. Ik noem het ook wel een creatieve snelkookpan. Omdat er zoveel kennis in huis is, is het niveau heel hoog. Ik geloof ook dat je creatiever wordt als je kennis hebt. Als je verstand hebt van materialen en weet hoe staal buigt, dan kan je met zoiets simpels als staal echt een wow-effect creëren.”

‘Geen typische ingenieur, maar zeker wel een techneut’

Ingenieur van het Jaar

Als genomineerde in de Ingenieur van het Jaar verkiezing voelde Pieter zich enigszins een outsider. “Ik ben natuurlijk niet een typische ingenieur die zich bezighoudt met baggeren of dijken aanleggen. Maar ik ben wel zeker een techneut.”  Als Ingenieur van het Jaar wil Pieter dan ook laten zien dat techniek fascinerend is en overal om ons heen plaats vindt. “Het is in feite het verhaal van G-Star zelf. Als je een spijkerbroek bekijkt als een 3D gebruiksvoorwerp, dan is het een constructie van denim dat perfect om een lichaam moet passen.” Iedereen die producten wilt maken, creëren of bedenken zou volgens Pieter  dan ook het beste een technische studie moeten gaan volgen. “Een bèta kan altijd nog een alfa worden, maar andersom gaat dat  niet.”