Even bellen met Rosanne van Miltenburg | ‘Women in Technology’

Editie: Januari-Februari 2014 | Tekst: | Fotografie: Women in Technology kalender 2014

Niet alleen helpt ze mee aan het tot stand komen van de kalender, ze is ook één van de twaalf gefotografeerde werktuigbouwkunde studenten van de TU Delft. Hiermee schudt ze het stereotype beeld van vrouwen in de techniek van zich af.

Rosanne van Miltenburg

Rosanne van Miltenburg
  • Leeftijd: 22 jaar
  • Studie: Werktuigbouwkunde
  • Opleidingsinstituut: TU Delft
  • Wat: Model van de maand December

Gratis kalender?

Wil jij de kalender ook graag hebben? Je kunt deze gratis aanvragen op www.womenintechnology.nl. Op deze site lees je ook alles over de ‘making of’ van de kalender.

www.womenintechnology.nl

‘Wij kunnen ook best glamourous zijn’

Hoe ben je bij de kalender betrokken geraakt?

“De kalender is een initiatief van Gezelschap Leeghwater, de studievereniging van werktuigbouwkunde. Ik ben altijd actief geweest bij de studievereniging en zit dit jaar in de kalendercommissie. Samen met drie andere studentes heb ik geholpen om het maken van de kalender in goede banen te leiden. Zelf sta ik dit jaar voor de tweede keer in de kalender. Als technische student kan je niet altijd zo creatief bezig zijn. Het was daarom leuk zo’n fotoshoot mee te maken en bijvoorbeeld in contact te komen met de net afgestudeerde modeontwerpster, Loekie Mulder. Je staat op een andere manier in de belangstelling en het wordt benadrukt dat we vrouwen zijn.”

Wat willen jullie met de kalender bereiken?

“Vijf jaar geleden zijn we met de kalender begonnen omdat we vrouwen in de techniek meer zichtbaar wilden maken en wilden laten zien dat wij ook glamourous kunnen zijn. Inmiddels is het een jaarlijks terugkomend iets en wordt het steeds professioneler. De kalender wordt in samenwerking met Dosign Engineering gemaakt, onze hoofdsponsor. Dit jaar was het thema ‘The Transition’, wat staat voor de voortdurende verandering en vooruitgang binnen de werktuigbouwkunde. Als technische studentes zijn we daar een belangrijk onderdeel van. We hopen dat de kalender kan helpen om de stap minder moeilijk te maken voor vrouwen om de techniek in te gaan. Je ziet erdoor dat ook vrouwen technische studies doen en niet zo stereotype zijn als sommige mensen denken.”

Wat voegen juist vrouwen toe in de techniek?

“Er wordt bij veel studies in Delft in projectverband gewerkt, wat ik als prettig heb ervaren. Ik denk dat vrouwen in projectgroepen balans kunnen aanbrengen. Vrouwen hebben toch andere kwaliteiten en een andere manier van werken dan mannen. Door een combinatie van mannen en vrouwen wordt de werkomgeving dynamischer en dus ook creatiever. Het zal altijd meer een mannenwereld blijven, maar toch wordt de techniek voor vrouwen steeds meer een optie en minder een rare keuze.”

Wat zie jij voor jezelf voor toekomst in de techniek?

“Ik sta nu nog aan het begin van mijn master, maar in de toekomst wil ik graag de kant op van de duurzame energie. Energie en het milieu worden steeds belangrijker en dan vooral duurzame bronnen.”