BRAINS Awards 2014: De competitie voor studenten met ‘brains’

Editie: Juni 2014 | Tekst: | Fotografie: Bart Notermans en EGGY

Onderdeel van de Dutch Technology Week is de competitie, waarin ondernemende studenten uit Eindhoven strijden om het beste innovatieve idee. De opdracht was om een product of concept te bedenken dat innovatief of duurzaam is en de leefbaarheid voor de bewoners van de stad vergroot. Memory Magazine sprak na afloop met één van de winnaars, Martijn Peeters, over zijn ontwerp.

Martijn Peeters

Martijn Peeters
  • Leeftijd: 24 jaar
  • Studie: Industrial Design
  • Opleidingsinstituut: TU Eindhoven
  • Winnaar: Leefbaarheidsprijs BRAINS Award met het ontwerp van de ‘EGGY’

Over de BRAINS Award

Het was voor de 6e keer dat Brains Award werd georganiseerd. Sinds dit jaar is de organisatie in handen van TU/e Innovation Lab, in nauwe samenwerking met de Fontys Hogescholen, TU/e, ROC Eindhoven en Design Academy Eindhoven. Voor deze editie daagde BRAINS alle ca. 40.000 Eindhovense studenten uit om vernieuwende, maatschappelijk relevante en creatieve ideeën of producten voor te leggen aan de vakjury.

Gefeliciteerd met je award!

“Dank je wel. Ik ben ontzettend blij ermee. De dagen na de finale was ik nog steeds aan het trillen.”

 Waar heb je precies mee gewonnen?

“Ik heb de ‘EGGY’ bedacht. Dit is een medium in de vorm van een eierwekker, waarmee gebruikers vrijblijvend kunnen aangeven dat ze interesse hebben in of openstaan voor sociale activiteiten met anderen uit hun netwerk. Door aan de EGGY te draaien, gaat er bij andere EGGYs, die via een netwerk verbonden zijn, een licht branden. Hiermee geef je aan dat je beschikbaar bent om samen iets te ondernemen. Het is een easy-touse, speels, tastbaar communicatie-object dat zich met name richt op senioren. Vandaar ook de keuze voor het ontwerp: nieuwe technologie, maar in een herkenbaar jasje.”

 Hoe is dit idee ontstaan?

“Het is mijn afstudeerproject dat ik een half jaar terug gedefinieerd heb. Mijn inspiratie is mijn eigen oma geweest. Ik besefte met dat zij na het overlijden van mijn opa behoorlijk veel initiatief moest nemen om met anderen spontaan sociale activiteiten te ondernemen. In tegenstelling tot jongeren hebben senioren vaak geen toegang tot Whatsapp of Facebook, waarmee ze met één bericht een groep vrienden of kennissen kunnen bereiken. Ik wilde iets ontwikkelen met diezelfde vrijblijvendheid en laagdrempeligheid en ben daar mee aan de slag gegaan. Ik heb veel ouderen gesproken en uiteindelijk tot het ontwerp van de EGGY gekomen.”

Had je verwacht in de prijzen te vallen?

“Je doet in het begin gewoon mee om te proberen, gewoon kijken hoever je komt. Dan opeens zit je bij de laatste twintig en dan begint het wel serieus te worden. Die finale was echt een super ervaring. Heel spannend om daar ten overstaande van al die mensen met een pitch in twee minuten je product te presenteren. In je achterhoofd weet je dan dat je kans maakt op een Award, maar er waren zoveel geweldige andere ideeën. Ik was zelf erg onder de indruk van de Krukdemper. Heel terecht dat hij de innovatieprijs heeft gewonnen.”

Wat kunnen we verder van EGGY verwachten?

“Ik ga me eerst concentreren op mijn afstuderen. De bevestiging dat mijn idee goed is heb ik hiermee wel gekregen, maar ik moet wel realistisch blijven. Om af te studeren zal ik het ook academisch goed moeten onderbouwen, dus daar ga ik me eerst op focussen. Maar het lijkt me geweldig om daadwerkelijk verder te gaan met het product. Dat kan ik natuurlijk niet alleen, daar heb ik kennis en middelen van anderen nodig. Na de finale heb ik al verschillende mails ontvangen en heb ik al een afspraak gehad met iemand van het TU/e Innovation Lab om verder te praten over het mogelijk op de markt brengen van EGGY. Alleen al dit proces ondergaan lijkt me al een mooie start van mijn carrière”

 

 5 BRAINS Awards

 winnaars-brains-awards winnaar-martijn-peeters

Innovatieprijs
Winnaar Roel Deden (DAE)
Idee Printhese, een nieuw soort prothese die volledig ge-3Dprint kan worden. Het ontwerp zorgt voor zeer lage productiekosten, modulariteit, snel, comfortabel en one size fits all. Geldprijs 5.000 euro

Winnaar Jeremy Stam (Summa College)
Idee Krukdemper, een demper voor op de kruk die belasting op de schouders verminderd.
Geldprijs 5.000 euro
 
Leefbaarheidsprijs
Winnaar Martijn Peeters (TU/e)
Idee‘Grey & Still Active’ met het ontwerp van de ‘EGGY’, een handzaam en decoratief object dat middels een draadloze internetverbinding laat zien dat je zin hebt in sociaal contact of een activiteit.
Geldprijs 5.000 euro

Publieksprijs
Winnaar Anouk Kauffeld (TU/e)
Idee Awair, een klein en handzaam apparaat, dat het binnenklimaat visualiseert. Hierdoor weet de gebruiker wat er mis is en kan hij actie ondernemen. 
Geldprijs 2.500 euro

Samenwerkingsprijs
Winnaars Marco Baetsen (Fontys) en Paul Jansen (TU/e)
Idee‘De Stratumse Poort’, een communicatie-middel voor de projecten van de herontwikkeling van Stratumseind en geeft Eindhovenaren door crowdfunding en crowdsourcing een stem in het proces van de herontwikkeling van Stratumseind. 
Geldprijs 2.500 euro

De Lage Landen Duurzaamheidsprijs
Winnaar Franciska Meijers (DAE)
Idee Cool Shelter, een duurzame terracotta muur die op een natuurlijke manier verkoeling biedt.
Geldprijs 5.000 euro