Peter Melis is het toptalent van 2013

Editie: Juli 2013 | Tekst: | Fotografie: Christiaan Krouwels

Peter Melis had nooit verwacht dat hij de finale zou halen, laat staan dat hij zou winnen. Toch kwam hij dit jaar als winnaar uit de bus en won naast 10.000 euro een Summer Course in Australië.

Peter Melis

Peter Melis
  • Leeftijd: 25 jaar
  • Studie: Construction Management & Engineering
  • Opleidingsinstituut: Universiteit Twente
  • Over BestGraduates: "Ik had nooit verwacht de finale te bereiken. De finaledag had ik niet eens vrijgehouden. Maar nu ik zo dichtbij ben mag het niet meer mis gaan."

‘Peter kreeg zijn finaleplek na de inhousedag van BCG’

“Het was een fantastische dag, met natuurlijk een geniaal eindresultaat. Dat ik zou winnen had ik vooraf totaal niet verwacht, de finaledag had ik niet eens vrijgehouden. De aanleiding om me in te schrijven voor de competitie was de hoofdprijs van 10.000 euro. Ik had toen al het plan om na mijn studie een paar maanden te gaan reizen, dus ik wilde wel een gokje wagen. Daarbij leek het me een mooie kans om mezelf aan zoveel topwerkgevers in een keer te kunnen laten zien en vast inspiratie op te doen voor carrièremogelijkheden voor wanneer ik weer terug zou zijn van het reizen. Ik was uitgenodigd voor de inhousedag van BCG, maar ging er niet vanuit dat zij mij als finalist zouden kiezen. Dus toen bleek dat ze dat wel hadden gedaan, had ik opeens een dubbele afspraak in mijn agenda. Mijn vriendin heeft toen haar afstuderen verzet, wat achteraf gezien natuurlijk wel een goede call is geweest.”

Nieuwe materie

“In de Boardroom zat ik al vanaf de ochtend goed in de flow. Ik had veel tijd gestoken in de case, gewoon omdat ik het geniaal vond om er mee bezig te zijn. Met mijn scriptie over duurzaamheid, paste het dan ook perfect in mijn straatje. De materie  was helemaal nieuw voor me, want ik kende de techniek nog niet. Maar ik ben helemaal overtuigd door het OTEC verhaal. Dit is  met name door de mogelijkheden voor zowel energie, voedsel als (drink)water, een razend interessante techniek voor de toekomst. On the spot een verhaal verzinnen is iets waar ik niet echt problemen mee heb. Dus toen ik hoorde dat we dat in de middag zouden moeten doen, zag ik daar niet echt tegen op. Al bleek wel bij het horen van de anderen, dat het niveau heel hoog lag. Ik heb mooie verhalen voorbij horen komen en dan weet je dat de uitslag wel echt spannend gaat worden. Je hebt ook niet alle onderdelen van elkaar gezien, dus het is lastig om in te schatten hoe je kansen liggen. Als er dan tijdens het diner steeds meer  namen genoemd worden, ga je wel rekenen. Het is natuurlijk niet helemaal voor de fun. Van het toetje heb ik dan ook weinig meegekregen.”

De Prijzen

“De prijzen die ik heb gewonnen zijn ongelofelijk. Met die 10.000 euro kan ik nu onbezorgd op reis, de reis naar  Zuid-Amerika was al geboekt, maar dit is natuurlijk een heel mooi zakcentje. En toen ik hoorde dat BGC hun prijs speciaal heeft  aangepast voor mij werd het nog mooier. De summer course in Harvard zou ik door mijn reis niet kunnen meemaken, dus hebben ze de prijs veranderd in een summer course in Australië. Dus nu ga ik komende winter naar de zomer en is het echte werkende  leven voor mij voorlopig nog even uitgesteld.”

BestGraduates 2013 is mede mogelijk gemaakt door:

  • Topwerkgevers: Accenture, ASML, BCG, DSM, FrieslandCampina, ING, KPMG, KPN, Nuon, Shell, TNO en Unilever.
  • De case werd verzorgd door The Boston Consulting Group in samenwerking met de Nederlandse start-up Bluerise.
  • Capaciteitentest: Assessmentbureau LTP ontwikkelde voor de voorrondes een online capaciteitentest. Ook verzorgden ze het groepsassessment in de finale.
  • De kwaliteitenestafette vond plaats onder leiding van filosoof Erik Heijerman en Sander Nieuwenhuizen, Vice president Recruitment van Shell.
  • Locatie: De finale werd gehouden in de Rembrandt Tower Boardroom.