Oscar wint BestGraduates 2016!

Editie: Juni 2016 | Tekst: | Fotografie: Christiaan Krouwels

Oscar Santegoeds (24) won op 17 juni de finale van BestGraduates 2016. Een spannende dag waarop 11 finalisten streden om de felbegeerde titel ‘BestGraduate 2016’. “Ik wist dat dit het spannendste zou worden dat ik tot nu toe gedaan heb.”

Hoe heb je de dag ervaren?
“Wat een waanzin! Ik wist dat dit het spannendste zou worden dat ik tot nu toe gedaan heb. Alle finalisten waren zenuwachtig, maar de sfeer onder ons was vanaf het begin erg genegen. De vier onderdelen van de finale waren verrassend en uitdagend. Meest opmerkelijk was de filosofische discussie. Zo’n moment gaat dan ineens helemaal niet meer om jezelf en waar je voor staat; maar is puur theoretisch en geeft je de kans elke stelling in twijfel te trekken. Dat leverde zowel verhitte discussies op als de nodige grappen en ontspanning op zo’n finaledag.”

Hoe kijk je terug op de finaleonderdelen?BestGraduates prijswinnaar
“Ik ben de finale zonder verwachting ingegaan; ik kende drie andere finalisten al van te voren dus ik wist wat ik ongeveer van het niveau kon verwachten. Dat bleek ook meteen in het eerste onderdeel, waarin ik de andere finalisten zag presteren. Tijdens het rollenspel werd ik voor mijn gevoel hard voorbij gefietst. Ik wist dat ik een tandje bij moest zetten om überhaupt mee te komen. Na de presentatie van mijn case had ik wel het gevoel dat ik iets bijzonders had neergezet. Dat bleek uiteindelijk ook mijn beste onderdeel te zijn. Maar tijdens het filosofische onderdeel was ik zo ontzettend onder de indruk van de andere finalisten dat ik soms niet meer aan mijn eigen argumenten kon denken. Ik gooide er af en toe een grap in en wist met de quote “mannen denken geregeld met hun ballen” de sfeer ook weer wat luchtiger te maken. Uiteindelijk voelde ik me gedurende de dag steeds beter. Maar ik had zeker niet verwacht dat ik in de top drie zou staan. Ik weet dat ik van elke kandidaat heel veel kan leren. Bijvoorbeeld Rob, hij is heel anders dan ik, ik kijk op naar hoe snel hij de vinger op de zere plek kan leggen. Ik ben daar zelf vaak veel langzamer in. Daar heb ik met bewondering naar gekeken. Ik hoop dat ik dat van hem kan meenemen.”

Wat ga je doen met je prijs?
“Van het prijzengeld zou ik het liefst een Royal Enfield kopen. Dat is een klassieke motorfiets uit India, die sinds 1960 nog steeds met hetzelfde design wordt geproduceerd. Vorig jaar heb ik samen met mijn broer en mijn beste vriend die motor door de Himalaya gejaagd. Ik denk er sterk over om deze motor te kopen in India en deze terug te rijden naar Nederland. De vraag is echter of hij aankomt, hij zal regelmatig kapot gaan, zo’n design uit 1960 is gelukkig ook gemakkelijk te repareren. Dat is ook de charme ervan. Je moet het zien als een soort IKEA-box die je iedere keer weer in elkaar kunt zetten. India is voor mij een fascinerend land, ik ken geen land dat ondernemender is. Welke resources Indiërs ook hebben, ze maken er iets bruikbaars van. De opkomst van India zie je ook steeds meer terug in bijvoorbeeld Sillicon Valley. Indiërs vormen vaak de R&D directie van grote bedrijven; de CEO van Google is ook afkomstig uit India.”

Hoe ziet je toekomst er nu uit?

“Precies weet ik het niet, maar twee dingen zijn voor mij essentieel: dat ik ergens aan kan werken met een team dat voelt als vrienden, en dat we samen het tipje van de sluier van de toekomst optillen. Ik ben 24, voor mijn gevoel word ik iedere dag een stuk wijzer waardoor ik nog niet een concreet doel voor ogen wil hebben. Het enige dat ik met mijzelf afspreek is dat ik nu ontzettend veel wil leren, en dat er op een zeker moment een omslagpunt komt. Zodat ik met alles wat ik geleerd heb en de mensen die ik ken, aan de slag kan gaan op het gebied van gezondheid, onderwijs of in de voedselindustrie.”