Let the final battle begin

Editie: Juli 2013 | Tekst: | Fotografie: Bodil Anais, Christiaan Krouwels

In de exclusieve Rembrandt Tower Boardroom zal de strijd om de titel BestGraduate 2013 beslist worden. Vandaag draait het om inhoud, presentatie, creativiteit, authenticiteit, argumentatie en overtuigingskracht.

BestGraduates finale 2013

‘De finalisten halen nog één keer alles uit de kast’

Twaalf bedrijven, twaalf finalisten, vier onderdelen en aan het eind van de dag één winnaar. Het is nog vroeg wanneer iedereen zich verzamelt op de 32e verdieping van de Rembrandt Tower, maar wie kans wil maken op de titel zal scherp moeten zijn. De ochtend begint meteen met twee pittige onderdelen. In de ene boardroom vindt het groepsassessment plaats. Hierin moeten de finalisten in groepen van vier zich de rol van wethouder aanmeten en tot een besluit komen: moet het nieuwe voetbalstadion in het gemoedelijke Westerveen er wel of niet komen? Ondanks de kunstmatige setting lijken de studenten aardig in hun rol te zitten en discussiëren zij er flink op los. Alles wordt uit de kast gehaald om het eigen betoog te onderbouwen, zelfs de zeldzame knoflookpad wordt in de strijd gegooid.

Energie uit tropisch zeewater

In de andere boardroom vindt ondertussen de case plaats, een individueel onderdeel, waarvoor de twaalf finalisten allemaal een presentatie hebben voorbereid. Voor deze presentatie hebben de finalisten zich gebogen over een bestaande duurzame technologie, waarmee energie uit tropisch zeewater wordt opgewekt. BCG stelde deze case samen in samenwerking met de Nederlandse start-up Bluerise, die momenteel een pilot met de technologie uitvoert in Curaçao. Paul Dinnissen, CIO van Bluerise bedankt na afloop de finalisten voor de verborgen uurtjes die zei in de presentatie hebben gestoken. “Het was heel leuk om jullie enthousiasme te zien en met de nieuwe inzichten die jullie ons hebben gegeven hebben wij er ook wat van geleerd.”

Kwaliteitenestefaette

In de middag worden de studenten onderworpen aan een kwaliteitenestafette. Voor dit onderdeel schuiven filosoof Erik Heijerman en Sander Nieuwenhuizen, Vice President Recruitment voor Shell International, aan. Het draait in dit onderdeel om kwaliteiten van het leiderschap. Welke deugden heb je nodig aan de top. Met een minimale voorbereiding worden de finalisten gevraagd een betoog te houden over oa. inspiratie, vindingrijkheid, moed en vastbeslotenheid. Daarna krijgen de finalisten nog één kans om de recruiters te overtuigen dat zij BestGraduate 2013 moeten worden. In een korte pitch kunnen ze nog iets kwijt over zichzelf wat ze nog niet hebben laten zien. Zo biecht Peter op dat hij kleurenblind is, vertelt Claire dat ze de marathon van New York heeft gelopen, wil Jorn met zijn schoenenbedrijf op een leuke manier de wereld een stukje beter maken en is Maxime, die werkt als beveiliger, onlangs spontaan in een gospelkerk beland.

BestGraduates finale 2013

Diner in Hotel de l’Europe

Dan zit het er op, de strijd is gestreden, de punten zijn verdeeld en het wachten op de uitslag kan beginnen. Met een boot wordt iedereen naar de Amsterdamse binnenstad gebracht, waar in Hotel De L’Europe tijdens een feestelijk diner de uitslag bekend gemaakt zal worden. Gedurende de avond wordt tussen de gerechten door de posities bekend gemaakt en klinken lovende woorden. Zo koos ASML unaniem voor het talent van Anne, zag FrieslandCampina in Pascal een match op alle vlakken, viel de energie en passie van Brenda zeer in de smaak bij KPMG en prees DSM Arjen om zijn authenticiteit.

‘Deze avond kent geen verliezers’

Een geldprijs voor alle finalisten

Niemand gaat deze avond met lege handen naar huis. Voor alle finalisten is er een geldprijs, die van 100 euro voor de nummer twaalf oploopt naar 10.000  euro voor de winnaar en elk bedrijf heeft bovendien een persoonlijke prijs voor de student die door het bedrijf zelf is geselecteerd  voor een finaleplek. Zo wordt de ene fantastische prijs na de andere uitgedeeld en kent de avond geen verliezers. Naarmate het diner vordert stijgt de spanning onder de overgebleven finalisten. Als na het nagerecht alleen Jolanda en Peter nog wachten op het resultaat van hun prestatie klinkt eindelijk het verlossende woord: BestGraduate 2013 is Peter Melis.