BestGraduates Tax 2013

Editie: Juli 2013 | Tekst: | Fotografie: Bodil Anais

Donderdag 16 mei, het vliegveld in Lelystad. Het is de plek waar de tien overgebleven finalisten van BestGraduates Tax met elkaar de strijd aangaan om die felbegeerde titel. En natuurlijk was Memory Magazine erbij.

‘Winnen ligt binnen handbereik’

De titel BestGraduates Tax word je niet cadeau gedaan. Negen maanden geleden begon de zoektocht naar de meest veelbelovende fiscale student. Samen met vier vooraanstaande werkgevers: Baker & McKenzie, de Belastingdienst, Deloitte en het Ministerie van Financiën werd een specifiek programma samengesteld om uit te maken wie dit jaar deze titel mag dragen. Een online capaciteitentest, de gesprekken tijdens De Nationale Carrièrebeurs en uiteraard het cv en cijferlijst bepaalden dat de finale gestreden zal worden door tien talenten.

Assessment en kwaliteitenestafette

De finale vindt plaats in Lelystad. Terwijl de vliegtuigen voor het raam opstijgen en landen zullen de finalisten op meerdere onderdelen getest worden. Een Tax Quiz en een casus zullen de inhoudelijke kennis van de studenten in kaart brengen. Een speciaal assessmentonderdeel geeft inzicht in kwaliteiten als samenwerking, sturend vermogen, probleemoplossend inzicht en stressbestendigheid. Presentatie, spreekvaardigheid en overtuigingskracht worden bekeken tijdens de kwaliteitenestafette en de pitch. Alles te samen zal aan het eind van de dag uitmaken wie naar huis gaat met de titel en een geheel verzorgde reis naar Dubai.

De 10 finalisten

Cindy van Bruinessen

Cindy van Bruinessen, 21 jaar, studeerde Fiscale Economie aan de Universiteit van Tilburg: “Ik ben van nature een fanatiekeling en daarom erg blij dat ik in de finale zit. het vergroot mijn kansen op de arbeidsmarkt, maar het is ook een heel leerzaam traject!”

Nick Crama

Nick Crama, 24 jaar, studeerde Internationaal en Europees belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam: “Ik doe mee met BestGraduates tax om het competitie element. Zeker na de zeer geslaagde en aangename selectiegesprekken had ik een finaleplek wel verwacht.”

Max ‘t Hart

Max ‘t Hart, 23 jaar, deed een Master Fiscaal Recht aan de Universiteit van Amsterdam: “Ik ben benieuwd naar de werkgevers, maar vooral naar hoe ik vergelijk met de andere deelnemers. ik had wel goede hoop om de finale te bereiken. Mijn voorbereiding? Goed uitslapen en mijn hemd strijken.”

Timo Krenn

Timo Krenn, 26 jaar, deed een Master Fiscale Economie aan de Universiteit van Amsterdam: “Ik ben assertief en overtuigend, goed om mee samen te werken. Als het vliegonderdeel niet al te zwaar meetelt maak ik een goede kans.”

Tonia Nelen

Tonia Nelen, 22 jaar, deed een Master Fiscale Economie en een Master Accounting aan Tilburg University: “Ik had een plek in de finale niet verwacht, er zijn zoveel goede studenten. Uiteraard ga ik mijn best doen, maar of dat genoeg is voor de winst… dat wordt afwachten.”

Nynke Riedstra

Nynke Riedstra, 26 jaar, studeerde Fiscaal Recht aan de VU Amsterdam: “Ik had geen verwachtingen, ging er blanco in. Al hoopte ik natuurlijk wel stiekem op een finaleplek. Nu het zo ver is ga ik er ook alles aan doen om te winnen”

Romaris Veldema

Romaris Veldema, 26 jaar, studeerde Privaat en Fiscaal Recht aan de VU Amsterdam: “Het klinkt cliché, maar ik vind meedoen belangrijker dan winnen. Het halen van de finale is voor mij al een overwinning.”

Teresa van Wanrooij

Teresa van Wanrooij, 20 jaar, studeerde accordeon aan het Conservatorium en deed een Master Fiscaal Recht en een bachelor Nederlands Recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam: “De kans om te winnen ligt binnen handbereik. Ik verheug me op een fijne finaledag in lelystad met de finalisten.”

Astrid van der Werff

Astrid van der Werff, 24 jaar, studeerde Fiscale Economie aan Tilburg University: “Het leek mij een fantastische kans om mijn blik te verbreden, kennis te maken met deze vier topwerkgevers.”

Irene Wondergem

Irene Wondergem, 23 jaar, studeerde Fiscaal Recht aan de Universiteit van Leiden: “De gesprekken tijdens De Nationale Carrièrebeurs vond ik erg motiverend en verliepen prettig, de finale kwam als een bevestiging hiervan.”

‘De finalisten worden getest op meerdere kwaliteiten’

Achter een lange tafel en onder toeziend oog van recruiters en fiscalisten van de deelnemende bedrijven begint de finaledag voor de tien finalisten met een Tax Quiz. 14 inhoudelijke vragen krijgen de finalisten voorgelegd, die ze in een beperkte tijd moeten beantwoorden. De kop is eraf, maar echt tijd om lang na te denken over het zojuist gemaakte onderdeel hebben de finalisten niet. In twee groepen worden ze opgesplitst. Terwijl de ene groep zich gaat verdiepen in een casus, mag de andere groep achter de computer plaatsnemen voor een groepsassessment. De Minotaurus, zoals de assessmentopdracht heet, heeft als doel om  gezamenlijk en zo efficiënt mogelijk de uitweg van een doolhof te vinden. Ieder ziet op zijn eigen scherm slechts een gedeelte van de oplossing, dus juiste communicatie is het codewoord. “Je merkt dat de eerste groep is niet echt bezig is met strategie”, zegt achteraf Nanda van Bodegraven van LTP die het onderdeel leidde. “Af en toe werd er wel wat geopperd, maar daar kwamen ze niet verder mee.” Een groot verschil wordt zichtbaar als de groepen na een half uur wisselen. Nanda: “In deze groep ontstond een synergie en daardoor hebben ze heel knap de route weten te vinden. Ze waren heel actief en gaven goede informatie door.” Tonia,  die in deze groep zat, noemt dit aan het eind van de dag een van de leukste onderdelen. “Het is op dat moment echt heel leuk dat  het lukt om door goed samenwerken de uitgang van het doolhof te bereiken.”

De lucht in

Tijdens de middagbreak breekt voor sommige aanwezigen het spannendste moment van de dag aan. Direct na de lunch mogen de finalisten, recruiters en fiscalisten namelijk ervaren hoe het is om zelf een vliegtuig te besturen. De kleine tweepersoonsvliegtuigjes gaan een voor een de lucht in om het Nederlandse landschap vanuit een totaal andere hoek te bekijken. Na deze vlucht over het Dolfinarium, vestingstad Elburg, de Oostvaardersplassen en het IJsselmeer wordt in de middag de case verder opgepakt. Onder begeleiding van de  scalisten van Baker & McKenzie en Deloitte heeft de ene groep zich gebogen over het  standpunt van de adviseurs. De andere groep, die de rol van inspecteur op zich nemen worden in de voorbereiding begeleid door de fiscalisten van het Ministerie en de Belastingdienst. Al deze voorbereiding is bedoeld voor het uiteindelijke gesprek dat er tussen beide groepen plaatsvindt.

Naast dat het een groepsonderdeel is worden de studenten wel individueel beoordeeld. Het is Cindy die volgens de  scalisten en recruiters tijdens dit onderdeel het beste heeft gepresteerd. “Tijdens de casus zat ik echt vol adrenaline”, vertelt Cindy achteraf. “Maar het was ook super leuk om te doen en ook wel spannend. Al heb je geen tijd om na te denken of je goed bezig bent, alles gaat zo snel.”

Presentatieskills

De laatste onderdelen van de dag voeren de finalisten individueel en met minimale voorbereiding uit. Speciaal voor de kwaliteitenestafette schuiven  losoof Raoul Wirtz en Directeur Directe Belastingen van het Ministerie van Financiën Edwin Visser aan. Centraal staat de vraag: Welke kwaliteiten heb je nodig aan de top? Elke finalist moet een betoog van een paar minuten houden over een deugd als tact, authenticiteit en doortastendheid. Max durft het aan om als eerste te gaan en heeft daarbij  toepasselijk de kwaliteit assertiviteit. Waar sommige finalisten een deugd kiezen die ze zelf bezitten, zoals Nick met bescheidenheid, kiest de, zoals ze zelf zegt, ongeduldige Nynke juist voor geduld.

Pitch in 40 seconden

Voor wie na deze onderdelen nog niet overtuigd  is welke student zich BestGraduate Tax 2013 mag noemen is er een allerlaatste opdracht: de persoonlijke pitch. Elke student krijgt 40 seconden om alle aanwezigen te overtuigen dat die titel hem of haar toebehoord. Alles wordt voor de laatste keer in de strijd gegooid. Nick: ‘Mijn inzet voor de maatschappij’ Cindy: ‘Ik ben jong en ambitieus’ Astrid: ‘Ik verbreed mijn blik graag’. Maar aan het eind van de dag is het Irene die met de winst naar huis gaat. Met de titel wint ze bovendien een reis naar Dubai voor twee personen. Enigszins overrompeld door de winst neemt ze de prijs in ontvangst. Irene: “Leuk. Bedankt! Ik heb een onwijs leuke dag gehad.”