Battle of the Talents – Wie wordt BestGraduate 2016?

Editie: Juni 2016 | Tekst: | Fotografie: Christiaan Krouwels

In de exclusieve boardroom van de Rembrandttoren in Amsterdam vindt de finalestrijd plaats. Nog maar elf high potentials zijn er over. Allen zijn na de Inhousedagen al door één van de bedrijven als winnaar uitgeroepen. Nu zullen ze zich nog ten overstaande van alle deelnemende bedrijven nog één keer moeten bewijzen. Aan het eind van de dag zal in het spiksplinternieuwe A’DAM Toren onthuld worden wie er naar huis gaat als BestGraduate 2016 en de geldprijs wint van 10.000 euro!

Meedoen aan BestGraduates 2017?

Kijk op BestGraduates.nl en doe de one-minute-test.

Rond half acht in de ochtend druppelen de eerste deelnemers al binnen. De spanning is van de gezichten af te lezen. Alleen de presentatie voor TOMS konden ze vandaag voorbereiden, voor de rest van de dag zullen ze op hun vaardigheden moeten vertrouwen. Het uitzicht vanaf de 32e verdieping is al vroeg in de morgen indrukwekkend te noemen. Het geeft het gevoel dat er vandaag veel te winnen valt. Vanuit de deelnemende bedrijven zijn er meerdere recruiters naar de Rembrandt Tower Boardroom gekomen. Zij zullen vandaag de finalisten beoordelen op hun prestaties tijdens de verschillende onderdelen. Bijna unaniem heerst onder de finalisten al een licht winnaarsgevoel. Met het bereiken van de finale zijn ze door één van de elf topwerkgevers als winnaar aangewezen en daarmee zijn ze al verzekerd van een mooie prijs. Toch wil niemand vandaag onder doen voor de ander, dus na een goed ontbijt zijn ze helemaal klaar voor de strijd die los gaat barsten.

Van schoenen tot een voetbalstadiondagprogramma
De dag gaat van start met een stevig ontbijt. Veel kandidaten moesten zo vroeg van huis vertrekken dat ze daar eerder geen tijd voor hadden. Na een voorstelrondje door Jonah en Lynn van BestGraduates, begint de ochtend meteen met twee pittige onderdelen waarbij de finalisten in twee groepen worden opgedeeld. Eén opdracht is het geven van een presentatie. Het is een individuele opdracht die de finalisten thuis hebben kunnen voorbereiden. Het is een ingewikkelde case die vooral voor flink wat spanning bij de finalisten met een technische achtergrond zorgt. Iedere kandidaat heeft weer een andere invalshoek en zo zijn er aan het eind van deze rondes elf totaal verschillende presentaties gegeven.

Het tweede onderdeel tijdens de ochtend is het groepsassessment dat door LTP is opgesteld. Hierin moeten de finalisten in twee groepen van respectievelijk vijf en zes zich de rol van wethouder aanmeten en tot een besluit komen: Moet het nieuwe voetbalstadion in het gemoedelijke Westerveen er wel of niet komen? De studenten krijgen het er niet makkelijker op wanneer de burgemeester van Westerveen aan de vergadertafel aanschuift en zich in de discussie mengt. Toch staan de finalisten hun mannetje.

Filosofische dilemma’s
In het middagonderdeel staan persoonlijke dilemma’s centraal. Filosoof Erik Heijerman legt de studenten uit wat de bedoeling is van deze opdracht. Eén voor één worden de studenten gevraagd een betoog te houden over een dilemma. Wederom een pittige opdracht, waar de één geen moeite mee lijkt de hebben en de ander duidelijk mee worstelt. Het levert dynamische en soms heftige discussies op. Toch zijn de kandidaten in hun element en merk je tijdens dit onderdeel een gezonde competitieve sfeer.

Verrassing!
Dat er nog een laatste onderdeel is waar de elf deelnemers op beoordeeld worden is niet bekend bij de studenten. Niet wetende wat ze te wachten staat worden ze één voor één de boardroom in geroepen. Een pitch moeten ze geven. Maar niet voor henzelf, maar juist voor de andere kandidaten. Met nog een licht verbaasde blik geven de kandidaten een lofzang over hun mede-finalisten. Wanneer iedereen geweest is, zitten alle onderdelen er echt op. De punten zijn verdeeld, de balans kan worden opgemaakt en voor de finalisten is het nu wachten op de uitslag.

De spannende ontknopingOscar Santegoeds
Per boot wordt iedereen naar de Amsterdamse binnenstad gevaren, waar in de nieuwe A’DAM Toren tijdens een feestelijk finalediner de uitslag bekend zal worden gemaakt. Zodra iedereen aan tafel zit worden de eerste behaalde posities vrijgegeven en klinken lovende woorden. Zo wist Jerom de Wit tijdens de Inhousedagen indruk te maken bij verschillende bedrijven. Hij wint naast een geldprijs namen BestGraduates ook nog eens een masterclass Klantgericht Innoveren bij Eneco. Heel bruikbaar voor zijn toekomst! Lydwien Mathijssen wint ook een geldprijs en krijgt van Tata steel een exclusieve helikoptervlucht en een lunch met een directielid cadeau. Shell koos Tijs de Boer als winnaar en krijgt van hen een op maat gemaakt VIP bezoek bij Shell cadeau. Hij eindigde op de 9e plek. Sven van Grunsven mag deze zomer een summer course op Harvard University doen. Hij werd door BCG gekozen als winnaar en kwam op de finale als 8e uit de bus. Philips koos Jef Michielsen als winnaar en hij wint naast een geldprijs ook een speciale Experience Philips in a day! De zesde plek is voor Maaike Bak en zij wint daarmee niet alleen een geldprijs namens BestGraduates maar krijgt ook de unieke kans om één dag CEO van Deloitte te zijn. Een geweldige ervaring in het vooruitzicht dus. Wie ook een prachtige ervaring cadeau krijgt is Sophie van Zanten, zij krijgt als winnaar van Fugro de kans om met een Board Member een zakenreis te maken. Ook Bram Hallo gaat de wereld over vliegen, hij krijgt namelijk als winnaar van Strategy& een Ticket Around the World. ASML koos Lisanne Coenen als winnares, zij krijgt niet alleen een mooie geldprijs namens BestGraduates maar wint ook nog eens een semicon trip in de US. En dan wordt het pas echt spannend. Er zijn nog twee kandidaten over, Rob en Oscar worden naar voren geroepen. Nog voor de winnaar bekend wordt gemaakt worden eerst de bedrijfsprijzen nog uitereikt. Rob Richelle krijgt als winnaar van NS, heel toepasselijk, een Business Card voor de eerste klas plus twee treinkaarten naar Londen, Parijs of Berlijn. Oscar krijgt als winnaar van TNO een unieke 1 daagse roadtrip & een lunch met de Raad van Bestuur van TNO cadeau. Nadat de laatste bedrijfsprijzen zijn vergeven is het moment daar. Wie wint BestGraduate 2016? Na luid tromgeroffel in de zaal roept Jonah de verlossende woorden: BestGraduate 2016 is….Oscar Santegoeds!

Winnars per onderdeel

  • TOMS case: Oscar Santegoeds
  • Assessment LTP: Rob Richelle
  • Dilemma Estafette: Bram Hallo
  • Pitch: Lydwien Mathijssen