Werken aan je carrière

Datum: 01.01.2013 | Tekst: | Fotografie: Joris Aben Fotografie

Wat was het druk bij de stands en in de workshopzalen! De Nederlandse Carrièredagen hebben zich neergezet als dé carrièrebeurs in het najaar voor studenten en starters. Voor wie er niet bij kon zijn, hebben we carrièretips van de aanwezige toppers verzameld. Doe er je voordeel mee!

De Nederlandse Carrièredagen

‘Een recordaantal bezoekers!’

De Amsterdam RAI was 23 en 24 november dé plek voor studenten, starters of professionals op zoek naar een nieuwe uitdaging in zijn of haar carrière. De Nederlandse Carrièredagen trokken maar liefst 11.050 bezoekers, waaronder een groot aantal high potentials, en zo werd de beursvloer het startpunt van een aantal veelbelovende carrières. Daarnaast was er een uitgebreid workshopprogramma samengesteld waar de bezoekers werden geïnspireerd door interessante sprekers uit verschillende branches.

Opening door Klaas  Knot

Presentatrice Nikkie Plessen opende de beurs, samen met Klaas Knot, President van De Nederlandsche Bank. Hij probeerde  de aanwezige werkgevers en studenten een hart onder de riem te steken. “Het gaat niet goed met onze economie. 2013 zal een moeilijk jaar worden. We gaan de crisis allemaal voelen. Maar onze uitgangspositie is goed, zodra het weer beter gaat, profiteren wij hier als  een van de eerste landen in de EU van.” De bankpresident had ook een tip voor de aanwezige studenten. “Doe wat je leuk vindt en  blijf zoeken naar die ene baan die ‘een fit’ is en die je bevalt.”

Joanne Kellermann en Johan Remkes

Tips voor de studenten hadden ook Joanne Kellermann, directeur van De Nederlandsche Bank, en Johan Remkes, oud-politicus en Commissaris van de Koningin. Zij gaven die tijdens de drukbezochte workshop ‘The Road to Success’, waarin hun carrière en hun visie op hun vakgebied centraal stond. 

‘Het publiek in de zalen was top!’

Natuurlijk wilden studenten ook weten hoe zij hun carrière moesten starten. Zo werd de vraag gesteld wat je moet doen als je niet  de juiste diploma’s hebt voor een bepaalde functie. Volgens Joanne Kellermann hoeft dat geen probleem te zijn: “Je moet dan wel  duidelijk kunnen maken waarom je denkt dat je geschikt bent voor die functie. Je moet iets extra’s kunnen brengen en dan zijn er  zeker mogelijkheden.” Daarnaast gaven beiden het belang van bijvoorbeeld LinkedIn aan als oriëntatiebron; om voor jou  interessante bedrijven te volgen en jezelf voor te stellen aan werkgevers.

Succesvolle ondernemers vertellen

Ook een goed  bezochte workshops: ‘Carrièretips van succesvolle ondernemers’. Hierbij ging Nikkie Plessen in gesprek met drie supersuccesvolle (jonge) carrièremakers: Rogier Thewessen, eigenaar van StudentenWerk, Jitse Groen, CEO van Thuisbezorgd.nl en Pieter Zwart, CEO van Coolblue. Zij vertelden over hun carrière, wat zij belangrijk vinden bij het runnen van een bedrijf, en natuurlijk gaven ook zij carrièretips. “De zaal zat vol en de sprekers waren lekker jong en snel”, vertelt Nikkie Plessen na afloop  enthousiast. “Wat mij altijd opvalt aan succesvolle ondernemers is dat zij ‘nooit binnen de lijntjes kleuren’, vaak hebben ze hun  studie bijvoorbeeld niet afgemaakt. Het was een inspirerende workshops met een enthousiast publiek. Helemaal top.”