Welke master past bij jou?

Editie: Januari-Februari 2013 | Tekst: | Fotografie: iStock

Ga je een master volgen, dan zijn er vaak verschillende varianten mogelijk. Veel onderwijsinstellingen bieden hun masters aan in voltijd, deeltijd en soms ook in een duale variant, maar wat is duaal studeren?

Het meest gebruikelijk in Nederland is nog altijd om te studeren in voltijd. Wanneer je het aanbod van verschillende onderwijsinstellingen bekijkt zie je ook dat bijna alle masters in deze vorm worden aangeboden. Met name de populaire studies worden ook in deeltijd aangeboden. Het onderwijs is dan inhoudelijk gelijk aan de voltijdvariant, maar de vakken worden verspreid over een langere periode. Vaak is het daarom wel duurder om dezelfde master in deeltijd te volgen, want ondanks dat bij de  bekostigde programma’s het wettelijk tarief voor deeltijdstudies iets lager ligt, wordt het collegegeld per jaar betaald. Voor onbekostigde masters in deeltijd bepalen instellingen zelf de tarieven, waardoor deze vaak duurder uitpakken.

‘Student én parttime in dienst bij een werkgever’

Duaal programma

Minder bekend is de mogelijkheid om duaal een master te volgen. Rene Swarttouw is docent en mastercoördinator aan de VU Amsterdam voor de master Business Analytics, een van de weinige masters die bij de VU duaal wordt aangeboden. “De duale vorm werkt voor praktijkgerichte masters. Universitaire masters zijn over het algemeen meer theoretisch en zijn daardoor niet  geschikt als duale variant.” Bij de duale master Business Analytics is de parttime student voor 20 uur per week in dienst bij een werkgever. Voorwaarde is wel dat het werk inhoudelijk aansluit bij de master. Je baan dient daarom ook vooraf te worden  goedgekeurd door een examencommissie. Gemiddeld is de studieduur van een duale master langer dan wanneer je dezelfde master in voltijd volgt, maar het grote voordeel is dat je in die periode ook al relevante werkervaring op doet. Door deze  werkperiode komt er een aantal keuzevakken te vervallen voor de duale masterstudent en verandert het studieprogramma ten  opzichte van dezelfde master in voltijd.

‘Vrijwel iedereen kon na de master bij het bedrijf in dienst blijven’

Baangarantie

Op dit moment hebben mensen met werkervaring de meeste interesse in het volgen van een duale master. Een duidelijke meerwaarde van een duale opleiding is voor velen dat je je keuzevakken expliciet kunt aanpassen op hetgeen je in de praktijk tegenkomt. Maar volgens Swarttouw is het ook met het  oog op baangarantie zeker de moeite waard om deze variant te overwegen. “Het bedrijfsleven was in het begin aarzelend, maar inmiddels zijn er veel bedrijven erg enthousiast. Je bent dan ook voor het bedrijf geen stagiair met een losse opdracht, maar een volwaardige werknemer die volledig meedraait. Alleen dan niet  voor 40 uur in de week, maar voor 20. Dat biedt vaak ook perspectieven voor de periode na je afstuderen. Ik weet bijvoorbeeld dat van de studenten die de master Business Analytics duaal hebben gevolgd vrijwel iedereen na afronding van de master bij het bedrijf is gebleven.”

Sollicitatieprocedure

Dat je een volwaardige medewerker bent, is vaak al te merken aan het sollicitatieproces dat er aan vooraf gaat. Veel bedrijven hanteren hiervoor dezelfde procedure als dat ze normaal doen bij het aannemen van een nieuwe medewerker. Het kan daarom best zijn dat je een assessment moet maken of een business case moet oplossen als onderdeel van de procedure. Om met een  bedrijf in contact te komen waar je tijdens je duale master kunt werken kan je onderwijsinstelling je helpen, maar ook ziet Swarttouw het soms gebeuren dat de route hiervoor andersom loopt. Dan is er al een overeenstemming tussen bedrijf en werknemer en sluit de onderwijsinstelling als derde partij aan.

‘Je kan een pittige sollicitatieprocedure verwachten!’

Flexibel

“Studenten moeten zich wel realiseren dat het veel meer tijd kost om een goede werkplek te regelen dan wanneer je je simpelweg inschrijft voor een voltijd master”, waarschuwt Swarttouw. “Om in september te kunnen beginnen moet iemand zeker in juni of  juli al eens langskomen om de mogelijkheden door te spreken.” Om een duale masterroute te laten slagen zal de student daarom  initiatief moeten tonen en zal er wat flexibiliteit bij zowel de student als het bedrijf aanwezig moeten zijn. En mocht het  tussentijds toch mislopen tussen student en bedrijf? Dan is gelukkig niet meteen je hele masterdiploma van de baan. Swarttouw:  “Er bestaat een mogelijkheid om te switchen van werkgever.”

Studiefinanciering

  • Als je een voltijd- of duale opleiding aan een hogeschool of universiteit volgt, dan heb je als je aan alle gestelde voorwaarden voldoet recht op studiefinanciering. Wel moet je altijd rekening houden dat je inkomsten niet boven een bepaalde grens uitkomen. Deze grens ligt voor voltijd, deeltijd en duale studenten gelijk. In 2013 is de bijverdiengrens € 13.530,90.
  • Bron: DUO