Hbo-master of wo-master?

Editie: Januari-Februari 2013 | Tekst: | Fotografie: iStock

Wie een master gaat volgen denkt al snel aan een universitaire master. Maar ook op het hbo zijn er masters te volgen. Waarin verschilt een hbo-master van een wo-master? We zetten het voor je op een rijtje.

Hbo-master of wo-master?

Met het doorlopen van een masterprogramma aan het hbo krijg je net als met een universitaire master een officieel erkende mastertitel. Je mastertitel is dus even veel ‘waard’. Toch zijn er duidelijk inhoudelijke verschillen tussen beide masters die je kunnen helpen om te bepalen welke master voor jou het meest geschikt is.

‘Een hbo-master richt zich op de beroepspraktijk’

Onderzoeksvraag

Het grote verschil tussen beide masters is dat een hbo-master zich meer richt op de beroepspraktijk. Iedere master, zowel hbo als wo, bestaat uit een deel onderzoek, maar het onderzoek in een hbo-master is gebaseerd op een praktijkvraag. Een master aan de universiteit is in vergelijking meer wetenschappelijk en theoretisch.

Werkervaring

Een hbo-master wordt ook wel de professionele master genoemd. Veel hbo-masterstudenten hebben dan ook voor ze aan de masteropleiding beginnen eerst enkele jaren werkervaring opgedaan. Studenten die hun master volgen aan de universiteit komen veelal rechtstreeks uit de bachelor opleiding.

‘Een wo-master is meer wetenschappelijk’

Toelating

Sommige hbo-masters zijn direct toegankelijk vanuit een aansluitende bacheloropleiding, andere hbo-masters eisen een aantal jaren werkervaring of relevante werkplek. Voor wo-masters geldt dat deze toegankelijk zijn met een aansluitende universitaire  bacheloropleiding. Om met een hbo-bachelor een master aan de universiteit te kunnen volgen is vaak een schakeljaar nodig om toegelaten te worden. Kijk voor de specifieke toelatingseisen bij de betreffende opleiding.

Duur

Tot slot kan de duur per master sterk verschillen, variërend van een tot drie jaar. Dit is ook mede bepalend door het feit of de  master in voltijd of deeltijd wordt gegeven. In de meeste gevallen wordt een wo-master in voltijd gevolgd en duurt daarmee 1 jaar. Een hbo-master wordt vaker in deeltijd aangeboden en duurt om die reden vaak langer (1 tot 3 jaar). De reden hiervoor is dat veel hbo-masterstudenten deze naast hun baan volgen.