Van webshop naar consument

Editie: Januari-Februari 2014 | Tekst: | Fotografie: IStock

Inger Kolman heeft haar afstudeeronderzoek voor de Master Econometrics, Operations Research and Actuarial studies bij logistiek adviesbureau Districon gedaan. Inmiddels werkt zij daar als consultant binnen de Supply Chain.

Inger Kolman

Inger Kolman
  • Leeftijd: 26 jaar
  • Studie: Econometrics, master Operation Research
  • Opleidingsinstituut: Rijksuniversiteit Groningen
  • Functie: Consultant Supply Chain
  • Werkgever: Districon

Vandaag besteld morgen in huis zorgt voor logistieke uitdagingen

Veel retailers verkopen producten niet meer alleen in fysieke winkels maar ook via een webshop. Consumenten verwachten tegenwoordig vaak dat hun bestelling de volgende dag al op de mat ligt, maar zo een snelle levering is niet vanzelfsprekend. De groei van de online verkoop brengt allerlei logistieke vraagstukken met zich mee. Inger heeft daarom onderzoek gedaan naar het distributieproces van weborders. “Ik heb een wiskundig model ontwikkeld waarmee de optimale leveringsroute van een bestelling bepaald kan worden. Ik heb onderzocht waar vandaan het beste kan worden geleverd, een distributiecentrum, of een regionaal punt, waarbij ‘het beste’ staat voor laagste kosten.”

Toepasbaar in de praktijk

Na haar afstuderen heeft zij het model in de praktijk kunnen testen bij een grote retailer. Eigenlijk zijn toen de echte voor- en nadelen van het model naar voren gekomen. Het blijkt bijvoorbeeld goed te zijn om niet alles vanuit een centraal distributiecentrum te leveren, maar ook uit winkels of regionale depots. Het onderzoek wordt nu verder uitgewerkt om het model nog praktischer toepasbaar te maken. Er wordt in het nieuwe onderzoek ook rekening gehouden met de voorraden, wat eerst niet het geval was. “Ik ben bij dit project betrokken, niet als officiële afstudeerbegeleider, maar ik denk wel mee en ik lees de scriptie ook. De betrokkenheid is nog groter doordat ik de stagiaire al kende, zij is ook econometrie studente in Groningen.”

Zelf het advies uitbrengen

Inger houdt zich als consultant vooral bezig met het optimaliseren van situaties aan de hand van wiskundige modellen. “Een klant kan bijvoorbeeld overwegen een aantal locaties van zijn bedrijf te sluiten. Deze klant wil dan weten welke locatie hij het beste kan sluiten, en hoe hij het best bereikbaar blijft voor klanten. Dit onderzoek ik, en breng op basis van mijn bevindingen een advies uit. Ik ga vervolgens samen met een senior medewerker naar de klant toe om het advies uit te brengen. Dat ik het advies zelf aan de klant mag vertellen zorgt ervoor dat ik mijn werk nog leuker vind. Veel studiegenoten zitten nu alleen achter de pc en zijn alleen met wiskunde bezig. Ik vind het sociale vlak, en dat ik allebei kan doen, erg leuk. Als starter bij Districon mag je veel. Het trok mij ook dat het een kleiner bedrijf is. Je krijgt er veel ruimte en je leert het hele bedrijf meteen goed kennen.”

‘Ik werk in de praktijk met wiskundige modellen’

Een ‘echt’ probleem

Een project waar Inger aan heeft meegewerkt, is een project voor het CBR. “Het CBR heeft op dit moment dertig theorie-examenlocaties. Zij gaan over naar een nieuw softwareprogramma en een geheel nieuw klantproces waardoor het mogelijk wordt op een locatie per dag meer examens te doen. Voor een bedrijf als het CBR is het heel belangrijk dat zij goed bereikbaar blijven voor klanten. Veel mensen willen een theorie-examen afleggen en het kan niet zo zijn dat ze hiervoor drie uur moeten rijden. Ik heb mij bezig gehouden met wat er met welke locatie moet gebeuren, en heb over de bereikbaarheid voor klanten nagedacht. Deze informatie neem ik dan mee in een wiskundig model en breng dan op basis van mijn bevindingen een advies uit; in dit geval het advies dat het CBR het aantal theorie-examenlocaties terugbrengt naar 20.Het is leuk om in de praktijk bezig te kunnen zijn met wiskundige modellen voor een ‘echt’ probleem, voor een bestaand bedrijf in Nederland.”

‘Een drukke baan met tijd voor een sociaal leven’

De juiste balans

Als starter vindt Inger een uitdagende baan belangrijk, maar zij vindt het ook belangrijk tijd over te houden voor een sociaal leven. Die balans heeft zij gevonden.“Drukte en veel projecten vind ik leuk, als er minder projecten zijn vind ik dat wel jammer. Om die reden weet ik niet of ik de rest van mijn leven consultant wil blijven. Maar ik heb het hier zeker naar mijn zin en zit voorlopig goed op mijn plek.”