Testen, workshops en netwerken: BestGraduates Law 2013

Editie: Mei 2013 | Tekst: | Fotografie: Bodil Anais

Het Nationaal Juristencongres was de plek waar de strijd tussen ruim honderd afstuderende rechtenstudenten losbarstte. Het ochtendprogramma bepaalde wie er ’s middags in de Finale Arena kans zou maken op de titel.

Al vroeg in de ochtend verzamelen de deelnemers van BestGraduates Law 2013 zich in de congreszaal van de Amsterdam RAI. Na inschrijving, het opsturen van cv en cijferlijst en het maken van een online capaciteitentest krijgen zij op 15 maart de kans om zich voor de laatste maal te bewijzen en in contact te komen met de deelnemende topwerkgevers: AKD, Baker & McKenzie, Hogan Lovells en de Rechtspraak.

‘De hele dag door konden bedrijven en studenten kennis maken’

Druk ochtendprogramma

Na een openingswoord van Nicolette van Dam word al snel duidelijk dat de rechtenstudenten een druk  ochtendprogramma voor de boeg hebben. Iedereen zal deze ochtend opnieuw getest worden en daarmee kunnen de studenten op verschillende onderdelen punten verdienen. Met een juridische quiz wordt het kennisniveau van alle kandidaten gemeten en assessmentbureau LTP heeft speciaal voor deze ochtend een miniassessment samengesteld. Daarnaast organiseren de werkgevers ieder een eigen bijeenkomst, waar zij een select aantal deelnemers op basis van eerdere prestaties voor hebben uitgenodigd. Ook hier zijn voor deze deelnemers wederom punten te verdienen.

Lunch op de beursvloer

De ochtend wordt gezamenlijk afgesloten met een lunch op de beursvloer van Het Nationaal Juristencongres. Een uitgelezen kans voor alle kandidaten om in gesprek te gaan met de vier juridische topwerkgevers. En terwijl er op de beursvloer flink genetwerkt
wordt, worden achter de schermen alle scores bekeken. Alle punten van deze ochtend worden opgeteld bij de scores die eerder met de capaciteitentest verdiend konden worden. De zes studenten met de hoogste score zullen zich nog dezelfde middag in de Finale Arena moeten bewijzen. Om 14.30 uur maakt Nicolette van Dam bekend dat de finale gestreden zal worden door: Coco, Sascha, Jordy, Gerard, Ida en Jellien.

‘Een leuke manier om me te oriënteren’

Deelnemers

Gino Adriaanse, 23 jaar, Privaatrecht aan de Universiteit van Tilburg: “Ik ben zojuist bij de Rechtspraak geweest en ik vond het heel leerzaam. De kans om rechters vragen te stellen over hun werkzaamheden krijg je natuurlijk niet vaak. Het waren hele leuke en open gesprekken.”

Parastou Draaijers, 27 jaar, Notarieel Recht aan de VU Amsterdam: “Ik kom net bij de workshop van Baker & McKenzie vandaan en was verrast door de inhoud. Ik wist niet wat ik van tevoren moest verwachten, maar het was heel leuk. We moesten spontaan een presentatie geven over Baker & McKenzie en dat was bijzonder om te doen.”

Daarom deden zij mee:

Shérida Sillé, 22 jaar, Ondernemingsrecht aan de Zuidas, VU Amsterdam: “Ik vind het leuk om te horen bij high potentials, dus toen ik over de competitie hoorde, dacht ik: waarom niet? Ik ben een goede student, maar of ik tot de beste behoor dat weet ik niet. De quiz heb ik denk ik goed gemaakt, al zaten er ook vragen bij over gedragsregels van advocaten. Dat leer je natuurlijk pas echt als je als advocaat-stagiair aan de slag gaat.”

Esra van der Wolk, 23 jaar, International Business Law aan de Universiteit van Tilburg: “Ik heb me ingeschreven voor BestGraduates Law zodat ik me vast kan meten met andere rechtenstudenten, want na mijn afstuderen wil ik graag de advocatuur in, het liefst bij een middelgroot kantoor. Ik vind BestGraduates erg nuttig en een leuke manier om me te oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik hoop me met mijn persoonlijkheid te kunnen onderscheiden van de andere deelnemers.”

Lumine van Uden, 25 jaar, Privaatrecht aan de VU Amsterdam: “De mogelijkheid om met de kantoren te spreken en mezelf aan hen te laten zien is voor mij reden om mee te doen. Om me op vandaag voor te bereiden heb ik me een beetje in de kantoren verdiept, zodat ik gerichter vragen kan stellen. Voor de online capaciteitentest had ik ook eerst wat proeftesten gemaakt, maar we zullen zien of dat effect heeft gehad.”

Christiaan Roeterdink, 23 jaar, Ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden: “Ik hoorde over de BestGraduates Law game van mijn medestudenten. Leuk om mee te doen, het is een goed concept. Ik ben niet zenuwachtig voor deze dag, ik zie wel waar het schip strand. Mijn dag is geslaagd als ik met een positief gevoel naar huis ga, en als ik interessante gesprekken heb gevoerd met mooie kantoren. Wat ik wil doen als ik klaar ben met mijn studie? Ik ga voor een groot kantoor, het liefst aan de Zuidas.”

Recruiters

Chantal Kuijen, de Rechtspraak: “Wat opviel tijdens de lunch was dat de studenten goede vragen stelden. Zij waren erg geïnteresseerd in de verschillende juridische functies die we te bieden hebben en wisten daar ook concreet over de diepte in te  gaan.”

Thaira Koppelaar, AKD: “In de ochtend hadden we een bijeenkomst samengesteld dat deels informatief, interactief, humoristisch maar ook bruikbaar in de praktijk was. Dat beviel ons én de studenten blijkbaar erg goed, want die vonden het een origineel  programma. Tijdens de netwerklunch was het druk en wilden veel mensen met ons spreken. Met een paar van die mensen, die ons positief zijn bijgebleven, lopen nog contacten over een mogelijk vervolg.”