Juristen over de grens

Editie: Maart 2012 | Tekst: | Fotografie: iStock

Twee jonge advocaten vertellen over hun ervaring in het buitenland. Hoe bevalt het wonen en werken in Londen en New York als advocaat?

Deirdre Scheenjes

Deirdre Scheenjes
  • Leeftijd: 26 jaar
  • Functie: Advocaat
  • Werkgever: NautaDutilh
  • Tip: Ga een hamburger eten bij The Burger Joint, dit is een burgertent in het chique Le Parker Meridien Hotel. Het contrast tussen hotel en burgertent is bizar en grappig.
  • Standplaats: New York

Jeroen Sombezki

Jeroen Sombezki
  • Leeftijd: 32 jaar
  • Functie: Advocaat
  • Werkgever: Stibbe
  • Tip: Bezoek de vele markten die Londen rijk is, bijvoorbeeld Broadway Market in Hackney en Brixton Market, en ervaar hoe internationaal en divers Londen is!
  • Standplaats: Londen

Deirdre Scheenjes werkt in New York

“Sinds half juni 2011 werk ik in New York , een waanzinnige ervaring! De Amerikaanse vestiging van NautaDutilh heeft negen juristen en enkele ondersteunende medewerkers. Onze focus ligt op bank- en financieringsrecht, ondernemingsrecht en belastingrecht. Ik houd me vooral bezig met financieringen, maar ben ook betrokken bij de andere rechtsgebieden zoals ondernemingsrecht.”

“Ieder weekend voelt als vakantie”

 

“Mijn werk is erg gevarieerd. We werken voornamelijk voor Amerikaanse kantoren, zij schakelen ons bijvoorbeeld in als er financiële transacties zijn die via Nederland lopen. Het is erg leerzaam om vanuit een ander perspectief naar Nederland en het recht te kijken. In het buitenland werken, is zowel commercieel als voor mij persoonlijk heel nuttig. Natuurlijk kende ik wel Amerikaanse kantoren van naam, maar nu leer ik de grote spelers echt kennen. Het bezoeken van internationale seminars is een toegevoegde waarde voor mijn werk.”

“Ik leer de grote juridische spelers nu écht kennen”

Service en gemak

“NautaDutilh zendt jaarlijks een stagiaire uit naar Londen of New York. Ik was een van de gelukkigen. Ik wilde graag naar New York, omdat ik hier tijdens mijn studie stage gelopen heb. Als je een jaar naar het buitenland gaat, moet je veel regelen. Gelukkig zorgde het kantoor voor huisvesting, verzekeringen en vrijstellingen voor mijn opleiding bij de Orde van Advocaten. Voor mijn werk, bezoek ik veel netwerkevents, in Nederland heb ik al geoefend op mijn pitches. Je moet kort en bondig kunnen vertellen wie je bent, op wat voor soort kantoor je werkt en wat je kunt bieden. Ook heb ik op Google Maps de straat waar mijn vriend en ik wonen bekeken, dat was leuke voorpret. Wat enigszins tegenvalt is hoe je hier vrienden maakt. Contact leggen is makkelijk, maar als je afspreekt om te gaan lunchen, is het niet zeker dat dat ook echt gebeurt. Vriendschap opbouwen gaat langzaam. Een groot pluspunt van de VS is dat alles gericht is op service en gemak. Afspraken worden een dag van tevoren nogmaals bevestigd en als je online iets bestelt, wordt er een retoursticker bijgeleverd.”

“Soms heb ik erg trek in stamppot”

 

Wat ik mis? Naast verjaardagen en mijn nichtje en neefje, heb ik soms erg trek in stamppot. Ook de horizon mis ik, weilanden met koeien en de Amsterdamse grachten. En soms zou ik gewoon even in de Nederlandse maatschappij willen zijn. Toch ben ik het nog lang niet beu hier; ieder weekend voelt als vakantie. Ik leer de stad steeds beter kennen, maar heb het uit mijn hoofd gezet dat ik alles kan gaan zien, daarvoor is een jaar echt tekort.” 

Jeroen Sombezki werkt in Londen

“Ik mis wel eens de gezelligheid met vrienden en familie. En soms heb ik ineens trek in karnemelk! Verder kan ik alleen maar positief zijn over mijn tijd in Londen. Ik ben hier sinds augustus 2010, in april 2012 keer ik terug. Mijn rechtsgebied is fusies en overnames. Stibbe heeft hier een kantoor met een partner, twee advocaat-medewerkers, een kandidaat-notaris en een fiscalist. Hoewel het werk inhoudelijk niet wezenlijk verschilt (je adviseert nog steeds over Nederlands recht), zijn sommige aspecten van het vak nog interessanter. Het omgaan met mensen uit andere culturen en verschillende nationaliteiten is erg leuk en leerzaam. Hen steeds weer zo goed en praktisch mogelijk adviseren over het Nederlandse recht, te zoeken naar een juridische oplossing voor hun business case, mezelf aanpassen; dat blijft een uitdaging. Onze clienten hier zijn vooral investeringsfondsen, banken, multinationals en buitenlandse advocatenkantoren.”

“De concurrentie is enorm”

“De lol van in het buitenland werken, is dat veel dingen anders zijn. Dat ervaarde ik ook al zo toen ik een tijdje in Italië studeerde. Wat me hier in Londen vooral opvalt, is de diversiteit aan mensen en hun ambities, en de servicegerichtheid van professionals. De concurrentie is enorm; ondernemers doen hun uiterste best voor klanten; en dat geldt ook voor advocatenkantoren.”

Kansen in het buitenland

“Bij Stibbe krijgt doorgaans iedere advocaat-medewerker de kans een periode in het buitenland te werken, dat kan op onze kantoren in Londen, Dubai, New York of in een andere stad waar kantoren zitten waar wij internationaal nauw mee samenwerken. Dat verruimt je blik. De internationale mogelijkheden bij Stibbe en de ambitie om het leidende internationaal georiënteerde kantoor in de Benelux te zijn, speelden zeker mee bij mijn keuze voor dit kantoor. Het is een kantoor met maar één Nederlandse vestiging, in Amsterdam. We hebben leuke cliënten die ons intellectueel uitdagende zaken toevertrouwen.”

“Stibbe regelt de meeste praktische zaken rond een verhuizing naar het buitenland. Ter voorbereiding zijn mijn partner en ik een weekend op huizenjacht gegaan. We kenden de stad al een beetje en zijn naar de wijken gegaan die ons het leukste leken om te wonen en hebben daar uitgebreid de sfeer geproefd. Daarnaast heb ik goed nagedacht over wat ik wil bereiken hier. Voor mij zijn de omgang met andere culturen, en het aanpassen en afstemmen van je dienstverlening daarop, en het opdoen van goede, internationale contacten belangrijk. Doordat Londen vaak de toegangspoort tot Europa is en er veel ambitieuze mensen verblijven, straalt de stad een enorme energie uit. Wonen en werken in Londen is een geweldige ervaring!”