‘Juridische arbeidsmarkt weer in beweging’

Editie: November-December 2015 | Tekst:

Jaarlijks melden zich ongeveer 5.000 tot 6.000 startende juristen (hbo en wo) op de arbeidsmarkt. Maar hoe staat het er op dit moment voor met deze arbeidsmarkt? Yacht monitort de markt continu en ziet het positief in. Zo blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de Legal arbeidsmarkt over het derde kwartaal van 2015’.

“De arbeidsmarkt is weer in beweging”, zegt Joost Duffhues, commercieel manager bij Yacht Legal. “Ervaren juristen gaan weer vaker actief op zoek naar een nieuwe uitdaging en vrijgevallen posities mogen weer opnieuw ingevuld worden.”

Economisch herstel zorgt voor sterke groei vacatures

Het economisch herstel stuwde dit kwartaal het aantal juridische vacatures opnieuw op. Vooral in het notariaat (110%), de advocatuur (79%) en het bedrijfsleven (102%) is de stijging ten op zichte van kwartaal 3 2014 fors te noemen.
Deze stijging van het aantal vacatures brengt ook positieve ontwikkelingen voor young professionals met 1 à 2 jaar werkervaring. Duffhues: “Waar junior juristen de afgelopen maanden flink moesten solliciteren, merken wij nu al dat zij steeds vaker een keuze in banen hebben. Nieuwkomers zonder juridische werkervaring hebben het wel nog steeds moeilijk.”

Spanning op juridische arbeidsmarkt

juridische arbeidsmarkt
Bedrijven zijn nu vooral op zoek naar medior juristen, geeft Duffhues aan. “Deze juristen zijn gemakkelijk in te werken en dus snel productief. Je kunt hierbij denken aan bedrijfsrechtjuristen, juristen grondzaken, vergunningverlening, bezwaar & beroep of meer gespecialiseerd zoals een medior juridisch adviseur contractzaken met specialistische kennis van innovatieve contractvormen bij weg- en waterbouwprojecten.”
Deze beweging gaat de komende maanden voor spanning zorgen op de verder aantrekkende juridische arbeidsmarkt verwacht Duffhues: “Medior juristen begeven zich nu nog nauwelijks op de arbeidsmarkt. Het zijn vooralsnog voornamelijk de nieuwkomers en senioren -veelal zzp’ers- die op vacatures reageren.”