Does size matter?

Editie: November-December 2012 | Tekst: | Fotografie: iStock

Met de beslissing dat je in de advocatuur wilt werken ben je er vaak nog niet. Het type kantoor is ook bepalend voor je plezier in het werk. Droom je van een carrière bij een groot kantoor aan de Zuidas, of houd je juist van een klein kantoor waar je iedereen kent? We vroegen drie advocaat-stagiaires naar hun keuze.

Marjolijn van Diepen

Marjolijn van Diepen
 • Leeftijd: 25 jaar
 • Studie: Strafrecht
 • Opleidingsinstituut: Universiteit van Leiden
 • Passie: Zangeres in twee bandjes
 • Functie: Advocaat-stagiair
 • Werkgever: Westland Partners

Annemiek Prummel

Annemiek Prummel
 • Leeftijd: 29 jaar
 • Studie: Privaatrecht
 • Opleidingsinstituut: Universiteit Utrecht
 • Passie: Hockey
 • Functie: Advocaat-stagiair
 • Werkgever: La Gro Advocaten

Roos Lawant

Roos Lawant
 • Leeftijd: 27 jaar
 • Studie: Bachelor Internationale Betrekkingen en Internationaal Europees Recht en Master Internationaal Publiekrecht
 • Opleidingsinstituut: RUG en VU
 • Passie: Hardlopen en politiek en actualiteiten volgen
 • Functie: Advocaat-stagiair
 • Werkgever: Pels Rijcken

Klein kantoor: Marjolijn van Diepen werkt bij Westland Partners

Werken bij een klein advocatenkantoor

“Twee jaar na mijn afstuderen besloot ik de stap te maken naar de advocatuur. Ik werkte als jurist, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging, ik zocht meer diepgang en afwisseling in mijn werk. Ik heb goed nagedacht of het de advocatuur moest zijn, want je gaat door de opleiding toch een commitment van drie jaar aan. Ik had voor ik ging solliciteren duidelijk bedacht waar ik zou willen werken. Mijn uitgangspunt was een kantoor met een goede sfeer, zonder hiërarchie en waar ik genoeg ontwikkelingsmogelijkheden zou krijgen.”

“Een open deuren beleid is hier vanzelfsprekend”

“Ik richtte mijn zoektocht op vacatures bij kleine en middelgrote kantoren en merkte dat een vacaturetekst al heel veel zei over een kantoor. Vacatures waar ze alleen spraken over hoge cijfers en of je bestuurservaring hebt spraken me totaal niet aan. Natuurlijk is het logisch dat je goed moet presteren, maar dat je achten of negens hebt gehaald zegt niets over hoe je functioneert in een team. De vacature waar ik op heb gereageerd bij Westland Partners was dan ook menselijker, ze zochten een leuke collega, iemand die goed bij het kantoor paste. Nadat ik ze gebeld had was ik helemaal enthousiast, ik heb meteen een brief geschreven. Daarin kon ik heel goed onderbouwen waarom ik hier wilde werken.”

“Het is belangrijk dat je in het team past”

“Ik zie veel voordelen in het werken bij een klein kantoor. Mijn specialisme is arbeidsrecht, maar dit kantoor behelst meerdere rechtsgebieden, waardoor ik ook regelmatig te maken krijg met het specialisme van andere collega’s en me zo in de breedte kan ontwikkelen. Een open deuren beleid is hier vanzelfsprekend: ik moet wel bij de partner naar binnen lopen om iets te vragen, want er zit geen laag tussen. In vergelijking met andere grotere kantoren is het werk inhoudelijk gelijk, je krijgt ook dezelfde beroepsopleiding. Er zijn dan ook geen zaken die wij niet kunnen doen. Hard werken is inherent aan de advocatuur, lange dagen ook als het nodig is. Maar ik ben niet iemand die elke avond wil overwerken. 11-urige werkdagen vind ik eigenlijk onzinnig. Ik wil tijd hebben om in mijn bandjes te blijven spelen. Dat is voor mij de juiste balans tussen werk en privé. Een klein kantoor is overigens niet altijd letterlijk klein. Westland Partners telt negen advocaten, maar met het notariaat en ondersteunend personeel meegeteld zijn we met circa 65 man, dus dat biedt een hoop gezelligheid inclusief borrels en personeelsuitjes.”

Middelgroot kantoor: Annemiek Prummel werkt bij La Gro

Werken bij een middelgroot advocatenkantoor

“Tijdens een juridische bedrijvendag werd ik getriggerd door de bedrijfspresentatie van La Gro Advocaten. Na afloop op de borrel had ik een leuk gesprek met de recruiter van La Gro. Ik was net afgestudeerd en me een beetje aan het oriënteren. Het faillissementsrecht sprak me met name aan en juist op dat gebied was er bij La Gro veel werk. Ze zochten eigenlijk een volleerd advocaat en geen stagiair, dus toen heb ik voorgesteld om voor een zekere periode als juridisch medewerker bij hen aan de slag te gaan. Zo kon ik kijken of het kantoor en het rechtsgebied bij me pasten en vice versa. Na drie maanden hebben ze me toch een opleidingsplek aangeboden.”

“Je draait snel volledig mee”

“Het leuke van werken bij een middelgroot kantoor is dat je heel snel volledig meedraait in het team, zaken van A tot Z meekrijgt en hierin zelf een grote rol mag spelen. Je wordt, in positieve zin, in het diepe gegooid. Daarnaast word je echt aangenomen met de intentie dat je medewerker wordt. Dat vertaalt zich met name in goede begeleiding en opleiding. Je bent werkzaam op meerdere secties, zodat er wordt gekeken naar wat bij je past om zo het beste uit je te halen.”

“Op kantoor is een goede mix tussen jong en oud”

“Met 35 advocaten en 50 man  ondersteunend personeel is het contact persoonlijk en hecht. We lunchen gezamenlijk en bij collega’s loop je gemakkelijk naar binnen voor vragen of feedback. Het is voor mij ook niet te klein. Zo vind ik het leuk dat we met een clubje jonge stagiaires zijn, die in dezelfde fase zit en een soortgelijke groei doormaakt. We kunnen dingen over de opleiding delen, maar we gaan ook gezellig samen naar activiteiten van de Jonge Balie. Met dit personeelsaantal is er bovendien altijd genoeg draagvlak voor netwerkborrels of evenementen als hardloop- en wielrenwedstrijden of een wintersport. Voor mij is La Gro Advocaten een prettig kantoor om bij te werken. De mensen zijn toegankelijk, integer en hebben hart voor de zaak. Daarnaast is op kantoor een goede mix tussen oud en jong en last but not least: Ik heb een auto van de zaak!”

Groot kantoor: Roos Lawant werkt bij Pels Rijcken

Werken bij een groot advocatenkantoor

“Pels Rijcken was het kantoor dat ik tijdens mijn studie keer op keer tegenkwam in grote en interessante zaken. Ik deed in mijn studietijd juridisch ondersteunend werk op kleinere kantoren, maar mijn interesse in die grote spraakmakende zaken was voor mij in eerste instantie de reden waarom ik mijn studentstage bij Pels Rijcken wilde lopen. Ik wilde in de praktijk ervaren hoe het werken bij een groot kantoor mij zou bevallen.”

“Er is intern veel ruimte voor opleiding en begeleiding”

“Wat me erg aanspreekt aan Pels Rijcken is dat er intern veel ruimte is voor opleiding en begeleiding. In aanvulling op de beroepsopleiding van de Orde heeft Pels Rijcken nog een interne opleiding, De Verrijcking. Niet alleen trainingen om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen behoren tot het programma, maar ook inhoudelijke cursussen die dieper ingaan op de rechtsgebieden van kantoor. Ook komen we wekelijks met alle advocaat-stagiaires bijeen in een werkgroep waarin interessante zaken en ontwikkelingen worden besproken met de landsadvocaat. Dat is heel leerzaam. We zijn met circa 45 advocaat-stagiaires op kantoor en persoonlijk vind ik het heel prettig dat we met zo’n grote groep zijn. Je kunt makkelijk informatie en ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten.”

“Je kunt makkelijk ervaringen uitwisselen”

“Bij Pels Rijcken heb je geen verplichte sectiewissel gedurende je stage. Het grote voordeel daarvan vind ik dat je alle facetten van de praktijk leert kennen en je breed ontwikkelt in een rechtsgebied. De zaken waar je als advocaat-stagiair mee te maken krijgt, variëren van klein tot groot. Kortom, een afwisselende praktijk. Waar je bij de kleine zaken het voortouw neemt en veel zelf kunt doen, werk je bij de grote zaken mee met een ervaren advocaat. Het is fascinerend om te zien hoe een collega met dertig jaar ervaring zaken aanpakt. Een groot kantoor brengt natuurlijk ook veel gezelligheid met zich mee. Bij Pels Rijcken werken ruim 300 mensen, waarvan 170 juristen. Onze kantoorfeesten zijn dan ook groots van opzet. Los daarvan gaan we met de advocaat stagiaires jaarlijks een weekend naar de Ardennen. En op vrijdagmiddag borrelen we altijd in onze eigen bar. Een leuke manier om een week hard werken af te sluiten met je collega’s. Kortom; ik heb het erg naar mijn zin bij Pels Rijcken!”