De ontknoping van BestGraduates Law 2013

Editie: Mei 2013 | Tekst: | Fotografie: Bodil Anais

De laatste krachtmeting tussen de zes overgebleven rechtenstudenten vindt plaats in de BestGraduates Law Finale Arena. Hier wordt bepaald wie naar huis gaat met de eer, de titel BestGraduate Law 2013 en een reis naar Dubai.

De vloer van Het Nationaal Juristencongres is de plek waar de finale zal plaatsvinden. Terwijl de Finale Arena volstroomt met toeschouwers maken de zes finalisten zich op voor de laatste eindstrijd. Zonder voorbereiding zullen ze zich straks moeten bewijzen aan een jury, bestaande uit recruiters van de deelnemende kantoren en een vakjury. Deze vakjury bestaat uit oud-finalisten van eerdere edities van BestGraduates Law die op dit moment werkzaam zijn in de advocatuur. Als juryvoorzitter is prof. mr. Adriaan Dorresteijn aangesteld die verbonden is aan de Universiteit Utrecht en tevens werkzaam is bij AKD advocaten & notarissen.

Fun-pleading & pitchen

Nadat Nicolette van Dam de finale heeft geopend, start het eerste onderdeel, een fun-pleading sessie. Hierin krijgen de finalisten twee stellingen voorgelegd waarin een juridische kwestie aan de kaak gesteld wordt. “Finale waardig”, noemt juryvoorzitter prof. mr. Adriaan Dorresteijn achteraf de kwaliteit van het debat. “Bij de stelling over de Raad van State heb ik hele goede argumenten,  zowel voor als tegen, voorbij horen komen. Ook ontstond er een goede inhoudelijke discussie over de ministeriële  verantwoordelijkheid.”

‘In de Arena moeten de finalisten zich bewijzen aan de vakjury’

Om de jury voor de laatste maal te overtuigen wordt de finalisten na het debat gevraagd in een minuut een  itch te geven waarom zij BestGraduate Law 2013 moeten worden. Wanneer alle zes de finalisten hun eigen kwaliteiten, talenten en persoonlijkheid kenbaar hebben gemaakt is het de beurt aan de jury. Zij zullen beslissen wie er naar huis gaat met de  titel. Thaira Koppelaar van AKD zegt na afloop: “De finale was boeiend en voor de finalisten vooral erg spannend. Dat was  duidelijk te merken.”

‘Ida Lintel wint de titel’

De uitslag

De verlossende woorden worden gebracht door Nicolette van Dam op het centrale plein van Het Nationaal Juristencongres: “De one and only, de beste is Ida Lintel!” Als juryvoorzitter licht prof. mr. Adriaan Dorresteijn de keuze voor Ida toe: “Er zaten hele  goede finalisten tussen, maar Ida sprong er voor ons uit. Zij liet zien over juridische kennis en een goede presentatie te beschikken en was daarbij creatief in het debat. Die combinatie maakte haar voor ons de terechte winnaar. Daarbij viel bij de pitch haar passie voor het vak positief op.” Ook bij de Rechtspraak was Ida favoriet: “Zij is echt een authentiek persoon en weet  zichzelf vol professionaliteit en zekerheid te presenteren. Haar antwoorden waren goed doordacht en origineel. Zoals ze de rust  bewaarde kwam ze erg professioneel en bekwaam over. Een kwaliteit waar ze nog ver mee gaat komen.” Met de titel BestGraduate Law heeft Ida ook een geheel verzorgde reis naar Dubai gewonnen voor twee personen.

De jury – waar letten zij op?

Adriaan Dorresteijn, Juryvoorzitter, Universiteit Utrecht / AKD: “We zullen allerlei aspecten meenemen. Natuurlijk is het belangrijk dat iemand laat zien over juridische kennis te beschikken, maar ook in presentatie kan iemand zich onderscheiden.”

Marije Stiebner Bergman, Finalist Bestgraduates Law 2006: “Ik ga er op letten hoe de finalisten overkomen. Of ze mijn aandacht vast kunnen houden. Of ze inhoudelijk snel kunnen schakelen, maar ook luister ik naar hun ‘stemgebruik’ aangezien dat belangrijk is in de rechtszaal.”

Erik Koster, Finalist Bestgraduates Law 2006: “Het gaat om het totaalplaatje. Inhoudelijk moet iemand natuurlijk goed zijn, maar ook zelfvertrouwen is belangrijk. Ook hou ik wel van een beetje humor. Je hoeft niet overserieus te zijn.”

Johan Grauss, Finalist Bestgraduates Law 2007: “De winnaar moet van mij authentiek overkomen, je merkt direct als iets gemaakt is. Daarnaast scoort iemand punten als hij of zij overtuigend is en inhoudelijk sterk.”

Heleen Koggink, Winnares Bestgraduates Law 2010: “Presentatievaardigheden vind ik heel belangrijk. Ik ga daarbij ook letten op creativiteit, doordat de fi nalisten zich nauwelijks kunnen voorbereiden, kunnen ze zich daarin onderscheiden van de rest.”

Thaira Koppelaar, AKD: “De BestGraduate Law moet behalve inhoudelijk sterk ook persoonlijk stevig in zijn/haar schoenen staan. Overtuigingskracht, presentatie en inlevingsvermogen zijn voor een toekomstige advocaat uitermate van belang. Daarom gaan wij met name letten op persoonlijke presentie en argumentatie.”

Chantal van Kuijen, De Rechtspraak: “Een BestGraduate moet eigen zijn en niet anderen volgen. Hij of zij moet zichzelf goed kunnen presenteren en verwoorden. Geloofwaardigheid is alles.”