Wearables

Editie: Juni 2014 | Tekst: | Fotografie: Google

Waar smartphones en mobiele devices binnen no-time ons hart wisten te veroveren, hebben de zogenaamde wearables daar iets meer moeite mee. Toch zijn er steeds meer signalen dat dat gaat veranderen. Maar wat kunnen we op korte termijn verwachten deze draagbare technologie?

Wearables zijn dé trend van 2014

Wearable technologie is een verzamelnaam voor verschillende technische apparaten met specifieke toepassingen die speciaal ontwikkeld zijn om als kledingstuk of sieraad gedragen te worden. Meest bekende voorbeelden zijn Google Glass en de smartwatches. Deloitte voorspelde begin dit jaar dat in 2014 er een grote belangstelling van consumenten voor wearables zal zijn en dit voor een omzet van 3 miljard dollar zal zorgen. Vooral de inkomsten uit de verkoop van smart glasses dragen voor een groot deel bij aan deze omzet. “Hoewel de markt van wearables nog in de kinderschoenen staat, zijn er al veel concrete voorbeelden waaruit wij kunnen opmaken dat dit een groeimarkt is. Zo kennen wij allemaal de bekende wearables die bij het sporten gebruikt worden, zoals een hartslagmeter, GPS-bepaling of een stappenteller. Wij verwachten dat de echte groeimarkt in de wearables voor medische toepassingen zit, bijvoorbeeld het meten van bloedsuiker of bloeddruk”, aldus Erik-Jan  Gelink, Director binnen Deloitte TMT en expert op het gebied van digitale ontwikkelingen.

Zakelijk gebruik

Draagbare technologie is één van de grootste trends sinds de komst van tablets. Het is dus niet ondenkelijk dat deze technologie ook steeds vaker gebruikt gaat worden in werkomgevingen. Uit recent onderzoek van de Goldsmiths universiteit uit Londen en Rackspace blijkt ook dat wearables bevorderlijk zijn voor de productiviteit van werknemers. Van de mensen die gebruik maken van draagbare technologie op het werk neemt de productiviteit binnen een maand tijd bijna 9 procent toe. Deze groep mensen is bovendien tot 3,5 procent meer tevreden over hun baan. Een belangrijke twijfel die in het onderzoek naar voren komt is of de huidige IT-infrastructuur geschikt is voor het inzetten van draagbare technologie. Het gebruik van juiste IT-infrastructuur is van belang om alle data te kunnen vastleggen, analyseren en direct toegankelijk te maken. Werknemers genereren tot wel 30 GB per persoon per week met hun draagbare apparaten. Bedrijven moeten er dus voor zorgen dat ze zowel de technologie als de expertise in huis hebben om het maximale uit de investeringen in draagbare technologie te halen.

Minder nerdy

In 2013 zijn 4.297 smartwatches verkocht, waarvan 3.077 in het laatste kwartaal. Zo blijkt uit rondvraag van onderzoeksbureau GfK. Het bureau deed onlangs ook een peiling onder Nederlanders naar het animo om in 2014 een smartwatch of Google Glass aan te schaff en. Het aantal Nederlanders dat voornemend is een smartwatch te kopen is op dit moment gelijk aan dat die een Google Glass wil aanschaffen, namelijk 12 procent. Groot obstakel voor met name de Glass lijkt nog altijd het amodieuze uiterlijk. Google lijkt er dan ook alles aan te willen doen om de uiteindelijke versie van Glass, het huidige model is een prototype, minder nerdy te maken. Zo zijn er vanaf deze zomer ontwerpen van modeontwerpster Diane von Furstenberg te koop en ook werkt Google samen met de producent van Ray-Ban en Oakley.