Social Olympics

Editie: Juli 2013 | Tekst:

Als management trainee kreeg hij een onvergetelijke kans. Bram Tankink mocht tijdens de Olympische Spelen in Londen de taak van Assistant Venue Telecoms Manager vervullen. “Ik heb mijn mooiste werkervaring al gehad.”

Bram Tankink

Bram Tankink
  • Leeftijd: 25 jaar
  • Studie: International Business
  • Opleidingsinstituut: Universiteit van Maastricht
  • Functie: Graduate
  • Werkgever: BT
  • Tip: Stel je proactief op. Wil je iets? Ga er dan zelf achteraan om het voor elkaar te krijgen anders is je kans voorbij.

‘Alle 150 miljoen Tweets gingen over ons netwerk’

Tijdens de introductieweek van het tweejarige management traineeship van BT in Londen hoorde Bram bij toeval dat er besloten was dat enkele Graduates de kans zouden krijgen om mee te werken aan een het project van BT tijdens de Olympische Spelen. “Terug in Nederland heb ik meteen besloten te solliciteren. Ik had weinig hoop, maar blijkbaar had ik een goudhaantje op mijn schouder, want ik werd samen met nog 28 andere Graduates geselecteerd.”

BT was tijdens de Spelen in Londen verantwoordelijk voor de aanleg en het goed functioneren van het communicatienetwerk. “Je moet je voorstellen: elk telefoontje, foto’s, video, alle televisiebeelden maar ook alle 150 miljoen Tweets die er zijn verstuurd  moesten over ons netwerk. Een gigantische operatie, waar ik heb ervaren hoe het is om te presteren onder tijdsdruk. Elk probleem moest per direct opgelost worden en alles ging door de korte tijdspanne die er was 24 uur per dag door.”

Assistent BT Manager in het Manchester United Stadion

Niet alleen mocht Bram meewerken aan het project, hij kreeg de rol van Assistant Venue Telecoms Manager, de assistent van de BT manager in het Manchester United stadion. “Om de functie te kunnen uitvoeren heb ik vanaf april verschillende trainingen gehad. Aan de ene kant was dit nodig om kennis bij te brengen, maar ook om vaardigheden te ontwikkelen als leidinggeven en  teambuilding. Naast het plannen, coördineren en aansturen van de engineers heb ik ook zelf geholpen met het leggen van kabels.  Hierdoor besef ik nu veel meer wat er allemaal voor nodig is om een goed netwerk aan te leggen en wat de impact kan zijn als deze niet goed functioneert. Bij aanvang van de eerste wedstrijd was iedereen wel gespannen of alles goed zou werken, maar het netwerk bleek al snel zeer betrouwbaar.”

Post-Olympic depression

Voor Bram was meewerken aan dit project een onvergetelijke ervaring. “Na vier weken  knallen hadden we ook allemaal last van een post-Olympic depression. Niet dat mijn gewone werk niet leuk was, maar het was  best wennen om weer op kantoor achter je laptop te zitten.” In zijn dagelijkse werk nu merkt Bram nog steeds dat hij profijt heeft van zijn ervaring op de Olympische Spelen en wil hij graag verder groeien binnen de telecommunicatie. “Het is een heel dynamisch vakgebied, er is veel innovatie en de markt verandert nog continu. Als Graduate leer ik nog continu nieuwe dingen, want elke zes maanden verander je van project en  natuurlijk ook door alle trainingsweken die je krijgt binnen het traject. Dat maakt mijn baan uitdagend en het biedt op termijn veel groeimogelijkheden.”

Facts

  • BT verzorgde tijdens de Olympische Spelen in Londen 80.000 verbindingen voor 94 locaties, 16.500 vaste telefoonlijnen, 14.000 mobiele SIM-kaarten, 10.000 kabel-TV outlets, 5.500 km interne bekabeling en 1.500 WiFi-toegangspunten.