‘s Werelds allereerste modulaire auto

Editie: Juni 2015 | Tekst:

De Shell Eco Marathon is één van de meest uitdagende studentenwedstrijden ter wereld op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid die jaarlijks wordt gehouden in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. ook dit jaar deden een aantal Nederlandse teams mee, waaronder TU/ecomotiv.

Steven Nelemans

  • Leeftijd: 19
  • Studie: Electrical Engineering
  • Naam team: TU/ecomotive
  • Namen teamgenoten: Bjorn van de Ven, Daan de Geus, Joep Sloot, Matthijs van Oort, Rob Kloosterman, Sjoerd Doumen, Steven Nelemans, Ataur Rahman, Bardia Sharif, Bas van de Ven, Jorrick Sleijster, Khashayar Sharif, Koert Admiraal, Rene Zaal, Rick Bouten, Shah Nawaz, Thymen Rijpkema, Bart Nijenshuis, Huub van Schijndel, Koen Bos, Lars Peperkamp, Matthijs Hanegraaf, Sebas Peters, Geert Jaspers, Geert Roumen

In mei van dit jaar werd de Shell Eco-marathon in Rotterdam georganiseerd. 19 teams uit Nederland deden mee, waaronder het team van Steven Nelemans. Ze bouwden ’s werelds eerste modulaire auto. Een modulaire auto houdt in dat alle onderdelen van de auto verwisselbaar zijn. Door ervoor te zorgen dat deze auto in iedere situatie optimaal presteert en naar eigen wens aangepast kan worden, speelde Team TU/ ecomotive Eindhoven in op de veranderende wensen van consumenten. Teamlid Steven Nelemans vertelt enthousiast over hun voertuig.

Wat is er innovatief/vernieuwend aan jullie voertuig?
Voor het studentenproject TU/ecomotive van de Technische Universiteit Eindhoven hebben we aan onze visie van de auto van de toekomst gewerkt. Deze auto van de toekomst, de auto die wij hebben geproduceerd, is Nova. Nova is ’s werelds eerste modulaire auto. Dit houdt in dat de auto onderdelen heeft die gemakkelijk aanpasbaar of verwisselbaar zijn. Op deze manier is de auto aan te passen aan elke mogelijke situatie. Je kunt hierbij denken aan het aanpassen van het dashboard, maar ook facetten als het wel of niet aanwezig zijn van een achterbank en zelfs het verwisselen van de motor. De auto kan dus worden aangepast aan de doeleinden waarvoor het die dag wordt gebruikt. Rij je alleen in de stad? Kies dan voor een lichtere motor en accu. Ga je verjaardagsboodschappen doen? Dan kan de hele achterbank eruit. Wil je ermee op vakantie? Verwissel dan de motor voor een zwaardere, zodat je op de snelweg mag rijden en zet er extra stoelen in, zodat iedereen mee kan op vakantie. De accu is gemakkelijk te vervangen zodat je niet hoeft te wachten totdat deze weel vol is. Zo is het mogelijk de auto te optimaliseren voor elke trip en elke gebruiker, en zijn de mogelijkheden eindeloos.

Waarom deden jullie mee aan de Shell Eco-marathon?
Onze auto is te optimaliseren voor elke situatie. Naast onze deelname aan de Shell Eco-marathon, zal Nova nog een andere beproeving ondergaan: het halen van een kenteken. Onze deelname aan de Shell Eco-marathon diende daarom als een proof-of-concept. Wij wilden bewijzen dat in enorm verschillende situaties zoals de zuinigheidswedstrijd en het Nederlandse verkeer, onze modulaire auto toch optimaal presteert.

Wat onderscheidde jullie voertuig van andere voertuigen?
Het meest interessante aan de deelname van TU/ecomotive is het feit dat we verder kijken dan alleen de wedstrijd. Door de auto op kenteken te laten zetten willen wij laten zien dat een ongekend verbruik, dat eigenlijk thuishoort in de zuinigheidswedstrijd, niet hoeft te ontbreken op de Nederlandse weg.

Waarom hebben jullie voor dit ontwerp gekozen?
Het is belangrijk dat de gebruiker zich thuis voelt in zijn eigen auto, omdat dit betekent dat de gebruiker de auto langer met plezier zal blijven gebruiken. Dit is de reden dat voor dit ontwerp gekozen is. Nova sluit bovendien op deze manier heel goed aan bij de persoonlijke wensen van het team.

Vind je het jammer dat jullie niet hebben gewonnen?
Wij deden niet mee met de Shell Eco-marathon om te winnen. Omdat wij een RDW gekeurde auto willen hebben, was winnen voor ons bijna onmogelijk. Dit is echter niet erg, omdat dit niet onze motivatie was om deel te nemen aan de Shell Eco-marathon. Wij deden mee, omdat we wilden bewijzen dat een auto, door middel van een aantal kleine aanpassingen, optimaal kan presteren in enorm verschillende situaties. En dat is gelukt! Zo kan onze auto niet alleen deelnemen aan het Nederlandse verkeer, maar zelfs aan een zuinigheidswedstrijd!

Meer informatie over de modulaire auto? Kijk op tuecomotive.nl.