ICT in het onderwijs

Editie: Juni 2015 | Tekst: | Fotografie: ICT Nederland

Binnen de IT sector verwacht je in eerste instantie niet een jonge, mooie en spontane vrouw als Lotte de Bruijn tegen het lijf te lopen. Toch staat deze gedreven en ambitieuze dame al ruim een jaar aan het roer van branchevereniging Nederland ICT. Ze maakt zich onder andere hard voor hetgeen waar zij zelf het levende bewijs voor is: de ICT-sector is een fascinerende wereld waar in Nederland kansen voor professionals met uiteenlopende achtergronden voor het oprapen liggen. Deze kansen moeten we alleen wel grijpen!

“Toen ik bij Nederland ICT kwam werken had het bedrijf al geweldige dingen gedaan en bereikt, alleen miste ik een stip op de horizon. Daarom stellen we nu het doel om met Nederland in 2020 de nummer één digitale economie van Europa te zijn. Dat lijkt ambitieus maar is zeker haalbaar, want momenteel staan we al op plek vier. Nederlanders zijn superenthousiast als het gaat om ICT. Ik durf te wedden dat Nederlanders als eersten in een zelfsturende auto willen rijden.”

Lotte de Bruijn

Donkere pakken
Haar basisschoolperiode bracht Lotte in Parijs door, omdat haar vader daar destijds werkte. Sinds die tijd heeft ze altijd het internationale aspect gezocht in haar opleiding en loopbaan. “Ik begon na mijn studie gelijk binnen de ICT-sector bij de international IBM op de afdeling marketing en communicatie. Later mocht ik aan de slag als trainee bij Dell. Daar klom ik op tot Sales Manager en was ik verantwoordelijk voor vier salesteams. In diezelfde periode maakte ik voor het eerst kennis met Nederland ICT toen ik werd uitgenodigd voor een gala van deze branchevereniging voor ICT-bedrijven in Nederland. Gezien het thema van die avond, ‘young professionals’, verbaasde het me alleen enorm dat ik werd omgeven door mannen met grijze haren in donkere pakken. Ik vond dit ontzettend onterecht. Waarom leren professionals elkaar pas kennen na tien jaar in het vak? Een goed netwerk opbouwen is voor starters minstens zo belangrijk! Daarom heb ik in naam van Nederland ICT het YIP-netwerk opgericht. YIP staat voor Young ICT Professionals en verenigt jonge, ambitieuze talenten uit de ICT-branche met elkaar. ‘Serious fun’ is het uitgangspunt en kennis(sen) maken en kennis delen het doel. Na drie jaar voorzitterschap van YIP werd ik gevraagd als directeur van Nederland ICT. Een heel ander soort organisatie dan waar ik voorheen werkte maar nog steeds ICT”.

Kinderen leren coderen
Om haar gestelde doelstelling te halen en over vijf jaar dé digitale economie van Europa te zijn, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Te beginnen bij het Ministerie van Onderwijs. “Het Ministerie moet haar verantwoordelijkheid nemen. Informatica is momenteel een keuzevak en enorm verouderd. Ik kan zelf nog goed herinneren dat ik het een mega saai vak vond! Wij pleiten daarom voor informatica als verplicht vak: programmering en codering vanaf het basisonderwijs. Dat wil niet zeggen dat we alleen maar programmeurs willen opleiden, iemand die wiskunde studeert wordt ook niet per sé wiskundeleraar. We hebben juist behoefte aan mensen met kennis en vaardigheden op het snijvlak van ICT en business. Door onderwijs hierop aan te passen bereid je kinderen beter voor op de markt. Nu lopen we nog hopeloos achter op dit gebied ten opzichte van andere landen en worden we links en rechts ingehaald. Dat merk je nu misschien nog niet zo erg, maar daar gaan we snel last van hebben. Niet voor niets lanceerde Neelie Kroes van StartupDelta het CodePact. Een fantastisch initiatief! Volgens haar heeft Nederland een hopeloos tekort aan talenten die kunnen programmeren waardoor veel startups in Nederland niet aan het juiste personeel komen en zodoende worden beperkt in de mogelijkheid te groeien. Dankzij CodePact komen het bedrijfsleven en de overheid in actie door 400.000 kinderen te leren programmeren. Zo wordt een kweekvijver van toekomstig talent gecreëerd.”

Jong maar volwassen
Ook staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker maakt zich inmiddels hard voor ICT in het onderwijs. “Daar ben ik heel erg blij mee! Door samenwerking met mensen als hij kom je verder. Ik wil niet zeggen dat wij dit alleen hebben veroorzaakt, maar we zien bijvoorbeeld nu al een stijgende lijn in het aantal studenten dat zich aanmeldt voor ICT-studies. We zijn nog een jonge sector , maar inmiddels wel volwassen. Nederland als digitale koploper is niet alleen een mooie doelstelling voor Nederland ICT, maar voor alle (volgende generaties) Nederlanders.”

Over Nederland ICT

  • Nederland ICT maakt zich sterk voor de bedrijven die de digitale economie mogelijk maken. Samen met haar leden zorgt zij ervoor dat het snelst groeiende onderdeel van de economie ook de komende jaren voldoende ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De ambitie is om Nederland de meest succesvolle digitale economie in Europa te maken. Dit doen ze door:
  • Een netwerkplatform te bieden en stakeholders te verbinden
  • Expertise en ondersteuning te bieden bij juridische en financiële vraagstukken en HRM
  • Bedrijfsoverstijgende belangenbehartiging
  • Het uitvoeren van onderzoek en het aanbieden van kerncijfers