Hobby: Hacken

Editie: Januari-Februari 2012 | Tekst: | Fotografie: iStock

Hackers zijn niet altijd zware cybercriminelen. Voor sommigen is hacken gewoon een leuk tijdverdrijf. Het gaat vaak niet om geld. Eric X*: "Vaak ben ik best lang bezig, maar het blijft een kick als ik vind waar ik naar zocht."

Zo lek als een mandje

Regelmatig verschijnt in het nieuws weer een bericht dat het systeem van een bedrijf is gekraakt. Soms wordt het alleen wel heel boud. Afgelopen zomer werden bij een cyberaanval op het PlayStationnetwerk de bankgegevens van 25 miljoen gebruikers gestolen. Het gaat om een van de grootste computerkraken ooit. De hackers hadden 2 dagen lang toegang tot onder meer namen, adressen, geboortedata, e-mailadressen, wachtwoorden en dus ook creditcardgegevens. Het blijft een bijzondere hobby!

The Mystery of the Missing iPhones

Volgens onderzoekers van Bernstein Research is een groot aantal iPhones gekraakt om zo via een ander netwerk te kunnen bellen. Ook de simlock is niet langer onhackbaar. Slecht nieuws voor Apple, goed nieuws voor gebruikers! O ja: op internet kun je heel gemakkelijk vinden hoe je de telefoon kunt kraken…

Wat maakt hobbyhacken zo leuk?

“Het is vooral heel handig! Internet vormt zo’n enorme bron van gegevens dat het zonde is om het te laten liggen. Ik heb een eigen bedrijf en dan is de verleiding om gegevens van mensen te gebruiken best groot, zeker als ze tot je doelgroep behoren. Ik kan me er ook wel eens over verbazen hoe snel mensen allemaal privégegevens op internet achterlaten in de veronderstelling dat die alleen maar voor het doel worden gebruikt dat ze zelf voor ogen hebben. Naast het feit dat dat tamelijk naïef is, kan het ook nog eens tegen je werken want een potentiële werkgever hoeft echt niet te weten wat jij allemaal in het weekend uitspookt. Verder heeft hacken – in ieder geval voor mij – ook veel te maken met gemakzucht. Als ik binnen twee minuten een ?lm download, waarom zou ik dan helemaal naar de videotheek lopen? En als het lukt om een bepaald programma op te sporen vind ik dat ook wel kicken.”

“De maatschappij is sowieso veel transparanter geworden”

Is het echt zo makkelijk om gegevens van derden te verkrijgen?

“Nou met geduld kan heel veel, haha. Zoals ik net al aangaf hoef je voor veel gegevens niet eens te hacken omdat ze voor het oprapen liggen. En het is een feit dat het met alle bestaande internetverbindin-gen tamelijk makkelijk is om bijvoorbeeld
iemands mail te kraken. Op het moment dat ik jouw IP-adres achterhaal en jouw lokale computer is niet goed beveiligd, dan kan ik al heel veel gegevens verkrijgen die je me normaal nooit zou geven. Nog makkelijker is het als je bijvoorbeeld inlogt op het netwerk van de buren. Omdat je dan al in het lokale systeem zit heb je niet eens een IP-adres nodig en zou je zo de ING-account van je buurman kunnen kraken.”

Oh-oh…

“Tja, het is niet al te moeilijk inderdaad. Maar op zich is de gemiddelde mens niet zo interessant voor een hacker. Het is wel handig om te kunnen hacken als je iets wilt uitvinden; een vriend van mij had laatst het vermoeden dat z’n vriendin vreemdging en nadat hij haar Gmail had gekraakt, werd dat inderdaad bevestigd. Voor de rest hoeven individuen niet zo bang te zijn dat een hacker er opeens vandoor gaat met de bankgegevens. Grote instellingen zijn natuurlijk wel interessant om te attacken. Maar die hebben hun systemen vaak beter beveiligd. Natuurlijk ligt daar ook weer een uitdaging voor de wat serieuzere hackers.”

“Hacken is eigenlijk best wel makkelijk”

Wat gebeurt er met gehackte gegevens?

“Het grappige is dat de meeste hackers niet hacken omdat ze geld met gegevens willen verdienen, maar wel omdat ze er een kick van krijgen en omdat ze willen aantonen dat bepaalde beveiligingssystemen niet goed werken. De meeste hackers die worden opgepakt, zijn daarna zeker van een topbaan bij ‘de andere kant’. Omdat ze weten welke onderdelen in de beveiliging zwak zijn en hoe dit beter kan, willen bedrijven graag dit soort nerds in dienst nemen.”

Hoe zal het gaan in de toekomst? Zal privacy überhaupt nog wel bestaan?

“Nou… Naast de technologische ontwikkelingen die het makkelijker maken om te hacken, vindt er ook een cultuurverandering plaats. Kijk maar naar WikiLeaks. Mensen lekken zelf ook en het aantal meningen is door internet nog nooit zo groot en aanwezig geweest als nu. De maatschappij is dus sowieso veel transparanter geworden. Ik denk dat mensen er ook aan wennen. Als je junkmail krijgt, zijn je gegevens ook gebruikt voor een doel waarmee je het waarschijnlijk niet eens bent. En ondanks het feit dat het soms wat irritatie oplevert, klikken de meeste mensen het gewoon weg zonder te achterhalen van wie het was en hoe ze aan je gegevens zijn gekomen.”

*De geinterviewde persoon wilde liever niet met zijn echte naam in Memory Magazine

Tips voor toekomstige hobbyhackers

  1. Alles is via Google te vinden, je moet soms alleen wat geduld uitoefenen. Credo blijft: wie zoekt zal vinden.
  2. Downloaden wordt in Nederland gedoogd, maar uploaden niet. Het probleem van veel programma’s (LimeWire, Vuze) is alleen dat je de uploadfunctie niet kunt uitzetten. Ga daarom op zoek naar nieuwsgroepen. Omdat je je hier voor moet inschrijven en een klein bedrag betaalt is het geen open systeem. Dat je daarbij niet strafbaar bent, is misschien minder interessant dan dat je een film binnen 5 minuten gedownload hebt.
  3. Meer tips vind je op gohacking.com