De kunst van het matchen

Editie: Mei 2013 | Tekst: | Fotografie: iStock

Intermediairs zijn er in allerlei soorten en maten. Toch werken ze allemaal volgens hetzelfde basisprincipe, het bemiddelen van twee verschillende partijen. Wij vroegen twee jonge matchmakers naar hun onderneming en hun geheim van een geslaagde koppeling. Hoe maak je een goede match?

Anne Claire Kazemier

Anne Claire Kazemier
 • Leeftijd: 29 jaar
 • Studie: Cultureel Maatschappelijke Vorming
 • Opleidingsinstituut: HvA
 • Functie: Projectmedewerker
 • Werkgever: Don Bosco Jonathan
 • Website: Don Bosco Jonathan

Lotte van Oudheusden

Lotte van Oudheusden
 • Leeftijd: 26 jaar
 • Studie: Culturele Antropologie en Spaanse Taal en Cultuur. Master Latijns-Amerikestudies.
 • Opleidingsinstituut: UvA, CEDLA
 • Bedrijf: OppasStudent, PoetsStudent en SeniorenStudent
 • Website: Oppasstudent

Don Bosco Jonathan

“Een goede match maken is echt het leukste wat er is, daar krijg je zoveel energie van.” Anne Claire Kazemier werkt bij Don Bosco Jonathan een Amsterdamse vrijwilligersorganisatie die studenten en starters in contact brengt met dak- en thuisloze jongeren en jonge moeders. “Ons doel is sociale activering en netwerkversterking van deze kwetsbare jongeren. Dit doen we door ze op een laagdrempelige manier in contact te brengen met leeftijdgenoten. Door met een maatje of in groepsverband leuke activiteiten te ondernemen kunnen ze niet alleen hun problemen even ‘vergeten’, ook raken ze zo niet verder geïsoleerd van de maatschappij.”

“Zonder ons als intermediair zou er geen contact zijn”

Geslaagde koppeling

Noodzaak dat Don Bosco Jonathan als intermediair optreedt is er volgens Anne Claire zeker: “Contact tussen deze doelgroepen is niet vanzelfsprekend. Mensen zijn vaak omringd door gelijkgestemden. Daarbij komt dat daken thuisloze jongeren een onzichtbare groep is, op straat zou je niet snel een jongere herkennen.” Er is volgens Anne Claire geen simpele succesformule voor een geslaagde koppeling. “Het blijft mensenwerk, dus gevoel en intuïtie spelen een belangrijke rol, maar er zijn zeker wel randvoorwaarden. Met elke student of starter die vrijwilligerswerk bij ons wil doen heb ik daarom een kennismakingsgesprek en dan maak ik al een eerste selectie of iemand geschikt is voor dit type werk. Je komt met een lastige doelgroep in aanraking, daar moet je stevig voor in je schoenen staan. Verder is positieve energie ook heel belangrijk, ik wijs wel eens mensen af die teveel met zichzelf in de knoop zitten.”

“Er is geen succesformule voor een geslaagde koppeling”

Alle vrijwilligers krijgen voor ze beginnen een training om te leren omgaan met zaken als afstand-nabijheid en ook horen ze meer over de problematiek waar deze jongeren veelal mee kampen. “Wanneer het zover is dat je echt twee personen gaat koppelen als maatje, dan is de hulpvraag een belangrijk uitgangspunt. Waarin heeft iemand ondersteuning nodig? Past daar een introvert of  extrovert persoon bij? En ik kijk of er duidelijke overeenkomsten zijn, zoals liefde voor muziek. Zo probeer je een goede match te maken.”

Eerste ontmoeting

Bij de eerste kennismaking is Anne Claire altijd aanwezig, evenals de hulpverlener van de jongere. “De eerste ontmoeting is vaak voor beide partijen onwennig, ik probeer het ijs te breken en het gesprek op gang te helpen. Het is dan heel leuk om te zien als twee mensen enthousiast raken en zin krijgen om met elkaar af te spreken. Als er daadwerkelijk een klik is en maatjes elkaar regelmatig zien, wordt het project vanzelf nog waardevoller.”

“Het blijft mensenwerk, gevoel en intuïtie spelen een belangrijke rol”

Nauw betrokken

Ondanks dat de maatjes zelfstandig met elkaar afspreken, blijft Anne Claire nauw betrokken. “Zo hou ik een beetje in de gaten hoe het verloopt, kan ik bijsturen als er rare dingen dreigen te gebeuren of ingrijpen als ik merk dat er te weinig afgesproken wordt.” Want ook als een match niet goed blijkt te werken, mag het contact niet zomaar verwateren. “Dit project moet ten goede komen van de jongere, dus als het echt niet werkt kan het stoppen, maar wel onder goede begeleiding.”

OppasStudent

Toen ik vanuit Tilburg in Amsterdam kwam studeren ging ik op zoek naar een bijbaan”, vertelt Lotte van Oudheusden. “Zelf had ik altijd met veel plezier opgepast, dus besloot ik een advertentie te plaatsen in de hoop een leuk oppasadres te vinden. Daar kreeg ik zoveel reacties op, dat het duidelijk was dat er in Amsterdam een behoefte was aan oppassen. Mijn zus en ik besloten daar op in te springen en hebben in november 2009 OppasStudent opgericht. In het begin waren het voornamelijk vrienden en studiegenoten die we aan een oppasadres hielpen, maar inmiddels staan er zo’n 1.500 studenten ingeschreven in onze database.”

“Een van de meest innovatieve ideeën in de flexmarkt”

Geautomatiseerde bemiddeling

De bemiddeling is daarom sinds kort ook meer geautomatiseerd. Zo kunnen ouders op de site zelf op zoek gaan naar een oppas. Alle studenten die bij ons ingeschreven staan hebben daar een uitgebreid profiel. “Maar voor wie daar geen zin of tijd voor heeft kunnen we ook persoonlijk iemand selecteren uit onze database. Uitgangspunt is bij een bemiddeling in de eerste plaats de beschikbaarheid, maar daarna kijken we ook zeker naar de wensen die ouders hebben, die zijn minstens zo belangrijk. Zoeken ze een rustig type of iemand die heel actief met de kinderen dingen gaat ondernemen”, legt Lotte uit.

“Bij ons bedrijf heeft de persoonlijke aanpak altijd de overhand gehad”

Verantwoordelijk voor een goede match

Na de bemiddeling verloopt het contact en zaken als betaling buiten OppasStudent om, maar verantwoordelijk voor een goede match voelt Lotte zich zeker. Lotte: “Het is belangrijk dat je je kind in vertrouwen bij een oppas kunt achterlaten en dat ze het leuk hebben samen.” Daarom kunnen studenten zich ook niet zomaar inschrijven. “Studentenkrijgen een intakegesprek en als blijkt dat iemand niet over de juiste motivatie of vaardigheden beschikt dan zeggen we dat ook.” Om de kwaliteit van de oppassen te verbeteren bieden ze ook cursussen aan, zoals een cursus kinder EHBO.

“Niet alleen meer bemiddelen, maar ook uitzenden”

SeniorenStudent

Omdat studenten voor meer diensten inzetbaar zijn, is het concept in 2010 al vertaald in een schoonmaak variant, Poets- Student, en onlangs wonnen de zussen met SeniorenStudent de tweede prijs van het FlexInnovatieFonds, waarin de meest innovatieve ideeën in de flexmarkt beloond zijn. “Met SeniorenStudent hopen we echt iets te kunnen betekenen in de strijd tegen eenzaamheid onder senioren. Bij ons bedrijf heeft de persoonlijke aanpak altijd de overhand gehad op het commerciële en dat zal bij SeniorenStudent nog meer tot uiting komen.” Ook onderzoeken ze de mogelijkheid om met SeniorenStudent niet alleen voor particulieren te werken, maar samen te werken met zorginstellingen. “Dan zullen we studenten niet alleen meer bemiddelen, maar ze ook echt gaan uitzenden.”