Wouter Grundel – oprichter Grundel Wine & More

Editie: Juli 2013 | Tekst: | Fotografie: Wiebke Wilting

Een goed glas wijn waarderen leerde hij van zijn vader. Maar als ondernemer pur sang wil Wouter Grundel zijn wijnkennis delen. 'Het is mijn missie om Nederland kennis te laten maken met kwaliteitswijnen uit Duitsland.'

Wouter Grundel

Wouter Grundel
  • Leeftijd: 25 jaar
  • Gestudeerd aan: Wijnacademie
  • Bedrijf: Grundel Wine & More
  • Website: Grundel Wine & More
  • Tip: "Luister en sta open voor het advies en de mening van mede ondernemers. Natuurlijk mag je je eigen visie en passie volgen, maar wees niet eigenwijs en leer van hun fouten. Doe je oogkleppen af en stuur zo nodig je eigen onderneming bij."
  • Wijntip: 'De Duitse Riesling Trocken uit het Rheingau gebied. Een ondergewaardeerde wijn bij particulieren, maar geheel onterecht.'

Grundel Wine & More

In maart 2011 richtte Wouter zijn bedrijf Grundel Wine & More op. Ruim twee jaar later is het bedrijf wat hij naar eigen zeggen bijna hobbymatig is begonnen al flink gegroeid. “Je ziet dat kwaliteit en service zich vertaald hebben in groei. Daar word ik gelukkig van.”

‘Ik was redelijk sceptisch, maar werd op slag verliefd’

Wouter begon zijn wijncarrière in de horeca. “Ik werkte in een vijfsterrenhotel, waar ik de wijnen selecteerde en wijn spijscombinaties maakte. Na dit een jaar of vijf gedaan te hebben ben ik gaan werken in een wijnhandel. Ik merkte toen echt dat dit was wat ik wilde doen, maar dan het liefst voor mezelf.” Zijn liefde voor wijn kreeg Wouter mee vanuit huis. Mijn vader was altijd al met wijn bezig en heeft ook jarenlang als sommelier in een hotel gewerkt. Als ik thuis kwam en hij met een goed glas wijn  zat, dan was ik benieuwd naar het verhaal erachter. De hele sfeer eromheen en het feit dat elke fles weer een eigen verhaal heeft, dat is wat wijn een interessant product maakt. Via het hotel waar ik werkte heb ik mijn eerste wijncursus gevolgd, SWEN I. Ik vond dat zo interessant dat ik op eigen initiatief nog een tweede cursus heb gedaan en daarna heb ik ook de particuliere opleiding aan de wijnacademie gevolgd.”

Duitsland

Grundel Wine & More is een leverancier van kwaliteitswijnen aan particulieren en voor de zakelijke markt. Daarnaast organiseert het bedrijf proeverijen op locatie en is er twee keer per jaar een wijnreis, waar een bezoek wordt gebracht aan de wijnboeren in  Duitsland waar Grundel Wine & More mee samenwerkt. “Alle wijnen heb ik persoonlijk bij de boer geproefd en geselecteerd. Ik  vind het namelijk heel belangrijk dat ik de wijnen die ik verkoop ook echt zelf ken.” Duitsland is de bakermat van het assortiment. “Mijn vriendin komt uit Duitsland en tijdens een bezoek aan haar geboortedorp drie jaar terug raakte ik in gesprek met een  wijnmaker, een oud-klasgenoot van haar. Van hem kreeg ik wat flessen mee om te proberen. Duitse wijnen hebben geen goed  imago, dus ik was redelijk sceptisch. Thuis heb ik de wijnen geproefd en ik was opslag verliefd. Zo zuiver in fruit, zoveel karakter. Inmiddels weet ik dat er ontzettend veel goede wijnen in Duitsland gemaakt worden. Ik heb er dan ook mijn missie van gemaakt  om Nederland kennis te laten maken met de kwaliteitswijnen uit Duitsland.”

‘Nederlanders zijn geen echte wijnkenners’

Nederlanders kunnen nog veel leren over wijnen volgens Wouter. “Gemiddeld koopt men in Nederland een fles wijn van drie euro. Dat is niet veel. Zeker niet als je bedenkt dat de kosten van een fles, de kurk, het bottelen et cetera al zeker twee en een halve euro kost. Een wijn van drie euro is veelal massaproductie, dat uiteindelijk zorgt voor smaakvervlakking. Als je iets meer uitgeeft, dat kan al vanaf vijf of zes euro, dan merk je dat direct. Dat stukje advies en besef is heel leuk om mensen met een proeverij mee te geven.” Zelf werkt Wouter veelal met kleine wijnproducenten. “Mensen die met passie met hun vak bezig zijn. Het is geweldig  om bij die mensen op bezoek te gaan, uit het vat de wijnen te proeven en je wijnen te selecteren. Die korte lijnen vind ik  fantastisch.” Ook de vrijheid die je als eigen ondernemer hebt spreekt Wouter erg aan. “Wanneer je een idee hebt, kan je dat  meteen uitvoeren, terwijl het als je in loondienst bent langs weet ik hoeveel bureaus moet. Je kunt dus echt doen wat je zelf wilt. Gaat het goed dan merk je dat direct en als het slecht gaat, weet je dat je aan de slag moet.”

Kansen in Azië

“In twee jaar tijd is mijn bedrijf al flink gegroeid. Ik heb drie mensen die op freelance basis voor mij aan het werk zijn en ik heb inmiddels een aardig netwerk in Duitsland opgebouwd. Dat biedt kansen en mogelijkheden voor de toekomst. Zo zou ik me meer willen gaan richten op de export naar België en Frankrijk, maar ook naar bijvoorbeeld landen in Azië. Ik kan dan als tussenpersoon optreden tussen de ondernemers daar en wijnboeren in Duitsland.”

Oproep

Ben jij student of starter, run je je eigen bedrijf en lijkt het je leuk om voor de rubriek In Business geïnterviewd te worden? Mail ons dan je gegevens via ons contactformulier