Martijn Catz en Floris Hoppe – Belastingbutler.nl

Editie: Mei 2014 | Tekst: | Fotografie: Wiebke Wilting

Ondernemers Martijn en Floris binden de strijd aan met ouderwetse dienstverlening en vastgeroeste gewoonten in de financiële wereld. Hun servicewebsite Belastingbutler.nl moet belastingaangifte makkelijker, goedkoper en beter maken.

Fiscaal partnerschap: ‘Start met ondernemen in je studententijd’

In hun gedeelde kantoor in een statig pand aan de Herengracht in Amsterdam, vertellen ondernemers Martijn en Floris dat huishoudens jaarlijks gemiddeld 270 euro mislopen doordat niet alle fiscale voordeelregelingen benut worden. Ook studenten laten veel geld liggen: volgens het Nibud doet twaalf procent van de studenten geen belastingaangifte. Martijn: “Zonde, want met zorg- en huurtoeslag voor studenten en middeling voor starters, kan je soms honderden euro’s verdienen. Veel mensen schuiven een belastingaangifte voor zich uit, zien dat als een oplossing. Maar dat is het natuurlijk niet. Wij willen mensen bewust maken van het geld dat zij laten liggen en hen daarbij helpen.” Belastingbutler.nl moet het voor deze mensen makkelijker maken belastingaangifte te doen door middel van efficiëntie en geautomatiseerde systemen. Floris: “Wij zijn in gesprek gegaan met mensen uit de branche en hebben gezegd: welke stappen kan je automatiseren? Wij hebben het fysieke contact weggehaald, daardoor kan de klant alles vanuit zijn luie stoel regelen wanneer het hem uitkomt. We denken niet vanuit de adviseur maar vanuit de consument: dat is wat er mis is met de branche. Het belang van de klant moet centraal staan.” Dat is niet de enige kritiek die de startende ondernemers op de huidige fiscale sector hebben. Martijn: “Belastingadviseur is geen beschermd beroep, daarom komt er ook misbruik voor. Er zijn genoeg zolderkameradviseurs’ die misschien een paar papiertjes hebben, maar vaak helemaal niet pro-actief zijn. Bovendien is een dure adviseur niet per definitie beter.”

‘Als we twee dagen vrij zijn, noemen we dat vakantie’

Dedication

Samen ondernemen, betekent veel tijd met elkaar doorbrengen. Af en toe voelen de twee zich net ‘een getrouwd stel’, Martijn: “Ondernemen en een privéleven combineren, gaat eigenlijk niet. Doordat belastingaangifte natuurlijk seizoensgebonden is, is er in maart en april even geen privéleven. Als ik op de fiets zit zwaai ik af en toe naar mijn vriendin, dat is het dan. Als we twee dagen vrij zijn, noemen we dat vakantie.” Floris vult aan: “Maar het mooie is dat we na die twee dagen allebei weer zin hebben om te vlammen, dat is de dedication die je wel moet hebben. Daarnaast: hoewel het ontzettend druk is, hebben we tegelijkertijd als ondernemer juist veel vrijheid.”

Start als student

Wanneer de twintigers over ondernemen praten, groeit hun enthousiasme: ze praten met gebaren en maken elkaars zinnen af. Martijn: “Je studententijd is de perfecte tijd te starten met ondernemen. Zelf had ik ook een klein bedrijfje: ik importeerde hockeysticks. Wat je ook doet: het is altijd een ervaring die goed op je cv staat en iets toevoegt.” “Het mooie is”, vult Floris aan, “je hebt studiefinanciering. Wanneer je klaar bent met studeren, kom je erachter dat het geld dat je wilt investeren ergens anders vandaan moet komen. Ik zeg altijd: het idee dat jij hebt, heb ik of heeft iemand die ik ken waarschijnlijk al een jaar geleden gehad. Dus test je ideeën en begin klein. Het gaat uiteindelijk niet om je idee, maar om de uitwerking van je idee. Waar veel starters tegenaan lopen: een prachtig concept hebben, maar niet de vraag stellen: wil de consument hier voor betalen?”

Master

Het ondernemen had zeker invloed op de studie van beide jongens. Martijn: “Ik heb lang getwijfeld of ik nog een master zou doen. Uiteindelijk heb ik dat wel gedaan omdat ik meer van marketing wilde weten. Maar dat hoeft natuurlijk niet, er leiden meer wegen naar Rome.” Floris: “Ik heb geen master gedaan. Maar het jaar waarin ik belastingbutler.nl heb opgezet, is mijn leerschool geweest. Juridische aspecten, problemen in de planning, marketingstrategieën: het komt allemaal op jouw bordje, los het maar op. Dat is pittig en zwaar, maar zo ontwikkel je echt competenties, je managet marketing, techniek, noem maar op. Daarnaast denk ik, dat je wel ondernemerscompetenties kan ontwikkelen, maar een ondernemer dat bén je.” In de toekomst ziet het duo mogelijkheden voor nieuwe ‘butlers’.

Oproep

Ben jij student of starter, run je je eigen bedrijf en lijkt het je leuk om voor de rubriek In Business geïnterviewd te worden? Mail ons dan je gegevens via ons contactformulier