Lisa Eggen – oprichter Up and Coming Fashion Design

Editie: Maart 2014 | Tekst: | Fotografie: Wiebke Wilting

Fashion met visie, dat is wat Lisa Eggen (26) met haar webshop 'Up and Coming Fashion Design' voor staat. Haar stage, afstuderen en webshop combineren, is niet altijd een eenvoudige opgave.

Lisa Eggen

Lisa Eggen
  • Leeftijd: 26 jaar
  • Studie: Media, informatie & communicatie, afstudeerrichting reclame, marketing & communicatie
  • Gestudeerd aan: Hogeschool van Amsterdam
  • Passie: Sustainable fashion
  • Bedrijf: upandcoming fashiondesign.com
  • Wat: Fashionwebshop met aanstormend modeontwerp-talent en duurzame visie
  • Website: upandcoming fashiondesign.com
  • Tip: "‘De tijd en moeite die je in een onderneming steekt moet je niet onderschatten. Maar als ’t kriebelt moet je het doen. Mislukt het, dan heb je het tenminste geprobeerd.’"

Fashion never sleeps

Slaap is niet een van Lisa’s prioriteiten. Terwijl ze in haar derde studiejaar stage liep bij de Modefabriek in Amsterdam, deed ze mee aan het honoursprogramma van de HvA, waarbij ze haar eigen webshop opzette. “De deadlines van mijn stage en die van mijn webshop vielen zo goed als samen. In die laatste weken liep ik stage van negen tot negen op kantoor, om daarna tot twee uur ’s nachts door te werken aan mijn webshop. Mijn sociaal leven stond behoorlijk on hold. Mijn vriendje maakte mijn website, waar hij veel tijd in heeft gestoken en daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor. Maar die periode was soms een test voor mijn relatie,” zegt ze lachend.

‘Sustainable fashion moet geen uitzondering zijn’

De jonge onderneemster wil met haar webshop nieuwe talentvolle modeontwerpers een platform bieden en tegelijkertijd een duurzame visie op mode stimuleren. “De doelstellingen die ik had bij het opzetten van mijn webshop, heb ik zeker gehaald. Ik ben tevreden over hoe het eruit ziet. Alles was af: van website tot fotoshoots. Ik was trots dat ik aan het eind van mijn honoursprogramma vijf designers had: Devi, Bravoure, Nynke Eggen, Esther Vijftigschild en Nicbags. Wanneer Lisa praat over mode, duurzaamheid en de toekomst, zet ze grote ogen op: “Ik snap dat niet iedereen de financiële middelen heeft om meer uit te geven aan kleding en actief bezig te zijn met duurzaamheid. Maar de mensen die dat wel kunnen, zouden echt niet bij grote modeketens moeten kopen. Sustainable fashion zou normaal moeten zijn, geen uitzondering. Je betaalt weliswaar meer, maar de kleding gaat langer mee en je weet precies hoe het tot stand is gekomen. Bovendien heb je een vakkundig afgewerkt en uniek item. Toch vrees ik dat die omslag nog even op zich laat wachten. Hoewel er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en dierenleed in het nieuws en op social media, moet de hype nu ook echt worden opgepakt. De kledingproductie moet worden aangepast, modeketens moeten veranderen. De omschakeling van bewustwording naar handelen ontbreekt nog.” Ook voor haar persoonlijke toekomst heeft Lisa duidelijke plannen: “Als ik komende zomer afstudeer hoop ik een parttime communicatiefunctie te vinden bij een leuk bedrijf of voor een ontwerper. Ik wil twee dagen in de week werken aan mijn webshop, om die te onderhouden en uit te bouwen in de hoop daar uiteindelijk parttime van te kunnen leven. Daarnaast wil ik een eigen kledinglijn opzetten, samen met mijn zus en modeontwerpster Nynke Eggen. Zelf kleding ontwerpen mis ik nu, en ik denk samen met mijn zusje een goed team te vormen: we delen dezelfde visie.”

‘Ik wil mijn studie afronden en mijn ondernemersambities najagen’

Tijd voor zichzelf heeft ze weinig. Nu haar afstudeerstage is begonnen, start opnieuw een drukke periode. Wat gaat voor: studie, stage, webshop of vriendschap? “O mijn god, nee daartussen kan ik niet kiezen… dan kies ik voor slaaptekort. Ik wil mijn studie goed afronden, maar wil ook mijn ondernemersambities in de fashion najagen. Omdat ik sowieso in vier jaar wil afstuderen, gaat school soms even voor, maar dan merk ik dat aan de bezoekersaantallen van mijn webshop. Tegelijkertijd haal ik energie uit mijn vrienden: in drukke tijden creëren zij een stukje ‘sanity’, wat ik heel erg nodig heb. Daar heb ik wat slaaptekort voor over. Als je ondernemer wil zijn, ben je altijd bezig met anderen en niet met jezelf, daar is geen tijd voor. Maar mijn webshop is mijn passie, daar mee bezig zijn zie ik als tijd voor mezelf. Als je doet wat écht je passie is, geeft dat je uiteindelijk weer adrenaline waardoor je door kan blijven gaan.”

Oproep

Ben jij student of starter, run je je eigen bedrijf en lijkt het je leuk om voor de rubriek In Business geïnterviewd te worden? Mail ons dan je gegevens via ons contactformulier