Jeroen Coenen – oprichter Credo Ondernemingsplan

Editie: Mei 2013 | Tekst: | Fotografie: Wiebke Wilting

Jeroen Coenen richtte met twee studiegenoten een bedrijf op dat ondernemingsplannen schrijft. Na een uitstapje in het bedrijfsleven bleef het 'eigen baas zijn' toch kriebelen. Jeroen besloot weer voor zichzelf te beginnen. 'Een eigen bedrijf past bij mij'.

Jeroen Coenen

Jeroen Coenen
  • Leeftijd: 26 jaar
  • Studie: Bedrijfskunde
  • Gestudeerd aan: Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Passie: Een eigen bedrijf
  • Bedrijf: Credo Ondernemingsplan
  • Wat: Ondernemingsplannen schrijven voor beginnende en grotere bedrijven
  • Website: Credo Ondernemingsplan
  • Twitter: @CredOnderneming
  • Tip: "Bedenk goed of je een type bent om te gaan ondernemen. Kun je met de risico's en onzekerheden omgaan? En heel belangrijk: staat je partner ook achter je keuze?"

‘Helpen om dromen te verwezenlijken’

Tijdens zijn studie kreeg Jeroen de opdracht een business plan te schrijven. Samen met twee studiegenoten schreef hij een plan voor de boekbinderij waar zijn vader op dat moment werkte. “De ondernemer was erg blij met het plan en toen we merkten dat hier een markt voor was besloten we het goed aan te pakken en een bedrijf op te richten. We adviseerden startende ondernemers bij het schrijven van een gestructureerd ondernemingsplan. Het was 2006 en we deden het allemaal naast onze studie. Als bijbaan, dus. Toen we in 2010 besloten in loondienst te gaan werken zijn we met dit bedrijf gestopt.”

Jeroen ging aan de slag bij Mars en werkte daar ruim twee jaar in verschillende (sales) functies. Maar het ondernemerschap bleef trekken. “Het begon weer te kriebelen”, vertelt Jeroen. “Ik miste de eigen verantwoordelijkheid, de vrijheid en het hebben van een eigen planning. Voor een baas werken is misschien veiliger, maar maakte het voor mij ook wat saaier.”

Kapper en wasserette

Jeroen stopte met zijn baan bij Mars en ging er voor: in april 2012 werd Credo Ondernemingsplan opgericht en sindsdien werkt Jeroen tussen de 40 en 50 uur per week. Een van zijn oude compagnons, werkt in het weekend mee en wil op termijn ook weer fulltime aan de slag bij Credo. “Voorlopig houd ik me in mijn eentje bezig met het bedrijf en ben ik bezig met het uitbouwen van  de organisatie. Voordat dat goed op de rit staat ben je zo een jaar verder.” Credo Ondernemingsplan schrijft ondernemersplannen op maat voor kleine starters ‘om de hoek’ (denk aan een kapper of wasserette) en voor grote BV’s. Het gaat hierbij om  financieringsaanvragen van 15 duizend tot een paar miljoen. Daarnaast kan het bedrijf ook ingehuurd worden om een bestaand  ondernemingsplan te controleren of te wijzigen. Doordat Credo ervaring heeft met verschillende banken en investeerders weet  het bedrijf wat hun criteria zijn bij het beoordelen van een ondernemingsplan. Hierdoor kan Jeroen een bedrijfsplan opstellen dat zowel aan de wensen van de bank of investeerder als aan de wensen van de klant voldoet. “Dat is ook wat wij willen: ondernemers helpen aan een gestructureerd ondernemingsplan waarmee zij hun onderneming kunnen verwezenlijken.”

‘De verwachting is dat het kleine MKB komende jaren sterk zal groeien’

Als ondernemer kan Jeroen echt zijn ei kwijt. Zelf beslissingen nemen doet hij graag en het concept van Credo Ondernemingsplan past hem als een jas. “Het is heel erg leuk om mensen te helpen met hun droom, want dat is het starten van een eigen bedrijf  vaak.”

Kansen

Als ondernemer kijkt Jeroen ook naar kansen in de markt en bezoekt hij bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten. “Altijd goed om andere ondernemers te spreken en te horen wat er allemaal speelt.” Door de crisis heeft Credo Ondernemingsplan er overigens de nodige klanten bij gekregen. Jeroen: “Het is de verwachting dat ‘het kleine MKB’ de komende jaren sterk gaat groeien. Elk bedrijf  dat een financiering wil van de bank, heeft een ondernemersplan nodig. Wat dat betreft heeft de huidige economische situatie voor ons ook positieve kanten. We zijn overigens niet het enige bedrijf dat zich op het schrijven van ondernemersplannen richt. Ons eerste bedrijf bestaat ook nog steeds en wordt door een kennis geleid. Toen we besloten om voor een carrière in loondienst te  gaan, hebben we ons eerste bedrijf laten bestaan. We hadden nooit kunnen bedenken dat we een paar jaar later weer voor onszelf  zouden beginnen in dezelfde branche. Maar beide bedrijven kunnen prima naast elkaar bestaan.”

‘In loondienst werken is misschien veiliger, maar ook saaier’

Plannen voor de toekomst heeft Jeroen nog genoeg. Zoals het pakket uitbreiden met diensten die in het verlengde liggen.  “Bijvoorbeeld workshops of wellicht coaching. En op de lange termijn is het misschien ook mogelijk om ons meer op acquisitie te richten en het schrijven van het ondernemersplan aan studenten over te laten.”

Oproep

Ben jij student of starter, run je je eigen bedrijf en lijkt het je leuk om voor de rubriek In Business geïnterviewd te worden? Mail ons dan je gegevens via ons contactformulier