Erik Monsma – oprichter Stichting Need2Know

Erik Monsma vertrok naar Ghana om daar les te geven op een basisschool. Geïnspireerd door de passie waarmee de vader van het gastgezin waar hij verbleef zich inzette voor het welzijn van kansarme kinderen, besloot hij zijn koers om te buigen. ‘Ik wilde mij nuttig maken, zonder daarmee het werk in te nemen van een lokale inwoner.’

Erik Monsma

Erik Monsma
  • Leeftijd: 25 jaar
  • Studie: Regional Development and Innovation
  • Gestudeerd aan: Van Hall Instituut
  • Bedrijf: Need2Know
  • Tip: "Ondernemen in de ontwikkelingssector is heel goed voor je cv en het werk ook onderscheidend. Zoek een gelijkgestemde om mee samen te werken. Laat zien dat je leert van de fouten die je maakt. Niets gaat meteen zoals je had gehoopt. Maar de ervaring is wel de beste leermeester."

Van obstakels tot mogelijkheden

Als tiener koesterde Erik Monsma al de droom om naar Afrika te gaan om met eigen ogen te zien wat armoede betekent en hoe mensen in ontwikkelingslanden daarmee leven. Hij koos voor Ghana; één van de veiligste Afrikaanse landen. “Ik kwam voor een klas te staan waarbij de eigenlijke leraar naar huis was gestuurd. Iemand met meer ervaring die in mijn ogen eigenlijk gewoon had moeten blijven.” Erik stopte met lesgeven, maar bleef de behoefte voelen om zich nuttig te maken. Hij besloot om geld te gaan inzamelen bij familie en vrienden om de onkosten te kunnen dekken die door de vader van het gastgezin werd gemaakt ten behoeve van voorlichting en educatie aan kansarme kinderen. “Dat was het moment dat stichting Need-2Know, toen nog niet officieel geregistreerd, was geboren.”

‘Steun vanuit de lokale bevolking is essentieel’

Krachten bundelen

Tijdens de eerste periode van Erik’s verblijf in Ghana, leerde hij Edzard kennen. Vanuit gedeeld enthousiasme werd besloten de krachten te bundelen en werd Need2Know opgericht. Deze non-profit stichting adviseert, netwerkt, zet zich in voor capaciteitsopbouw en biedt zo nodig financiële support. Daarnaast creëert de stichting ook in Nederland awareness door voorlichting te geven. Erik: “Wij ondersteunen alleen projecten met een lange termijnvisie, die na verloop van tijd zelfstandig kunnen draaien en steun krijgen vanuit de lokale gemeenschap.” Volgens Erik is die visie erg belangrijk. “Ik geloof dat het gehele ontwikkelingsproces van A tot Z in handen behoort te blijven van de mensen wie het aangaat. Zo zorg je er namelijk voor dat de lokale gemeenschap zich verantwoordelijk blijft voelen voor het slagen en voortzetten van het project.” Een belangrijk fundament is dat de hulp die wordt aangeboden zoveel mogelijk vanuit eigen land komt. Erik: “Afrika kent heel veel mogelijkheden en er zijn mensen met goede ideeën. Alleen het ontbreekt vaak aan middelen om deze uit te voeren. Daar speelt Need2Know op in. Wij proberen de kennis van partners, waar nodig, te vergroten door educatie en materialen te regelen die in Ghana zelf verkrijgbaar zijn. De partner ontwikkelt zo zelf expertise en de Ghanese economie blijft gesteund. Uiteindelijk kijkt Need-2Know alleen nog op de achtergrond mee en springt alleen bij wanneer dat echt nodig is.”

‘Afrika kent heel veel mogelijkheden’

Ondernemen in Afrika

Wat ondernemen voor Erik spannend maakt, is om met partners een traject uit te stippelen zodat een project ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. “Als je in Nederland een goed idee hebt, ga je naar de KvK, maak je een website en je kan los. In Afrika gaat dat anders. Er is corruptie, slechte infrastructuur, een onzekere economie. Een overheid die moeilijk kan doen en mogelijk politieke instabiliteit. Het werken in een andere cultuur vergt ook het besef dat wat mogelijk in eigen land wél werkt, niet vanzelfsprekend overal toepasbaar is.” De stichting heeft geen kantoor en ook geen vaste werkdagen. “Wij spreken af wanneer mogelijk en nodig. Beiden besteden we rond de acht uur per week aan de stichting.” Momenteel heeft Need2Know twee grote, bijna afgeronde projecten en nog wat kleinere. Voorzichtig zoekt Erik alweer naar nieuwe projecten, hoewel hij toegeeft dat het een lastige onderneming blijft om aan fondsen te komen. “Wanneer wij presentaties geven, proberen wij per bedrijf in te spelen waar hun affiniteit ligt. Een behoorlijke uitdaging.” In de toekomst wil Erik zich met de stichting graag gaan inzetten voor meer agrarische schoolprojecten in Ghana. “Kinderen leren op school voedsel verbouwen op een stuk land. Ze krijgen hier een klein budget voor en gaan vervolgens zelf aan de slag. Van de winst kunnen dan nieuwe schooluniformen en -materialen worden aangeschaft. Het lijkt me ontzettend gaaf als we dat kunnen realiseren.”

Verrijking

Het mogen kennismaken met dit ‘andere leven’ vindt Erik echt een verrijking. “Ik heb er altijd iets anders naast gedaan. Het is dus eerder een bijbaan, zonder het inkomen. Toch heb ik er zoveel voor terug gekregen. Bijvoorbeeld de vrijheid om te doen wat ik leuk vind. Het sluit tenslotte naadloos aan bij mijn persoonlijke visie. Iedere keer dat ik in Ghana ben en met de mensen praat, word ik weer zo opgeladen dat stoppen het laatste is dat in mij opkomt.”

Oproep

Ben jij student of starter, run je je eigen bedrijf en lijkt het je leuk om voor de rubriek In Business geïnterviewd te worden? Mail ons dan je gegevens via ons contactformulier