Sebastiaan Menheere en Cherique Cuppen – Cheapbrains

Editie: Januari-Februari 2015 | Tekst: | Fotografie: Christiaan Krouwels

Een adviesbureau nieuwe stijl. Dat is wat Sebastiaan Menheere (24) samen met Cherique Cuppen (24) met CheapBrains in de markt heeft gezet. ‘Ik ben volledig overtuigd van onze nieuwe manier van werken. Om daar elke dag mee bezig te zijn, geeft ontzettend veel voldoening.’

‘De intrinsieke motivatie van ZZP’ers is vele male groter’

Tijdens een stage bij een start-up in de VS ontdekte Sebastiaan Menheere dat hij wilde ondernemen. “Ik had eerder al stages gelopen bij advocatenkantoren, maar dat was niet de plek waar ik mezelf zag werken. Zelf iets neerzetten, wezenlijk invloed hebben op dat wat je doet, dat vind ik mooi. Op een kantoor ben je zeker als starter inwisselbaar. Voor jou tien anderen.” Na het behalen van zijn master was er voor Sebastiaan dan ook geen twijfel en schreef hij zich als ZZP’er in bij de Kamer van Koophandel. “Als je voor jezelf begint dan komt daar veel bij kijken. Je hebt immers niemand die je bij de hand neemt. Juist doordat je ze niet hebt, worden ook andere voordelen van collega’s merkbaar, zoals de mogelijkheid voor overleg of gezellig een biertje drinken.” Dat besef leidde al snel tot het ontstaan van het huidige concept van CheapBrains. “Ik ben mijn gedachten over de bedrijfsvoering op papier gaan zetten. Ik geloof dat in de huidige en toekomstige arbeidsmarkt veel ruimte is voor zelfstandig professionals. De markt wordt flexibeler, met minder verplichtingen voor bedrijven en meer vrijheid voor zelfstandigen. Door de kennis en krachten van zelfstandigen te bundelen, maar autonoom te blijven opereren, ontstaat er een waardevol, vernieuwend en bovendien financieel aantrekkelijk product.”

Nieuwe stijl

CheapBrains is, zoals Sebastiaan het noemt, een adviesbureau nieuwe stijl. “Zowel organisatorisch als inhoudelijk is onze aanpak anders”, legt Sebastiaan uit. “Iedereen die zich bij CheapBrains aansluit werkt als zelfstandig consultant, met een eigen adviespraktijk. We staan tegelijkertijd wel voor dezelfde kernwaarden en hanteren dezelfde werkwijze.” Ze halen volgens Sebastiaan veel voordeel uit het werken onder dezelfde naam. “Naast het feit dat er aan de naam een duidelijke identiteit verbonden zit, kunnen we kennis delen en profiteren van gezamenlijke acquisitie. Dat vergroot de slagkracht van de organisatie, verbetert de kwaliteit van het advies en dat terwijl ons tarief betaalbaar blijft.” Het is een bewuste keuze om binnen CheapBrains niemand in loondienst te hebben, maar alleen te werken met zelfstandigen. “Ik geloof dat je intrinsieke motivatie vele male groter is als je zelf verantwoordelijkheid draagt. Hierdoor ontstaat er automatisch meer ruimte voor innovatie, creativiteit en enthousiasme.” Sebastiaan heeft in zijn ogen met CheapBrains het beste van twee werelden gecombineerd. “Ik ervaar alle voordelen van het ondernemerschap, maar wel binnen een stimulerende omgeving.”
Inhoudelijk pakt Sebastiaan het met CheapBrains ook anders aan. “Consultancy gaat bij ons verder dan alleen het schrijven van een rapport. Sterker nog, dat doen we bij voorkeur niet. We werken procesgericht, hechten veel waarde aan persoonlijk contact en zijn dus vaak on the job actief. Ook oude principes zoals uurtje-factuurtje hekelen we en we kiezen ervoor om onze kennisgebieden niet vast te leggen, maar flexibel af te stemmen op zowel de vraag vanuit klanten als op de kennis en interesses van de consultants.”

Het grootste geluk

“CheapBrains maakt me wezenlijk blij”, vertelt Sebastiaan enthousiast. Een jaar geleden begon hij alleen aan het avontuur en onlangs is Cherique Cuppen tot het management toegetreden. Samen hebben ze de ambitie om de organisatie verder uit te bouwen. Sebastiaan: “De grootste uitdaging van dit moment is om jonge consultants te vinden die zich bij ons willen aansluiten.” Mede daarvoor zijn ze bezig met de ontwikkeling van het BrainsLAB. Hiermee willen ze aankomende consultants opleiding en ondersteuning bieden, middels kennissessies en trainingen. “Het lijkt me mooi om mensen die voor zichzelf willen beginnen, maar net niet durven, dat zetje te geven ”, vertelt Sebastiaan. Zelf had hij geen andere keuze willen maken. “Ik vind het vooral leuk en heel leerzaam. Je krijgt te maken met een enorme diversiteit. Elke opdracht is immers verschillend en daar komt ook nog eens de ontwikkeling van CheapBrains als organisatie bij. Dus elke dag is anders. Zeker als starter, wanneer bijna elke ervaring nieuw is, kun je zo in hoog tempo veel leren. Om je geld te kunnen verdienen met iets wat je leuk vindt en waar je helemaal in gelooft, dat is in mijn ogen het grootste geluk. Volgens mij kan je dat alleen maar bereiken door te beginnen met ondernemen.”

Oproep

Ben jij student of starter, run je je eigen bedrijf en lijkt het je leuk om voor de rubriek In Business geïnterviewd te worden? Mail ons dan je gegevens via ons contactformulier