Bier brouwen voor starters: meet de Brouwbroeders

Editie: Beurscatalogus 2016 | Tekst: | Fotografie: Rim Lucassen

Eelke Dijkstra (28), Martijn Wouters (28) en Dirk Blaauw (26) houden alle drie van fietsen en bier drinken. In 2014 kwam daar een nieuwe hobby bij: bier brouwen. “Dat klinkt lastiger dan het is” aldus Dirk Blaauw. Inmiddels is hun bedrijf Brouwbroeders up and running en weten ze langzamerhand steeds meer mensen te enthousiasmeren om zelf bier te gaan brouwen.

Een biertje in de kroeg: keuze genoeg en duur is het ook niet. Waarom zou je dan zelf een biertje gaan brouwen? Dirk: “Eelke en ik werkten begin 2014 samen als fietskoeriers in Groningen, toen we het op een rustig moment over bier drinken kregen, een vrij gebruikelijk gespreksonderwerp. We vonden eigenlijk dat we te weinig wisten over het zelf maken van bier. Wie weet konden we ook gewoon ons eigen bier brouwen. Er waren veel mannen die op stoffige forums over lastige chemische processen discussieerden. Dat sprak ons niet aan en dus besloten we onze eigen weg in te slaan. Toen we alle ingrediënten en benodigdheden bij elkaar hadden verzameld zijn we los gegaan in de keuken. Eenmaal bezig leek het helemaal niet zo lastig. Vele forum-threads beschreven bier brouwen zo ongeveer als een exacte wetenschap (zetmeelafbraak door enzymen en amylaserust, etc.), maar wij waren enorm aan het kliederen geweest en hebben het aller-lekkerste biertje ooit gemaakt.”
Het beginnen met bier brouwen bleek vrij duur, omdat ze veel apparatuur eerst zelf moesten bouwen of nieuw/tweedehands moesten aanschaffen(denk aan grote pannen, filters, slangen, koperen koelelement). Maar na een periode van recreatief bier brouwen namen ze vorig jaar de grote stap. Het drietal werd een team en samen werkten ze een half jaar lang in de avonden en weekenden om het bedrijf op te zetten en de website op 1 oktober 2015 te lanceren. Dirk: “Wij vonden dat meer mensen het plezier van zelf bier brouwen moesten kunnen beleven zonder te verdwalen in de enorme hoeveelheid onduidelijke en weinig motiverende informatie. Daarom zijn wij ons bedrijfje gestart.”

In je eigen keuken
Bier brouwen, dat klinkt lastig. Maar volgens Dirk valt het wel mee. “Het is niet echt lastig. Je kan een heerlijk biertje brouwen en daarvoor hoef je de keuken niet te verlaten. Natuurlijk zal je kwaliteitsverschil gaan merken, maar die is volgens ons zo triviaal dat het niet waard is om dure apparatuur aan te schaffen of te bouwen. Op onze site zie je trouwens ook uitgebreid hoe je moet bier brouwen als je dat thuis ook wil gaan ondernemen. Bij onze pakketten wordt een stappenplan geleverd welke van A tot Z beschrijft hoe je tot een heerlijk biertje komt. IPA, Belgisch Blond of Weizen.”

Big Business
Toen ze in mei vorig jaar besloten om Brouwbroeders te lanceren brachten opeens giganten HEMA en Xenos massaal bier brouw pakketten op de markt. Dirk: “Eigenlijk vonden wij het niet zo erg. De Xenos levert een bier brouw pakket wat lijkt op limonade. Het is moutextract waar je water aan toevoegt. Dat ga je koken, met hop en dan ga je het laten gisten. Wij zien niet helemaal in dat wanneer je zelf bier wilt gaan brouwen, vervolgens niet te zien krijgt hoe bier eigenlijk gemaakt wordt. Het is juist mooi om te zien dat je van graankorrels (het begin) tot een heerlijk bier komt. Dat vinden wij de charme van het bier brouwen. Dan heb je nog de pakketten van de HEMA, daar ben je ongeveer 45 euro kwijt voor 3.8 liter bier, in plaats van € 27,50 voor 5 liter bij ons. Daarnaast kan je bij de HEMA moeilijk aan ingrediëntenpakketten komen als je nog eens wilt brouwen. Je zou dan nog eens het hele pakket moeten kopen. Wij bieden op maat gemaakte ingrediënten pakketten aan, óók voor mensen die met een HEMA starterspakket hebben gebrouwen.”

Toekomstvisie
Van media-aandacht tot een steady verkoop; de doelen die de mannen vorig jaar hebben opgesteld, zijn ruimschoots gehaald. Wat verwachten ze voor de komende periode? Dirk: “We vinden het te gek om op deze manier door te gaan en steeds meer mensen (letterlijk) te laten proeven van het brouwen. We zijn net begonnen, de wereld ligt aan onze voeten. We zouden graag in veel winkels komen te liggen met onze pakketten om zo laagdrempelig kennis te kunnen maken met bier brouwen. Op termijn willen wij onze klanten graag meer keuze bieden. Meer producten en een groter assortiment, ook voor de ervaren brouwer, dat zijn de plannen die we hebben voor de toekomst.”

How to: Bier brouwen voor starters:

 • Warm water op
 • Gooi de gekneusde mout in het water en vorm zo een beslag
 • Verwarm deze volgens een bepaald stappenschema (deze vind je in de recepten op onze site) Bijvoorbeeld: 30 minuten op 50 graden, 30 minuten op 65 graden en 10 minuten op 78 graden.
 • Haal het beslag door de zeef en giet er daarna warm water door
 • Kook het geheel samen met de hop
 • Koel de pan af tot 20 graden
 • Zeef het nog een keer en doe het geheel in een gistemmer
 • Voeg de gist toe
 • Wachten…
 • Bottelen…
 • Wachten…
 • Drinken!
 • Keep in mind: houd je spullen goed schoon tijdens het brouwen – met name na het koelen


Ontmoet de Brouwbroeders tijdens het Bierfestival op 8 en 9 april in Groningen!

Na vijf zeer succesvolle edities is er dit jaar wederom een Bierfestival in Groningen. Een scala aan nationale en internationale tapbieren en bieren op de fles worden gepresenteerd. Ook kun je diverse masterclasses bijwonen en natuurlijk genieten van een biertje of twee.
Wanneer? 8 en 9 april in de Martinikerk, Groningen. 8 april van 19:00 tot 23:00, 9 april van 13:00 tot 17:00 en 19:00 tot 23:00. Ticket: €14,50

Oproep

Ben jij student of starter, run je je eigen bedrijf en lijkt het je leuk om voor de rubriek In Business geïnterviewd te worden? Mail ons dan je gegevens via ons contactformulier