Aan de slag als Professor Barabas

Editie: Januari-Februari 2015 | Tekst: | Fotografie: TEVA

Ze wilde als kind al Professor Barabas uit de strip Suske en Wiske worden. Die droom heeft ze op haar eigen manier verwezenlijkt. Natasja van den Hil werkt inmiddels bij de top tien van farmaceutische bedrijven wereldwijd: Teva Pharmaceutical Industries.

Natasja van den Hil

Natasja van den Hil
  • Functie: Validation Expert
  • Werkgever: Teva Pharmaceutical Industries

Een carrière binnen de farmaceutische industrie

Bij deze koploper binnen het farmacieveld wordt gefocust op ontwikkeling, productie en verkoop van innovatieve en generieke geneesmiddelen. Het bedrijf is marktleider in generieke medicijnen, van paracetamol tot vitaminepil. Afgelopen jaren is het bedrijf al flink gegroeid, maar ondertussen denderen ze stevig door, mede dankzij de enthousiaste inzet van Natasja. Zij is sinds 2011 werkzaam bij Teva Pharmachemie in Haarlem, wat een onderdeel is van het overkoepelende Teva Pharmaceutical Industries. Bij de vraag ‘wat doe je precies bij Teva?’ vertelt ze vol passie over haar vak: “Ik denk dat ik door mijn drive, enthousiasme en overtuigingskracht mijn collega’s deelgenoot van mijn projecten weet te maken, waardoor ik projecten snel en goed van de grond krijg.”

Is dit het nou?

Om haar carrièredoel na te jagen begon Natasja na haar middelbare school met de mbo-studie levensmiddelentechnologie. Eenmaal afgestudeerd deed ze bij verschillende bedrijven werkervaring op, maar keer op keer stuitte ze op de vraag: ‘is dit het nou?’. “Ik merk dat ik uitdaging in m’n werk nodig heb. Om de drie jaar gaat het kriebelen om aan iets anders te beginnen”, bekent Natasja. Om die reden besloot ze in 2006 de duale opleiding chemische technologie aan Hogeschool Utrecht te volgen. “Het was best pittig om iedere maandag in combinatie met m’n werk in de schoolbanken te moeten zitten en me op m’n studie te focussen. De euforie die ik echter voelde toen ik m’n felbegeerde diploma binnen had, maakte het allemaal waard. Ik kon vervolgens bij Stork aan de slag, waarvoor ik de validatie en kalibratie bij verschillende farmaceutische bedrijven deed. Hierdoor kwam ik bij veel verschillende bedrijven over de vloer en deed ik veel contacten op. Zo kreeg ik te horen dat er een functie bij Teva vrijkwam.”

Aan de slag

Eenmaal aan de slag bij Teva, op de afdeling Technological & Scientific Affairs, voelde Natasja zich gelijk op haar plek. Ze kreeg vier belangrijke hoofdtaken. “Ik gaf ten eerste technische ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Bij Teva in Haarlem worden vooral geneesmiddelen ontwikkeld, geproduceerd en verkocht voor de behandeling van kanker, astma en andere chronische longziekten. Daarnaast hielp ik bij het invoeren van technische verbeteringen om de kwaliteit van de producten te blijven verbeteren. Vervolgens moest ik nagaan of de aanpassingen ook echt het gewenste effect hadden. Mijn derde hoofdtaak was het begeleiden van testruns en klantproducties. Tot slot moest ik zorgen dat het proces van aanschaf van nieuwe apparatuur soepel verliep en deed ik de coördinatie van het implementeren van de systemen. Kortom, ik had al een hele verantwoordelijkheid. Maar toen ik hoorde dat er een Validation Expert werd gevraagd voor de afdeling E&M Validation, ging het toch weer kriebelen. Dat was wel een erg leuke functie!”

Nieuwe functie, nieuwe kijk

Niet veel later kon Natasja beginnen als Validation Expert. “Voor mijn vorige functie wilde ik projecten zo snel mogelijk opzetten, maar nu zit ik aan de andere kant van de tafel en kijk ik daar heel anders tegenaan. Nu moet ik juist tegen anderen zeggen: ‘ho ho, dat kan niet zo snel’. Zo begrijp ik van steeds meer collega’s de belangen en probeer ik daar zo duidelijk mogelijk over te communiceren. Ik geloof dat daar, net als bij ieder bedrijf, nog een inhaalslag te maken is. Wanneer je communicatie tussen verschillende betrokken partijen zo goed mogelijk weet te stroomlijnen, kunnen processen sneller worden afgerond. Dat is natuurlijk een hele klus, dus wellicht kan ik in mijn volgende functie binnen Teva daarmee aan de slag.”

Ultieme tips

Zo timmert Natasja aardig aan de weg en blijft ze zich ontwikkelen. Daar krijgt ze bij Teva gelukkig alle mogelijkheid voor. “Met mijn ambities is dat erg fijn. Daarnaast is Teva een goede werkgever wat betreft secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook hebben we geregeld personeelsuitjes zoals een survivalweekend in de Ardennen of blokarten (strandzeilen) op IJburg. Hierdoor leer je je collega’s op een andere manier kennen dan tijdens een werkdag en dat komt de samenwerking op het werk alleen maar ten goede.” Voorlopig zit Natasja dus nog prima op haar plek bij Teva. Haar ultieme tips aan potentiële collega’s? “Blijf na je studie goed om je heen kijken, blijf leren en start vandaag nog met netwerken. Met de gunfactor binnen je netwerk kun je het heel ver schoppen!”

Ben je geïnteresseerd in werken bij Teva Pharmachemie?