Wie is de hoogvlieger van Energy Talent 2013?

Editie: Maart 2013 | Tekst: | Fotografie: iStock, Moniek Ammerlaan

Minotaurus, gaslek dichten, vliegen in een Piper Archer en creatieve oplossingen voor horizonvervuiling. Vier mbo- en zes hbo-techniekstudenten streden op 1 februari om de titel Energy Talent 2013. Een terugblik op de finaledag.

In de vroege ochtend, in een loods op Lelystad Airport, staan tien gespannen finalisten in spijkerbroek en sweatshirt met een kop koffie te wachten op wat komen gaat. Na het doorlopen van de verschillende voorrondes waarin de studenten uitgebreid getoetst zijn is de dag aangebroken, de finale van Energy Talent. Een dag die zich laat kenmerken door individuele en duo opdrachten waarbij de finalisten moeten presteren onder het toeziend oog van vakspecialisten en recruiters van de deelnemende bedrijven: Enexis, Gasunie, TenneT, Joulz en Stedin.

Labyrint

De studenten worden als eerst onderworpen aan de Minotaurus, een groepssimulatie van assesmentbureau LTP, waarbij de mbo’ers en de hbo’ers in twee groepen de uitgang van het doolhof dienen te vinden. Tijdens de opdracht kom je er onder andere achter hoe initiatiefrijk, communicatief, stressbestendig en probleemoplossend iemand is, hoe iemand samenwerkt en hoeveel ruimte iemand inneemt of juist biedt. De finalisten voelen de tijdsdruk en zijn zeer gefocust op de uitgang maar de Minotaurus wordt desondanks door beide groepen boven verwachting goed gemaakt. “Ik heb de opdracht al een keer of 40 gezien, en nog maar een paar groepen heeft de weg door het doolhof ontdekt!”, aldus Floor Lina van assessmentbureau LTP. De groep hbo-studenten is hier één van.

“De finalisten voelen de tijdsdruk”

Hoogspanning

TenneT, beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland vanaf 110kV, legt het vraagstuk ‘Hoe kunnen we de infrastructuur nu en in de toekomst beter inpassen in de omgeving’ bij de finalisten neer. Gezien de beperkte ruimte, een toenemende verstedelijking en sociale druk tegen infrastructuur, maar ook een toenemende vraag naar elektrische energie een lastige opdracht. IJverig pennen de studenten individueel het papier vol met creatieve oplossingen voor horizonvervuiling, geluid, elektromagnetische velden, combinaties met infrastructuren en kleinschaligere installaties. Waarbij, volgens de kenners van TenneT, Gerard Fuite en Sebastiaan van der Kamp uitblinken in hun vernieuwende visie.

Masterchef

Einde van de ochtend start het volgende onderdeel met een presentatie over de gasbrand in 2005 waarbij een hogedruk gasleiding werd doorboord en ontplofte. Een aanhangwagen van Enexis met daarop een gasstation wordt de loods binnen gereden en dient gedurende de opdracht als leidend voorwerp. De opdracht wordt volbracht middels het concept van Masterchef. In één tempo laat Jeroen Strijker, expert van Enexis, met verschillende handelingen zien hoe het lek gedicht had kunnen worden. De finalisten nemen alle informatie tot zich om vervolgens in teams van twee de handelingen zelf te verrichten. De hbo’ers zijn verantwoordelijk voor het bedrijfsmatige plan en de mbo’ers voor de uitvoering. Bobby Nieuwenhuijs en Paul Meijer herhaalden het proces het nauwkeurigst en namen de veiligheid en consequenties van iedere stap het best in acht waardoor zij op dit onderdeel het sterkste uit de bus komen.

Sky high

Alle onderdelen zijn achter de rug. De spanning is voelbaar en wordt sky high als de  finalisten zelf opstijgen in de Piper Archer, een vierpersoonsvliegtuigje, met achterin de recruiters. De rollen zijn omgedraaid en voor 20 minuten ligt het in handen van de finalisten. Na een vlucht over het Dolfinarium, de Oostvaardersplassen en het IJsselmeer blijken de studenten niet alleen technische talenten maar ook ware vliegeniers. Na de borrel worden tijdens het feestelijke diner de winnaars bekend gemaakt. Naast de te winnen geldprijzen geeft elk bedrijf een mooie prijs aan zijn of haar persoonlijke favoriet.

“Dit biedt toekomstperspectief”

Over de winnaars van Energy Talent 2013

Gerard Fuite wint Energy Talent 2013

De uiteindelijke winnaars, Gerard Fuite en Fabian Kempers, hadden even een moment nodig om te realiseren wat ze hadden gewonnen. “Het was al een fantastische dag zonder de prijs, bovendien ben ik met zoveel interessante topwerkgevers uit de energiesector in contact gekomen. Dit biedt behoorlijk veel toekomstperspectief,” aldus een enthousiaste Gerard. Fabian sluit zich hier naadloos bij aan: “Het is een geweldige kans en een geschenk uit de hemel dat dit op mijn pad kwam. Ik ben zo ontzettend blij.”