Even bellen met Dimas Priawan

Editie: Juni 2014 | Tekst: | Fotografie: Reinier Gerritsen

Dimas Priawan en zijn teamlid Januardy Djong bereikten onlangs de finale van Shell Ideas360 met hun uitvinding van de ‘UniPump’, een irrigatiepomp voor boeren die zich aan de onderkant van de sociale piramide bevinden om zodoende hun productie, oogst en inkomsten te verhogen.

Over Shell Ideas360

Shell Ideas360 is een wereldwijde competitie, die universitaire studenten uitdaagt met baanbrekende ideeën te komen die de druk op de energie-, water- en voedselsystemen kunnen verminderen. De competitie werd gelanceerd in 2013 en leidde tot meer dan 600 inzendingen van studenten over de hele wereld. Vijf teams kregen de mogelijkheid om in de finale hun idee te presenteren aan een deskundige jury. Finalisten kregen hier de kans om thought leaders, andere innovators en vertegenwoordigers van bedrijven, NGO’s en overheden over de hele wereld te ontmoeten om ideeën uit te wisselen en mogelijke nieuwe partnerships op te zetten. De competitie is gewonnen door een studententeam uit Canada. Zij winnen daarmee een bijzondere reis, de zogenaamde National Geographic Expeditie.

Bedenker van de UniPump

Wat is het idee achter de UniPump?

“Het idee van de UniPump is jaren terug al ontstaan. Ik woonde met mijn familie in West Java. Mijn ouders hadden daar een klein huisje midden tussen de rijstvelden gekocht waar we onze weekenden doorbrachten. Op tv had ik een documentaire gezien over de productie van de frietjes van McDonalds. Ik zag enorme aardappelboerderijen, met grote machines. Het was een wereld van verschil met wat ik zag bij de boeren om ons heen. Op deze kleine boerderijen zag je geen geavanceerde machines. Sindsdien heb ik altijd al iets willen bij dragen om hun werk makkelijker te maken en hun inkomsten te ver groten.”

Hoe werkt de UniPump?

“Onze pomp is gebaseerd op een trappedaal pomp, maar we hebben het trapmechanisme veranderd in een ronddraaiende beweging, ergonomisch is dat beter. Ook is de pomp modulair opgebouwd, zodat deze ook gebruikt kan worden voor andere doeleinden bijvoorbeeld om te dorsen of als rijstmolen.”

Waarom wilden jullie meedoen aan Shell Ideas360?

“Na vijftien jaar met het idee rondgelopen te hebben kwam Shell Ideas360 op mijn pad en dat was de directe aanleiding om het idee echt verder uit te werken. Natuurlijk speelde ook mee dat de hoofdprijs deelname aan de National Geographic Expeditie was. Al hebben we die helaas niet gewonnen.”

Wel genoten?

“Ja het was echt geweldig. Het voelde eigenlijk helemaal niet als een wedstrijd. We hadden een geweldige coach van Shell Gamechanger die uiterst kritisch op onze ideeën was, de zwakke plekken wist te benoemen, maar ook juist de kansen zag. En misschien wel het belangrijkste, hij wist ons in de goede richting te sturen.”

Hadden jullie verwacht de finale te bereiken?

“Ja, vanaf het begin hadden we hoge verwachtingen. Dat komt met name omdat we het idee ontwikkeld hebben vanuit een probleem dat we persoonlijk begrijpen. We hebben de UniPump ook echt ontwikkeld vanuit de gebruiker.”

Wat kunnen we in de toekomst verwachten van de UniPump?

“Op dit moment zijn we een prototype aan het ontwikkelen. We werken hiervoor samen met onze vrienden in Jogjakarta, Indonesië die ervaring hebben met industrieel ontwerp en productie. Natuurlijk hopen we in contact te blijven met Shell voor verder onderzoek en overleg. Hopelijk zal het dan niet alleen bij een idee blijven, maar realiteit worden.”