Doe mee aan Energy Talent 2014 en win €5.000

Editie: Juli 2013 | Tekst: | Fotografie: Moniek Ammerlaan

Ben jij een MBO of HBO student met een technische achtergrond en geïnteresseerd in de energie? Dan is deze uitdagende competitie iets voor jou! Leer binnen afzienbare tijd veel bedrijven kennen, doe mee met uitdagende opdrachten, ontmoet professionals waar je veel van kan leren en maak ook nog eens kans op mooie prijzen.

‘Vliegensvlug starten met de carrière!’

Na het succes van de eerste editie van Energy Talent starten we komend jaar opnieuw met deze spannende game. In verschillende rondes laat je zien wat je in huis hebt en tegelijkertijd krijg je een mooie kans om de verschillende deelnemende bedrijven en carrièremogelijkheden bij deze bedrijven te leren kennen.

Meedoen aan Energy Talent

Energy Talent werkt als volgt, via de website van Energy Talent doe je geheel vrijblijvend een Energy Talent test waarbij je direct ziet of je mee mag doen met deze competitie. Heb je deze gehaald dan ben je door naar de volgende ronde. In deze ronde word je gevraagd om je profiel of CV op te sturen met je cijferlijsten, wij sturen deze vervolgens door naar de bedrijven. Op basis van deze gegevens kun je uitgenodigd worden voor een 1-op-1 gesprek tijdens de Energie Carrièredagen. Ook als je niet direct in aanmerking komt voor een gesprek is een bezoek aan de beurs de moeite waard. Alle deelnemende bedrijven geven bedrijfspresentaties en je kunt workshops volgen om jezelf of de energiewereld nog beter te leren kennen. Bovendien maak je alsnog kans op een gesprek omdat elk bedrijf wildcards weggeeft aan interessante kandidaten die nog niet zijn ingepland voor een gesprek.

Bedrijvendagen en finale

Daarna volgen de bedrijvendagen waarbij je uitgenodigd kan worden door één of meerdere bedrijven. Gedurende zo’n dag krijg je een kijkje achter de schermen en ontmoet je medewerkers die je alles kunnen vertellen over het bedrijf. Na de bedrijvendagen kiest elk bedrijf één finalist die door mag naar de finale. Hier zul je jezelf moeten bewijzen samen met 9 andere finalisten. Tijdens de dag zul je theoretische en praktische opdrachten uitvoeren, maar er is ook tijd voor ontspanning. Aan het einde van de dag worden er twee winnaars bekend gemaakt, één MBO-er en één HBO-er worden dan gekroond tot Energy Talent 2014, zij winnen een geldprijs van €5000,-. Daarnaast hebben de bedrijven je ondertussen zo goed leren kennen dat een vliegensvlugge start van je carrière wel erg aannemelijk wordt.

De winnaars van Energy Talent 2013

De eerste editie van Energy Talent 2013 werd gewonnen door de finalist van Enexis, Gerard Fuite, en Fabian Kempers, die met een wildcard in de finale belandde. Maar meer finalisten ontvingen mooie prijzen, omdat zij als persoonlijke winnaar van een bedrijf werden gekozen. Zij én de bedrijven blikken terug.

Energy Talent 2013 (hbo) is Gerard Fuite

Gerard: “Ik heb me ingeschreven voor Energy Talent omdat ik heel erg geïnteresseerd ben in de energie sector en wel eens wilde testen of ik nou ook een energy Talent ben. na de inschrijving heb ik de capaciteitentest gemaakt waarna ik door Enexis, Gasunie en Stedin was uitgenodigd voor een gesprek. ik wist niet zo goed waar ze op zouden beoordelen, maar blijkbaar had ik indruk gemaakt want ik werd door alle drie de bedrijven uitgenodigd voor de bedrijvendag. daar ben ik vol voor gegaan en met resultaat, ik werd de finalist van enexis. Van enexis won ik een electrische scooter, daarna werd ik ook nog uitgeroepen tot winnaar van hbo en kreeg ik ook nog eens €5.000,-. het was moeilijk te beseffen maar echt super gaaf! het leuke daarna was vooral de positieve reacties van mijn studiegenoten die inzien dat mijn fanatisme en het aansporen van hen om ook praktische ervaring op te doen, mij leuke dingen gebracht heeft. Ook dat ze nu achteraf zeggen dat ze mij als inspiratiebron gezien hebben om motivatie op te kunnen brengen tijdens bepaalde delen van de studie is natuurlijk heel erg leuk om te horen. ik ben nu bezig met de laatste vakken van mijn master en begin ik binnenkort met mijn master thesis. daarna wil ik heel graag actief worden op het gebied van energie beleid in Nederland en daar buiten.”

Gerard Fuite was ook de winnaar van Enexis

Enexis: “De beslissing over wie onze nummer 1 zou worden werd al tijdens de inhousedag genomen, zelfs zonder met elkaar te overleggen. Alle observanten en beoordelaars hadden dit namelijk, afzonderlijk van elkaar, al voor zichzelf beslist: Gerard Fuite. Gerard viel namelijk behoorlijk op tijdens deze dag, eigenlijk al vanaf het begin. Een slimme jongen en een echte aanpakker. Zijn no-nonsense stijl van communiceren en acteren sprak ons zeer aan. het is niet voor niks dat ze bij ons in het werkgebied zeggen: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Ik denk dat hij daar een uitstekend voorbeeld van is.”

Energy Talent 2013 (mbo) is Fabian Kempers

Fabian: “Een van mijn leraren schoof terwijl ik met mijn projectgroep aan het werk was een affiche onder mijn neus: “Voor diegene die geïnteresseerd zijn, vul je gegevens maar in en geef hem dan vanmiddag maar terug”. Dit heb ik vervolgens met een aantal klasgenoten gedaan en sindsdien nooit meer spijt van gehad. Op De Nederlandse Carrièredagen ben ik bij Joulz en Gasunie op gesprek geweest en werd ik ook door beide bedrijven uitgenodigd voor de inhousedagen. Zowel de beurs, de inhousedagen en de finale waren super leuke ervaringen. Als je dan ook nog eens als mbo Energy Talent als eerste eindigt met €5.000,- is het feest helemaal compleet. Met de prijs kon ik mijn droom verwezenlijken, een nieuwe motor. Daarnaast ben ik door Energy Talent zo geïnteresseerd geraakt in de energie sector dat ik nu op zoek ben naar een baan in deze leuke branche.”

Joulz koos Daniel Arhin als winnaar

Daniel: “Mijn doel aan het begin van de rit was het krijgen van een nieuwe baan, maar gedurende de rit wilde ik toch één van de finalisten worden. Dankzij energy Talent ga ik in september bij Stedin aan de slag als Operationeel Netcoördinator E (TOP programma).”

Joulz: “Daniel is onze finalist geworden vanwege zijn uitstekende indruk bij de beursronde (gesprekken), hij wist al veel van ons/veel interesse (mede dankzij zijn broer die al bij ons werkt), bovendien past hij goed in het Joulzplaatje, want het is een pragmatische jongen.”

Stedin koos Martijn Biesheuvel als winnaar

Martijn: “Ik deed mee met Energy Talent omdat ik erachter wilde komen of de energie sector iets voor mij zou zijn. Tijdens de game kwam ik erachter dat dit een sector was waar ik wel in door wil gaan. Na een van de winnaars te zijn van Energy Talent heb ik contact gehouden met Stedin en ga ik hier vanaf september 2013 afstuderen.”

‘Dankzij Energy Talent ga ik bij Stedin aan de slag’

Stedin: “We hebben Martijn gekozen vanwege zijn technische bedrijfskundige achtergrond en hij verbaasde ons hoe makkelijk hij zich in een technische omgeving beweegt. Hij kon makkelijk mee praten qua technische kennis, nam de voorzittersrol en is communicatief sterk. daarnaast kwam hij in de case met creatieve en out of box oplossingen.”

Gasunie koos Dominic Folkers als winnaar

Dominic: “Ik deed mee met Energy Talent om kennis te maken met grote bedrijven. Dit is gelukt, ik nu echt een goed beeld van de energie sector. Ik zou daarom iedereen aanraden om mee te doen. De helikoptervlucht die ik gewonnen heb was echt een fantastische ervaring!”

Gasunie: “Dominic was onze finalist vanwege zijn studieachtergrond en zijn aanstekelijke enthousiasme. Tijdens de kennismaking en later tijdens de inhousedagen bleek Dominic oprecht geïnteresseerd in gastransport en onze technische installaties. Het is een jongen die qua persoonlijkheid zo binnen de Gasunie cultuur past; hij is ondernemend, wil en kan verantwoordelijkheid dragen en is vastbesloten om zich op persoonlijk vlak en in de techniek verder te ontwikkelen.”

TenneT koos Bobby Nieuwenhuijs als winnaar

Bobby: “Van 2 t/m 6 juni ben ik in Dubai geweest waar ik de bouw van het offshore platform DolWin beta heb mogen bezoeken. Tijdens dit bezoek ben ik door 2 TenneT’ers rondgeleid. het platform zelf komt overweldigend groot over. De hoeveelheid lassers die er dan ook 24/7 bezig zijn is niet in Nederlandse begrippen te bevatten. Daarnaast ben ik bij de Burj Khalifa (hoogste gebouw ter wereld) en de Burj al Arab (het “zeil” gebouw) geweest. Alles bij elkaar een geweldige ervaring die volledig door TenneT mogelijk is gemaakt.”

TenneT: TenneT heeft Bobby tot finalist verkozen omdat tijdens de inhousedag zijn kennis gecombineerd met communicatieve vaardigheden sterk naar voren kwam. Hij discussieerde op een technisch hoog niveau en was duidelijk en snel in de formulering van zijn argumenten. Dit was voor TenneT doorslaggevend om Bobby tot winnaar te benoemen.”

Ben jij een Energy Talent? Doe de quiz!