Juni 2014

Memory Magazine | Juni 2014Memory Magazine | Juni 2014Memory Magazine | Juni 2014

In deze editie is er veel aandacht voor nieuwe technologische ontwikkelingen en staan we stil bij de veranderingen binnen de financiële sector. Ook bereikte het talent grote hoogtes tijdens de finales van BestGraduates.

BestGraduates

Onlangs vond de finale plaats van BestGraduates. In dit nummer brengen we uitgebreid verslag uit van deze battle of the talents die in de Rembrandt Tower Boardroom plaatsvond. De bedrijven vertellen over hun inhousedag, de finalisten komen aan het woord en natuurlijk lees je wie er gewonnen heeft. Maar ook is er te lezen over de finale waarin de internationale studenten de strijd met elkaar aangingen.

Techniek

3D-printen is hot en steeds toegankelijker. Zelfs bij de HEMA kan je sindskort terecht voor je persoonlijke sieraad uit de 3D-printer. Belangrijke vraag is: Gaat de 3D-printer de maakindustrie op zijn kop zetten nu iedereen zowel op kleine als op grote schaal kan gaan produceren? Het wordt nu al de belangrijkste uitvinding sinds de drukpers genoemd. Maar hoe is het werkelijk om met een 3D-printer te werken?

Finance

Ook in de financiële wereld zijn er flink wat innovaties gaande. Zo begint crowdfunding steeds meer mainstream te worden en wat vind jij van de Bitcoin? Reële toekomst of slechts een hype?

En verder

Verder in dit nummer meer aandacht voor innovatieve studenten en branches en staan we stil bij de vakgebiedem IT & Internet en Sales. En als je zelf binnenkort de arbeidsmarkt opstapt, geef je op voor een talent game zoals Energy Talent of IT-Talent! Daarmee ontdek je wat jouw mogelijkheden zijn binnen een sector, ontmoet je wellicht je toekomstige werkgever én maak je kan op mooie prijzen.

In deze editie van Memory Magazine:

Techniek

  Alles is maakbaar met de 3D-printer

  De opkomst van de 3D-printer heeft gezorgd voor een fundamentele verandering van het productieproces. De techniek is niet nieuw, deze bestaat al 25 jaar, maar de markt heeft onlangs wel een vlucht genomen. Door groeiende interesse van consumenten én goedkopere grondstoffen verwacht ABN AMRO dat de omzet in 2015 ruim 1,2 miljard zal bedragen.

  TIM: ‘We zetten de starter centraal’

  Het is een veel gehoord statement dat voor technici de banen voor het oprapen liggen. Maar anders dan deze verhalen doen geloven, is ook voor technische schoolverlaters solliciteren niet eenvoudig. Meer keuzes biedt immers ruimte voor meer twijfel. TIM biedt afgestudeerden nu uitkomst: ‘Met een carrièregesprek komen we erachter waar je het beste past en vervolgens zijn we de kruiwagen waar je mee binnen komt.’

  BRAINS Awards 2014: De competitie voor studenten met ‘brains’

  Onderdeel van de Dutch Technology Week is de competitie, waarin ondernemende studenten uit Eindhoven strijden om het beste innovatieve idee. De opdracht was om een product of concept te bedenken dat innovatief of duurzaam is en de leefbaarheid voor de bewoners van de stad vergroot. Memory Magazine sprak na afloop met één van de winnaars, Martijn Peeters, over zijn ontwerp.

IT en internet

  Ben jij die perfecte trainee?

  Jobhoppen is passé als je kunt doorgroeien

  Voor veel starters speelt bij hun baankeuze ontwikkeling- en doorgroeimogelijkheden een belangrijke rol. Interne opleidingsprogramma’s zoals traineeships zijn populair, maar ook wanneer een gehele branche volop aan het ontwikkelen is biedt dat kansen. ‘Als je de interesse van mensen niet kunt vasthouden, zijn ze weg.’

  Cybercrime

  Computertechnologie vernieuwt zich razendsnel, wat druk legt op de digitale veiligheid. Cybercriminaliteit kost Nederland jaarlijks 8 miljard. Toch blijven we als bevolking redelijk laconiek, zo blijkt uit verschillende rapporten.

  Wearables

  Waar smartphones en mobiele devices binnen no-time ons hart wisten te veroveren, hebben de zogenaamde wearables daar iets meer moeite mee. Toch zijn er steeds meer signalen dat dat gaat veranderen. Maar wat kunnen we op korte termijn verwachten deze draagbare technologie?

Finance

  Crowdfunding

  Crowdfunding wint in Nederland sterk aan populariteit. In 2013 werd in ons land al voor 32 miljoen aan crowdfunding opgehaald. Naar verwachting zal dit jaar dit bedrag oplopen tot 80 miljoen en volgend jaar gaat dat bedrag misschien wel richting de 250 miljoen. Toch is deze financieringsvorm nog niet genoeg bekend volgens de branchevereniging Nederland Crowdfunding. Daarom komt er in september een nationale voorlichtingscampagne over crowdfunding.

  Bitcoins: The Next Big Thing of nicheproduct?

  Innovaties gaan niet zelden gepaard met duidelijke voor- en tegenstanders. Dit is zeker ook het geval wanneer het virtuele valuta betreft. Echt ‘nieuw’ is de bekendste variant, de Bitcoin, niet meer te noemen, maar sinds vorig jaar grote e-commercebedrijven de Bitcoin ook daadwerkelijk gingen accepteren als betaalmiddel komt de discussie steeds vaker aan de orde. Dus ook tijd voor Memory om zich eens te verdiepen in dit elektronische geld.

Energy & Offshore

  Even bellen met Dimas Priawan

  Dimas Priawan en zijn teamlid Januardy Djong bereikten onlangs de finale van Shell Ideas360 met hun uitvinding van de ‘UniPump’, een irrigatiepomp voor boeren die zich aan de onderkant van de sociale piramide bevinden om zodoende hun productie, oogst en inkomsten te verhogen.

Sales

  Verkoop jezelf

  Werken aan je presentatie kan je vooruit helpen in je carrière. Maar hoe pak je dat aan en welke handige trucs kan je uithalen om jezelf beter te verkopen en je te onderscheiden van de rest?

  LinkedIn masterclass carrièreplanning

  Je zelf toegestuurde cv en motivatie is vaak niet het enige dat een recruiter van je te zien krijgt. Een snelle search op het internet is zo gedaan. Daarbij gaan recruiters ook zelf online actief op zoek naar geschikte kandidaten. Reden genoeg dus om ook online een professionele indruk achter te laten. LinkedIn is daar bij uitstek geschikt voor. Maar hoe richt je je profiel optimaal in? Speciaal voor studenten organiseert LinkedIn komend studiejaar de masterclasses carrièreplanning.

En verder