Februari-Maart 2016

Memory Magazine | Februari-Maart 2016Memory Magazine | Februari-Maart 2016Memory Magazine | Februari-Maart 2016Memory Magazine | Februari-Maart 2016

In dit nummer veel aandacht voor traineeships, met o.a. de uitslag van Het Nationaal Traineeship Onderzoek 2015, en interviews met trainees. In de special 'Road to Success' een interview met ondernemer Ruud Hendriks. Verder o.a. aandacht voor Business Courses, jonge ondernemers en crowdfunding.

Het Nationaal Traineeship Onderzoek 2015

Traineeships zijn een razend populaire manier om je carrière mee te starten. Steeds meer bedrijven bieden dan ook de mogelijkheid van een traineeship aan. Memory Research zocht uit hoe studenten en starters aankijken tegen al deze verschillende traineeships en beoordeelde ze met sterren. Op traineeshipoftheyear staat vanaf 12 februari de volledige uitslag.
Carrièretips van ondernemer Ruud Hendriks en het belang van het hebben van een drive. Niek Koning, oprichter van mysterieshopping-bedrijf Secret View over ondernemer worden tijdens je studie, en verder veel nieuws jonge studenten en starters.

In deze editie van Memory Magazine:

Traineeships

Matthijs Polstra

Van student in Groningen tot allrounder bij KPMG

Een brede ontwikkeling, veel afdelingen zien en een groot netwerk opbouwen. Maar ook in het diepe gegooid worden en je eigen weg uitstippelen. Dat is wat een traineeship inhoudt. Ook Matthijs Polstra (26) heeft dat gemerkt na het volgen van het KPMG Young Talent Program: “Het doel is een allrounder te worden om zo een breed scala aan diensten te verlenen.”

Masters

  boeken

  Eerste hulp bij scripties

  Je scriptie, het sluitstuk van je studie, de laatste test waarvoor je moet slagen voor je met een diploma op zak de arbeidsmarkt opstapt. Toch zien veel studenten de scriptie eerder als een laatste struikelblok dan de eerste stap richting een veelbelovende carrière. ‘Niet nodig’, meent Ted Welten, scriptiebegeleider bij ScriptieMaster. ‘Met de juiste aanpak is een scriptie schrijven voor iedere student goed te doen!’

  Fleur Elverding

  Masterkeuze: van zoektocht naar baan

  Tegenwoordig is het kiezen van een master een flinke opgave. Want niet alleen moet je nadenken over een master die goed aansluit op je bachelor maar ook één die straks de baan oplevert die je ambieert. Een masterkeuze is daarom een goed moment om stil te staan bij de laatste studie-stap die je gaat maken en daarnaast vooruit te kijken om te zien welke kansen er voor je liggen. Maar hoe ga je die keuze nou precies te lijf? Ook Fleur Elverding (24) kwam voor deze vraag te staan toen ze na haar bachelor Kunst, Cultuur en Media in Groningen een master moest kiezen.

Farmacie

  Nefarma

  Jong Nefarma: een platform voor jonge werknemers in de geneesmiddelensector

  Jong Nefarma is een platform met daarin jonge werknemers vanuit de geneesmiddelbedrijven. De doelgroep: starters binnen de geneesmiddelensector. Jong Nefarma biedt hen allerlei mogelijkheden voor het opbouwen van een netwerk binnen de sector. Memory Magazine sprak Emily Kraaijenbrink van Jong Nefarma over de organisatie en visie op de groeiende markt voor starters in de geneesmiddelensector.

  Ariane des Tombe

  De farmacie: een groeiende markt voor starters

  Sinds begin 2015 merkt recruiter Ariane des Tombe een groei op de startersmarkt binnen de farmacie. Ze kan terugkijken op een succesvol jaar, de markt is veranderd en de interesse in talenten op farmagebied groeit sinds het begin van Carpe Diem Recruitment in 2011: “Vanaf februari 2015 is er steeds meer vraag naar kandidaten en zit ik niet meer stil.”

Business Courses

  Business Course Nestlé

  Business Course bij Nestlé Nederland

  Een Business Course biedt niet alleen jou de mogelijkheid om een bedrijf te leren kennen maar ook vice versa. Het is een uitgebreide sollicitatieprocedure waarbij het ‘testen’ van je persoonlijke eigenschappen en drijfveren voorop staan. Zo ook tijdens de Nestlé Young Talent Business Course. Maar hoe zit een dergelijke Business Course eigenlijk in elkaar? Memory Magazine sprak met Pieter Klapwijk, Head of Human Resources bij Nestlé. “We zoeken mensen die de power hebben om op eigen initiatief aan het werk te gaan maar ook een groot leervermogen hebben.”

Finance

  spaarpot

  Krijg grip op je financiële toekomst

  Als starter is je pensioen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Grote kans zelfs dat je er helemaal niet mee bezig bent. Toch kan het flink lonen om dat potje voor later nu al goed te regelen. ‘We hebben het wel over een kapitaal dat groter is dan een gemiddelde hypotheek en dat beseft niet iedereen.’

  crowdfunding

  Crowdfunding is booming

  Crowdfunding is booming. In 2015 is het totaalbedrag aan crowdfundingsacties verdubbelt, van 63 miljoen in 2014 naar 128 miljoen. En het meest opvallende is: het geld kwam vooral terecht bij ondernemers. In totaal ongeveer 108 miljoen euro, dat is zo’n kleine 90.000 euro per ondernemer. Zo ook het project van Toine Donk en Daniël van der Meer: DasMag, een uitgeverij. Zij haalden 190.000 euro op door crowdfunding. En toch blijven de creatieve initiatieven het ook goed doen. Afgelopen jaar hebben we een kleine 10 miljoen geïnvesteerd in creatieve projecten. Wilbert van de Kamp heeft zo’n creatief project. Hij bedacht de dienst omapost, waarvoor hij begin 2016 een crowdfundingsactie gaat lanceren.

En verder