Werken in Haaglanden

Editie: Maart 2015 | Tekst: | Fotografie: Hélène van Domburg

Het werken bij een gemeente wordt steeds veelzijdiger doordat gemeenten steeds meer taken en verantwoordelijkheden hebben overgenomen van de overheid. Dat brengt interessante uitdagingen en kansen voor starters en professionals die interesse hebben in een baan bij de gemeente. Maar hoe is het eigenlijk om bij een gemeente te werken?

marianne-salters

Om die vraag te beantwoorden nam Memory Magazine een kijkje achter de schermen bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp; één van de acht samenwerkende gemeenten in Haaglanden. Marianne Salters werkt daar sinds de zomer van 2013 en heeft zich sindsdien snel ontwikkeld. Ze krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid. “Ik kreeg in eerste instantie een jaarcontract aangeboden en begon als Trainee Projectmedewerker Accountteam waarbij ik het aanspreekpunt voor ondernemers werd,” vertelt ze. “Dit was voor mij de ideale manier om na mijn studie werkervaring op te doen, terwijl ik tegelijk ruimte kreeg om me te ontwikkelen en een opleiding te volgen.”

Citymarketing
Na het afronden van haar traineeship mocht Marianne als Projectleider Citymarketing aan de slag. “Onder citymarketing verstaan wij het bekendmaken van Pijnacker-Nootdorp als vestigingsplaats met als doel de positie van de gemeente in de regio versterken en zichtbaar maken, zodat Pijnacker-Nootdorp zich profileert als aantrekkelijke en veilige woonvestigings- en leefgemeente voor haar bestaande en nieuwe inwoners/ondernemers. Samen met een extern bureau zijn we een overkoepelende marketingstrategie aan het opzetten, waarmee we de aantrekkelijkheid van Pijnacker-Nootdorp willen benadrukken bij bewoners, ondernemers en mensen uit randgemeenten. Binnen een kwartier ben je vanaf Pijnacker-Nootdorp met de metro of auto in hartje Rotterdam of Den Haag. Zo zit je dichtbij de stad maar woon je midden in het groen, in een gemeente waar het dorpse gevoel nog wordt ervaren. Ons streven is dat inwoners en ondernemers trots zijn op dit soort kenmerken en dit ook uitdragen naar anderen.”

Maatschappelijk doel
Marianne spreekt voor haar werk veel inwoners en ondernemers om hun mening te peilen over hoe zij verbeteringen op het gebied van citymarketing kan doorvoeren. “Ik haal veel energie uit de enthousiaste verhalen van deze mensen. Dat is nog een voordeel van werken bij een gemeente; je hebt direct contact met de mensen voor wie je het doet. Dat levert zichtbaar resultaat. Daarnaast ben je maatschappelijk betrokken, wat mijn werk waardevol maakt.”

Kwaliteiten
Naast citymarketing zijn er binnen de gemeente veel vakgebieden waar je aan de slag kan. Maar welke kwaliteiten moet je bezitten om een baan bij de gemeente te bemachtigen? “Het is belangrijk dat je initiatief toont. Daarnaast moet je een dienstverlenende instelling hebben, omdat je goed in je achterhoofd moet houden dat je het allemaal voor de inwoners en ondernemers van de gemeente doet. Er is veel mogelijk bij de gemeente waardoor je jezelf goed kunt ontwikkelen. Ik zou hierna graag de marketingstrategie die we nu ontwikkelen ook echt willen uitrollen.”

 

Werken binnen de Haaglanden

  • Benieuwd naar de mogelijkheden om te werken bij één van de gemeentes binnen de Haaglanden? Neem dan een kijkje op www.werkeninhaaglanden.nl of kom langs op De Nationale Carrièrebeurs waar zij je alles kunnen vertellen over jouw carrièremogelijkheden bij de gemeente.