Werken bij het CBS

Editie: Maart 2015 | Tekst:

Gino Dingena kon zich tijdens zijn master International Economics aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam inschrijven voor de recruitmentdagen op zijn universiteit. Eén van de bedrijven die zich tijdens deze dagen presenteerde was het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

CV Gino

CV Gino
  • Leeftijd: 22 jaar
  • Studie: bachelor Economie en Bedrijfseconomie & master International Economics
  • Opleidingsinstituut: Statistical Researcher bij het Centraal Bureau voor de Statistiek

“Ondanks het feit dat ik nog jong was en een tweede studie had kunnen doen, vond ik het na drie jaar bachelor en één jaar master mooi geweest en ging op zoek naar een baan. Mijn resultaten op de universiteit waren altijd goed, dus werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Daarom schreef ik me voor meerdere bedrijfspresentaties en -workshops in tijdens de recruitmentdagen. Ik kende het CBS al van alle statistieken die zij verzamelen, bewerken en publiceren ten behoeve van de overheid, wetenschap, het bedrijfsleven en allerlei denkbare onderzoeken van studenten. Ik was altijd al geïnteresseerd in cijfers, maar had van tevoren niet gedacht dat er zoveel carrièremogelijkheden zijn bij het CBS. Daarom besloot ik een open sollicitatie te sturen en niet veel later kwam er een vacature voor een Statistisch Onderzoeker vrij en werd ik tot mijn grote vreugde aangenomen.”

cbs

Dag één

“Mijn eerste werkdag kan ik me nog goed herinneren. Ik werd meteen voorgesteld aan mijn nieuwe collega’s. Aan het eind van de dag kreeg ik een welkomstbloemetje mee naar huis. Ook kreeg ik een mentor toegewezen die me gedurende het eerste half jaar heeft geholpen waar nodig. Die begeleiding was in het begin heel intensief, maar werd, naarmate ik meer ervaring opdeed, steeds minder. Inmiddels werk ik volledig zelfstandig. Wat me vanaf dag één al positief opviel was de informele sfeer op kantoor. Collega’s staan open voor vragen en zijn altijd bereid je uit de brand te helpen wanneer iets verkeerd gaat of wanneer je iets niet weet. Dat zorgde ervoor dat ik me gelijk op m’n plek voelde.”

‘Mijn resultaten op de universiteit waren altijd goed, dus werd het tijd voor een nieuwe uitdaging

Veelzijdig

“Daarnaast vind ik de veelzijdigheid van mijn werk ontzettend leuk. Ik voer onderzoeken uit voor derden en weet precies waar ik me de komende twee maanden mee bezig ga houden, maar over een half jaar kan het weer een totaal ander onderzoek zijn! De ene keer gaat het bijvoorbeeld over de huidige afstand van jongeren tot de arbeidsmarkt en een andere keer over de betekenis van energie voor de Nederlandse economie. Erg afwisselend dus!”

Ontwikkeling

“Wat ik in de toekomst precies wil bereiken bij het CBS weet ik nog niet. Voorlopig heb ik het naar mijn zin in mijn huidige functie, maar ik heb wel een natuurlijke drang om me te ontwikkelen. Gelukkig moedigt het CBS dit ook aan, en daarom zie ik hier voldoende mogelijkheden voor de komende jaren.”

Over het CBS

Het CBS heeft als taak het publiceren van betrouwbare en samenhangende statistische
informatie, die inspeelt op de behoefte van de samenleving. Voor de meest actuele
CBS-informatie kun je de website www.cbs.nl raadplegen. Het CBS verspreidt zijn informatie ook via de sociale media YouTube en Twitter (www.twitter.com/statistiekcbs). Verder kun je gratis de iPhone-app CBS-StatLine downloaden.
Het centrale informatiepunt voor algemene vragen over het CBS en zijn producten is te bereiken via telefoon (088) 570 70 70 of infoservice@cbs.nl

Toonaangevend

  • Ook dit jaar mag het CBS zich weer Top Employer noemen, het bewijs van uitstekend werkgeverschap.