Uit huis met alle gemakken van thuis

Editie: November-December 2013 | Tekst: | Fotografie: The Student Hotel

Na Rotterdam beschikt dit studiejaar ook Amsterdam over een vestiging van The Student Hotel. Met het oog op het tekort van de studentenhuisvestiging in met name onze hoofdstad, komt dit hotel als geroepen. Dus zeg maar dag tegen kleine, lekkende en veel te dure kamers en hallo tegen een luxe, onbezorgde studententijd in The Student Hotel. We nemen een kijkje in dit bijzondere hotel.

 ‘Een bruisende hotspot voor studenten’

De entree van The Student Hotel in Amsterdam is meteen sfeervol. Door de luxe uitstraling zou je niet verwachten dat er ongeveer 700 studenten in dit hotel wonen. De receptie bevindt zich pal naast het restaurant waar een aantal mensen zitten. Aan de lange houten tafels zitten zowel nationale- als internationale studenten. Op de achtergrond klinkt aangename muziek. Bewoners kunnen via de Spotify app, die is aangesloten op het geluidssysteem van het restaurant, bepalen welke muziek er te horen is. Verderop zitten twee mannen van middelbare leeftijd op bruine leren stoelen te werken op hun laptop. Hoewel het hotel voornamelijk op studenten gericht is, zijn er ook een aantal kamers beschikbaar voor niet-studenten. Zo komen er regelmatig ouders over de vloer, maar ook professoren en internationale sprekers die een congres in de buurt hebben.

‘Je hebt hier veel aanspraak, net als in een studentenhuis’

Studentensfeer

Tegenover het restaurant, aan de andere kant van de receptie, bevindt zich de chillruimte. Hier springt het strakke, moderne design meteen in het oog. In de ruimte staan ook biljarttafels en zijn twee studenten aan het tafeltennissen. Op een van de lange, gekleurde hoekbanken zit Rosalie Brandt, 20 jaar en student Economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Rosalie is sinds 1 september bewoonster van het hotel en zit in het laatste jaar van haar studie. Voor haar is The Student Hotel ideaal. “Omdat ik nog maar één jaar in Amsterdam studeer, is het voor mij niet handig om nu nog een kamer te gaan zoeken en meubels te kopen. En hier kon ik natuurlijk meteen intrekken.” Rosalie verblijft dan ook het hele studiejaar in het hotel. Tot nu toe heeft ze het er prima naar haar zin. “Het is erg gezellig hier, er hangt een hele open sfeer. Ik voelde me ook meteen thuis doordat iedereen een praatje met je komt maken, je hebt hier veel aanspraak, net als in een studentenhuis.” Waar in een normaal hotel bepaalde gedragsregels gelden, zijn de bewoners hier vrij in hun doen en laten. “Er zijn geen regels, behalve dat je geen gaten in de muur mag boren. ’s Avonds zitten er bijvoorbeeld bewoners met drank hier en in andere openbare ruimtes, ook is het geen probleem als er een keer iemand blijft eten of slapen.” In de kelder is een grote ruimte die zich uitstekend leent voor feesten. The Student Hotel is dan ook bezig met het aantrekken van feestorganisaties zodat het hotel een bruisende hotspot wordt voor zowel bewoners als studenten van buitenaf. Behalve feesten, worden er ook andere activiteiten in het hotel georganiseerd. Zo was er onlangs een filmavond en een workshop fotografie en worden er diverse sportlessen in de fitnessruimte gegeven.

Luxe kamers

Dat het hotel veel luxe biedt aan studenten is ook in de kamers terug te zien. Elke kamer beschikt over een tweepersoonsbed, een bureau, een grote kast en een flatscreen tv. Bovendien is de bijbehorende badkamer erg ruim en comfortabel; de badkamers van de suites beschikken zelfs over een bad! Bij het huren van een kamer voor een semester of langer, dien je een huurcontract te ondertekenen. Ook is er de mogelijkheid om studiefinanciering te ontvangen als je voor langere tijd in het hotel verblijft. Je kan je gewoon inschrijven bij de gemeente op het adres van het hotel.

Samen eten

Net als in een studentenhuis delen de bewoners van elke gang een keuken met elkaar, maar er zijn ook kamers met een eigen keukenblok beschikbaar. De gezamenlijke keuken is van alle gemakken voorzien. Er staat een lange tafel waar je gerust met twintig man aan kan zitten, perfect voor etentjes dus. Rosalie vertelt dat ze vaak samen eet met haar ‘ganggenoten’. “We hebben zelfs een aparte Facebookgroep aangemaakt om af te spreken wie wat meeneemt en op welke dagen we samen eten.” Verder beschikt de keuken over een kookeiland en een groot, langwerpig aanrecht met granieten aanrechtblad. Op de muur hangt een schoonmaakrooster, wat het gevoel van een studentenhuis versterkt. Qua sfeer is The Student Hotel dus vergelijkbaar met een studentenhuis of campus, het zijn de voorzieningen die het hotel onderscheiden. Want als je als student beschikt over een woonplek met fitnessruimte, eigen badkamer, keuken met kookeiland en een gratis fiets, dan heb je het toch echt goed voor elkaar.