Recruiters over sollicitatiebrief en CV

Editie: Maart 2013 | Tekst: | Fotografie: iStock

Waar letten recruiters op als ze een sollicitatiebrief en cv onder ogen kijken? Recruiters van FrieslandCampina en Baker & McKenzie vertellen.

Denise Tjepkema

Denise Tjepkema
  • Leeftijd: 27 jaar
  • Functie: Recruiter
  • Werkgever: Baker & McKenzie
  • Tip: Pas je cv bij elke sollicitatie aan en wijd niet te veel uit over niet-relevante zaken.

Ruud Klein Hofmeijer

Ruud Klein Hofmeijer
  • Leeftijd: 29 jaar
  • Functie: Corporate recruiter
  • Werkgever: FrieslandCampina
  • Tip: Soms is het slim om niet te gedetailleerd te zijn in je cv. Dat je bijvoorbeeld een project vermeld, zonder er al te diep op in te gaan. Dat triggert mij, daar wil ik dan meer van weten.

Laat je cv checken!

Op Cvcheck.info kun je online gratis je cv laten checken door een ervaren recruiter. Je ontvangt binnen twee werkdagen via mail feedback op je cv, waarna je ook nog een afspraak kunt maken voor een telefonisch consult.

Naar CVcheck.info

Wie wij zoeken

Ruud Klein Hofmeijer van FrieslandCampina: “Wij zoeken starters die ambitieus zijn, die bewust op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en al resultaat geboekt hebben. Personen die er van houden om nieuwe dingen te leren en zich hier actief voor inzetten. En natuurlijk moeten ze een passie hebben voor food. FrieslandCampina is een bedrijf met een open cultuur, een platte organisatie, waar mensen werken die trots zijn op hun werk.”

“Het cv is leidend”

Denise Tjepkema van Baker & McKenzie: “Baker & McKenzie is het grootste advocatenkantoor ter wereld. Wij zoeken dan ook ambitieuze, startende advocaten, fiscalisten en kandidaat-notarissen met een internationale focus. Mensen die een gevoel hebben bij het internationale aspect en het prettig vinden om snel verantwoordelijkheid te dragen en hard te werken. Hier is ruimte voor nieuwe ideeën, innovatief zijn zit Baker & McKenzie in het bloed en dat innovatieve zoeken we ook in onze starters.”

“Frivoliteiten kun je beter achterwege laten”

De beoordeling

Ruud: “We kijken bij de kandidaat zowel naar de motivatiebrief als het cv, waarbij het cv leidend is: wat heeft degene gedaan, wat is zijn achtergrond, waar is iemand sterk in? In de motivatiebrief lees je vervolgens wat iemand echt wil bereiken. Natuurlijk kijken we ook naar de spelling en opbouw van de brief en cv. Je zou het misschien niet verwachten, maar een slordig cv komt nog steeds voor. Compleet met taalfouten of een onjuiste opbouw. Maar toch, als er wel een goede motivatiebrief bij zit, is dat geen reden om de sollicitant niet uit te nodigen, al kan degene wel een telefoontje verwachten over het hoe en waarom van het cv. De ergste missers in de brief zijn spelfouten in onze bedrijfsnaam, verkeerde merknamen of een onjuiste vestigingsplaats. Dan weet je dat de sollicitant een oude brief heeft aangepast, pijnlijk!”

“Motivatiebrief is nog steeds erg belangrijk”

Denise: “We bekijken bij sollicitaties alle meegestuurde stukken: brief, cv, stage beoordelingen, cijferlijsten enzovoorts. Advocatenkantoren zijn kwaliteitsgericht en schrijfvaardigheid is belangrijk. Spelfouten vallen dan in negatieve zin op. Het geheel moet een goed verzorgde indruk maken. Frivoliteiten kun je beter achterwege laten, hoewel humor wel degelijk gewaardeerd wordt.”

“We selecteren op basis van een totaalbeeld”

Waar wij op letten

Ruud: “Wij zoeken naar de ideale kandidaat voor de functie en kijken naar opleiding, studieduur, extra’s en interesses. Bij deze laatste is het belangrijk om te zien of iemand buiten de geijkte paden is getreden. Extra activiteiten, als een bestuursjaar, zijn waardevol, al is een sollicitant bij ons niet geheel kansloos als degene geen extra curriculaire activiteiten op zijn cv heeft. Degene kan er immers voor gekozen hebben om vier jaar lang keihard te studeren en daarnaast een baan te hebben om het te bekostigen. Dat laat zien dat je doelgericht en zelfstandig bent. Het gaat ons om de achterliggende gedachte achter het besluit. Dat willen we graag in een brief teruglezen.”

“Het gaat ons om de gedachte achter het besluit”

Denise: “Wij zoeken de beste kandidaat voor de functie. Het cv moet dus een goed beeld geven van de sollicitant. We letten specifiek op opleiding, studieduur, afstudeerrichting, stages en nevenactiviteiten. Wat dit laatste betreft: we zien graag dat mensen zich breed hebben ontwikkeld naast hun studie. Dat kan op verschillende manieren: door een bestuur of commissie, een stage in het buitenland of door op hoog niveau gesport te hebben. We zoeken kwaliteit en authenticiteit, passend bij ons kantoor. Realiseer je dat er héél veel cv’s door onze handen gaan en dat opvallen dus best lastig is. Het luistert vrij nauw, want opvallen in negatieve zin is ook niet de bedoeling. Als je bijvoorbeeld in je brief zet dat je zo internationaal georiënteerd bent en op je cv is daar niets van terug te zien, dan geeft dat te denken. Uiteindelijk selecteren we de juiste kandidaat op basis van een totaalbeeld. Er zijn altijd mensen die andere keuzes hebben gemaakt en misschien niet volledig aan de criteria voldoen, maar toch onze nieuwsgierigheid prikkelen.”

De toekomst van de sollicitatiebrief en cv

Ruud: “De huidige opzet van een brief en cv met hierin een overzicht van ervaring en achtergrond blijft ten dele bestaan. Onder invloed van social media zullen bepaalde elementen zich wel vernieuwen, denk ik. Sommige zaken worden belangrijker, andere verdwijnen.”

“Bij Baker & McKenzie letten we op brief en cv”

Denise: “De brief en cv komen tegenwoordig niet meer per post, maar verder wordt er in de advocatuur nog vrij traditioneel gesolliciteerd. De advocatuur zelf is misschien ook nog een wat traditionele beroepsgroep, hoewel dat toch ook vrij snel verandert. Baker & McKenzie loopt wat dat betreft zeker voorop en communiceert via de nieuwste middelen: er is geen telefoon meer te vinden in ons pand en iedereen loopt hier met een iPad onder z’n arm. Een sollicitatiegesprek via Facetime sluit ik niet uit binnen afzienbare tijd!”