Neuro Linguïstisch Programmeren

Editie: November-December 2014 | Tekst: | Fotografie: IStock

Inzicht krijgen door iemand non-verbaal te observeren. Snel connectie maken door vertrouwen te scheppen. De juiste woorden kiezen om te overtuigen en zo je doel bereiken. Succes is te creëren volgens de theorie van NLP. Wanneer je dit spel snapt, wordt solliciteren ineens een stuk eenvoudiger.

Meer info over NLP

Kaber Groep BV geeft workshops en trainingen op het gebied van NLP en biedt individuele coaching en therapietrajecten. Meer hierover lees je op www.kabergroep.nl. Of woon tijdens De Nederlandse Carrièredagen de workshop Wat denk jij dat je uitstraalt? van Kaber bij.

Slimme communicatie als sleutel naar succes

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Een empirische wetenschap die in de jaren 60/70 werd ontwikkeld door Richard Bandler, John Grinder en Frank Pucelik. Zij hadden de overtuiging dat je de werking van het brein kan inzetten voor je eigen succes. Je zou kunnen zeggen dat NLP een levenshouding is, waarbij je bewust bent van je gedrag, taal en emotie en zelf verantwoordelijkheid draagt voor de inzet ervan en het resultaat dat daaruit voortvloeit.

Communicatietool

Twee mensen die zich dagelijks bezig houden met NLP zijn Bernard Elshout en Luuk Sastra. Bernard is oprichter en directeur van Kaber Groep, een NLP opleidingsinstituut waar ook Luuk als projectmanager werkzaam is. “NLP is een tool, die je kunt inzetten als je beter wilt communiceren”, legt Bernard uit. Het basisprincipe van NLP is dat ieder mens een eigen communicatiesysteem heeft. Dit systeem is een combinatie van woorden, lichaamstaal, ervaringen en associaties dat bepaalt hoe je een boodschap zendt, maar ook hoe iets bij je binnenkomt. “Wie van zichzelf weet hoe zijn eigen systeem in elkaar zit en dat van een ander kan doorzien, kan daar van profiteren en eigen doelen verwezenlijken.” “Als je met NLP begint”, vult Luuk hem aan, “dan word je ook letterlijk een spiegel voorgehouden. Daardoor word je bewust van je eigen manieren en gebruiken. Bijvoorbeeld van je woordkeuze, maar ook van je intonatie of wat je fysiek bij anderen teweeg brengt.”

Programmeren

Om duidelijk te maken hoe NLP werkt vergelijkt Bernard het menselijk brein met een computer. “Onbewust heb je jezelf gewoontes aangeleerd. Door een bepaald woord, een situatie of de houding van een ander kunnen je emoties worden getriggerd. Daar vloeit gedrag uit voort. Maar net als een computer kun je je brein programmeren, zodat je anders reageert op een situatie en je emoties controleert. Zo lukt het om bijvoorbeeld om angsten te overwinnen, zelfvertrouwen te krijgen, maar ook om commentaar niet langer te zien als aantijging, maar te verwelkomen als feedback en te zien als leermoment.” Het idee dat je brein te ‘programmeren’ is wekte veel weerstand op in de jaren 70 en nog steeds zijn er mensen die vinden dat je jezelf verloochend als je NLP toepast. “Maar het gaat juist om van A tot Z weten hoe jij zelf in elkaar zit”, zegt Luuk. “Je wilt je eigen systeem leren kennen om senang te zijn met jezelf. Daarom is het goed om je bewust te maken van de onbewuste processen die er bij je plaatsvinden. Zodat je weet dat de manier waarop je reageert ook de manier is zoals je zelf wilt reageren en niet omdat je dat aangeleerd is door je omgeving.”

Kat en muis

Naast een bewustwording van onbewuste processen gaat NLP ook over communicatie en het leren van vaardigheden om je communicatie effectief over te brengen. Wie dat onder de knie heeft kan daar van profiteren en doelen bereiken. Maar hoe pak je dat aan? “Miscommunicatie is niets anders dan geen aansluiting vinden bij je gesprekspartner”, vertelt Bernard. “Wie zijn boodschap goed wil overbrengen moet de juiste taal spreken. Namelijk de taal die de ander begrijpt.” Hij doelt hier op het feit dat ieder een ander communicatiesysteem heeft. “De één is heel visueel ingesteld, een ander is meer auditief, en weer een ander is kinesthetisch ingesteld en reageert veel meer vanuit het gevoel. Wanneer je door hebt hoe een ander in elkaar steekt, kun je daar gebruik van maken door mee te praten in iemands taalgebruik en daarmee iemand op zijn gemak te stellen. Wij noemen dat volgen. In feite volg je net zo lang, totdat je het punt bereikt dat je de leiding kunt overnemen in het gesprek. Je speelt de muis om de kat te zijn.”

Succesvol solliciteren

Ook binnen een zakelijke omgeving of als je te maken krijgt met een sollicitatieprocedure kun je baat hebben bij NLP, menen beide mannen. Luuk: “Iemand die in zijn kracht staat, laat zich niet beperken. Die heeft een duidelijk doel en een sterke intrinsieke motivatie.” Door bewust te zijn van die intrinsieke motivatie en het krijgen van de baan als concreet doel te stellen kan je tijdens een sollicitatie een ‘trucje’ met je hersenen uithalen. “In plaats van het te zien als toekomstscenario, doe je alsof het al zo is”, vervolgt Bernard. “Je maakt van fictie werkelijkheid. In dit geval geloven je hersenen tijdens een sollicitatiegesprek in feite al dat je de baan hebt. Dan is het een kwestie van aansluiting zoeken bij je gesprekspartner en je boodschap zo verpakken dat deze het beste gehoord wordt.”

Meer info over NLP

Kaber Groep BV geeft workshops en trainingen op het gebied van NLP en biedt individuele coaching en therapietrajecten. Meer hierover lees je op www.kabergroep.nl. Of woon tijdens De Nederlandse Carrièredagen de workshop Wat denk jij dat je uitstraalt?