How to… Een bezoek aan een carrièrebeurs

Editie: November-December 2012 | Tekst: | Fotografie: iStock

Het bezoeken van een carrièrebeurs als De Nederlandse Carrièredagen is een laagdrempelige manier om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Je wilt natuurlijk alles uit zo’n beursbezoek halen. Hoe bereid je je voor? Wat kun je het beste aantrekken? En waar letten werkgevers op?

Carina van der Kloet

Carina van der Kloet
 • Bedrijf: Carina Personal Styling
 • Website: Carina Personal Styling
 • Tip: Kleding moet passen bij de functie die je ambieert

Frank van Marwijk

Frank van Marwijk
 • Functie: Communicatiedeskundige
 • Tip: Kijk hoe het gesprek verloopt en pas daar je lichaamshouding op aan
 • Auteur van: 'Manipuleren kun je leren' en 'Het groot complimentenboek'

Jeroen van Eijnsbergen

Jeroen van Eijnsbergen
 • Functie: Arbeidspsycholoog
 • Bedrijf: Van Eijnsbergen & Partners
 • Website: Van Eijnsbergen & Partners
 • Tip: Vertel in het eerste contact niet direct te veel over jezelf, stel vragen

How to...Een bezoek aan een carrièrebeurs

Tijdens een bezoek aan een carrièrebeurs kun je informeel kennis maken met werkgevers. Belangrijk is dat je er daarbij goed uit ziet. “Alleen goed presteren is niet onderscheidend in deze moeilijke tijden. Het gaat erom dat je zichtbaar bent , overtuigend overkomt en zakelijk succesvoller bent”, vertelt Carina van der Kloet van Carina Personal Styling. “Onbewust geef je een signaal af met je kleding. Bijvoorbeeld een hoog contrast zoals donkerblauw gecombineerd met lichtblauw straalt deskundigheid uit. Dit geldt ook voor kleding van goede kwaliteit. Als je er verzorgd uitziet en representatief gekleed gaat, kom je serieus over en wek je vertrouwen. Wat je het beste aan kunt trekken hangt af van de bedrijfscultuur. Kleding moet passen bij de functie die je ambieert. Belangrijk is dat je je er prettig bij voelt en je authentiek bent. Zorg ervoor dat je positief opvalt. Voeg een persoonlijke touch aan je kleding. Denk bijvoorbeeld aan een mooie voering, statement sieraad of een kleur die je bijzonder goed staat.”

“Een gesprek op de beurs moet je eigenlijk zien als een pre-sollicitatie”

Voor het grootste gedeelte is communicatie non-verbaal. Je lichaamshouding is erg belangrijk bij het maken van een zelfverzekerde indruk. Frank van Marwijk, communicatiedeskundige, directeur Bodycom Lichaamscommunicatie en auteur van ‘Manipuleren kun je leren’ en ‘Het groot complimentenboek’, geeft aan dat je de tijd moet nemen om goed te luisteren en dat ook met je houding te laten zien. Van Marwijk: “Sta dus niet met je armen over elkaar of met je handen in je zakken. Je kunt je houding en je gezichtsuitdrukking spiegelen aan je gesprekspartner, maar overdrijf het niet. Kijk hoe het gesprek verloopt en pas je houding daar op aan.”

“Zorg ervoor dat je positief opvalt”

Waar letten werkgevers op?

Voor een goede voorbereiding is het handig om te weten waar werkgevers op letten. Recruiters letten er bijvoorbeeld op of de bezoeker zich heeft voorbereid op zijn beursbezoek, bijvoorbeeld door hun website te bekijken. Daarnaast let de recruiter op je lichaamstaal, uitstraling en houding, aangezien dit al veel over jou vertelt. Bedenk daarom van tevoren hoe jij over wilt komen! Toon bijvoorbeeld interesse. Communicatiedeskundige Van Marwijk: “Verdiep je tijdens je gesprekken op de beursvloer in je gesprekspartner. Toon interesse door tijdens het gesprek terloops de naam van je gesprekspartner te noemen. Kom belangstellend over door concrete vragen te stellen en laat na het gesprek je visitekaartje achter. Stuur na het beursbezoek een mailtje als herinnering aan het gesprek mét een vooraankondiging van je sollicitatiebrief.”

“Stel de juiste vragen”

Een gesprek op de beurs kun je zien als een pre-sollicitatie, maar dan informeel. Belangrijk is dat je als bezoeker gerichte, open vragen stelt. Van tevoren vragen bedenken helpt hierbij, zoals wat jou toegevoegde waarde zou zijn voor het bedrijf. Je cv meenemen komt ook professioneel over, met daarin informatie over nevenactiviteiten, je afstudeeropdracht en je stages. Mocht je interesse hebben en willen solliciteren bij het bedrijf, vraag dan naar de sollicitatieprocedure. Wil je alles halen uit een  beursbezoek, onderschat het niet en bereid je goed voor.

Jezelf verkopen

Volgens arbeidspsycholoog Jeroen van Eijnsbergen heeft de eerste fase van je carrière een belangrijk richtinggevend karakter. Naast het feit dat je op basis van opleiding een uitdaging zoekt is het hét moment om te onderzoeken met welke type organisatie je je kan identificeren. Excelleren betekent goed zijn in je vak, in een omgeving die je past! Van Eijnsbergen: “Een carrièrebeurs biedt de mogelijkheid om bij verschillende organisaties te achterhalen wat hen typeert. Enige voorstudie naar deze bedrijven is aan te raden. Het helpt je om de juiste vragen te stellen en jezelf te presenteren. Vertel niet direct te veel over jezelf, maar stel juist vragen. Een bezoek aan een carrièrebeurs is er niet om naar huis te gaan met een tas folders, maar om contacten te leggen. Neem je cv mee, maar gebruik deze niet als flyer. Een laatste tip: maak jezelf niet beter of groter, het gaat vooral over leuk contact maken en bij interesse na de beurs dit contact opnieuw te leggen.

Facts

 • 93% van de communicatie is non-verbaal en daardoor kun je je goed met je lichaamstaal onderscheiden van de rest.
 • Goed luisteren is tijdens een gesprek belangrijk voor recruiters.
 • De eerste indruk is belangrijk, maar niet bepalend voor de rest van het gesprek.
 • Je kunt jezelf krachtig profileren door je ambities te tonen.
 • Profi leren betekent letterlijk (Van Dale) ‘een eigen karakter vertonen’.