Een goed cv, onmisbaar bij succesvol solliciteren

Editie: Maart 2012 | Tekst:

Deze maand wordt er een nieuwe website gelanceerd: cvcheck.info. Studenten en starters kunnen hier online hun cv laten checken door een ervaren recruiter. Je ontvangt binnen twee werkdagen via mail feedback op je cv. En mocht het dan nog niet helemaal duidelijk zijn, kan je ook nog een afspraak maken voor een telefonisch consult.

Cindy Wiegman

Cindy Wiegman
 • Leeftijd: 24 jaar
 • Studie: Human Technology
 • Opleidingsinstituut: Hanzehogeschool Groningen

Gratis CV Check?

Ook benieuwd hoe jouw cv beoordeeld wordt? Kijk dan of je in aanmerking komt voor een actiecode om gratis je cv van feedback te voorzien. Wil je voor je hele klas, dispuut of vereniging een CV Check workshop organiseren? Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

www.cvcheck.info

Marieke Wijma is samen met Kim Blokker en Eline Dimmendaal initiatiefnemer van CV Check: “Solliciteren begint bij een goed cv. Veel vaker dan we denken pakken recruiters niet de brief, maar het cv om een eerste indruk te krijgen van een kandidaat. Zeker in deze tijd krijg je te maken met veel concurrentie, zorg dus dat je cv er op een positieve manier uit springt.”

“Voeg een kader toe met je ambitie”

Te statisch en te uitgebreid

Wanneer je op het punt staat de arbeidsmarkt te gaan betreden zijn er natuurlijk genoeg plekken waar je terecht kan voor tips voor een goed cv. Toch blijkt het in de praktijk nog bij veel starters niet helemaal vlekkeloos te gaan. Een veel gemaakte fout is dat het cv te statisch is en heel uitgebreid. “Zie je cv als een werkdocument en pas deze per sollicitatie aan, laat alle irrelevante informatie achterwege en zet de informatie die jou die baan kan opleveren bovenaan. Vergeet chronologische volgordes, speel met de layout en laat een stukje van je eigen identiteit zien in je cv. Voeg bijvoorbeeld een kader toe met je ambities of een leuk weetje over jezelf.”

“Een cv is een werkdocument”

De functie

Welke aanpassing jouw cv nodig heeft, heeft natuurlijk alles te maken met jezelf, maar ook met het bedrijf waar je solliciteert. Met het maken van juist die keuzes, kan CV Check je helpen. Bij het checken van je cv wordt namelijk ook het bedrijf of de soort functie waar je op solliciteert meegenomen. Je ontvangt na het uploaden van je cv binnen enkele dagen persoonlijke feedback en krijgt tips om in het vervolg zelf met een kritische blik naar je cv te kunnen kijken. Voor wie dan nog met vragen zit kan opheldering krijgen tijdens een telefonisch consult. “Zie deze CV Check als dat duwtje in de rug om niet alleen nu maar ook in de toekomst serieus en gefocust aan de slag te gaan met je cv.”

Voor iedereen die nu nog aan het worstelen is met zijn cv heeft  Marieke een gouden tip: “Hou altijd je doel voor ogen en dat is uitgenodigd worden voor dat eerste gesprek.”

The Golden Rules

 • Val op! Durf met je cv anders te zijn. Zo kun je jezelf onderscheiden door een bijzondere lay-out te gebruiken of te kiezen voor een ongebruikelijke volgorde. Natuurlijk is het hiermee wel belangrijk dat je op een positieve manier opvalt. Dus voordat je je hele cv gaat omgooien: bedenk of een niet-doorsnee cv wel past bij de organisatie waar je gaat solliciteren.
 • Houd het cv leesbaar en overzichtelijk. Kies voor een prettig leesbaar lettertype en een duidelijke structuur en laat dit in je hele cv terugkeren. Zodra een recruiter moet gaan puzzelen om te ontdekken wat je in huis hebt, is de kans groot dat je op de stapel ‘afgewezen’ terecht komt.
 • Voeg een profiel toe aan jouw cv. In een profiel presenteer je jezelf kort bovenaan het cv. Probeer zonder al te veel woorden te gebruiken je ambities en persoonlijke eigenschappen te benadrukken. Door een profiel toe te voegen kun je ook zonder je brief wat extra’s over jezelf te vertellen.
 • First things first! Zaken op je cv die belangrijk kunnen zijn voor de baan waar je op solliciteert, moeten direct in het oog springen. Pas daarom per sollicitatie je cv aan en zet belangrijke dingen bovenaan.
 • Schrijf herkenbare taal. Gebruik het jargon uit de vacature om te omschrijven wat jij zoal kan en gedaan hebt. Ook spreken herkenbare merken of namen en algemeen bekende functienamen meer tot de verbeelding.
 • Beschrijf duidelijk en beknopt jouw ervaring. Zorg dat de informatie op je cv niet alleen duidelijk maar ook kort en bondig is. Om je hierbij te helpen kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de STAR methodiek.
 • Verkoop jezelf. Na het lezen van je cv moet een recruiter jou willen hebben voor die baan. Helemaal geen gek idee dus om op je cv eens de AIDA formule toe te passen.
 • There are no rules, Maar bovenal is het belangrijk om je doel voor ogen te houden. Je doel is uitgenodigd worden voor een eerste gesprek. Hou dat doel voor ogen en laat je vooral niet beperken door allerlei regeltjes die bestaan omtrent cv’s.