Selectieprocedure Business Courses

Editie: September-Oktober 2013 | Tekst: | Fotografie: iStock

Hoe kom je in aanmerking voor een business course? Zowel bij uitzendconcern Randstad als advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek is zelfkennis een onmisbare eigenschap voor toelating. Recruiters van beide bedrijven selecteren studenten daarnaast ook op cv, motivatie en nevenactiviteiten.

Marloes de Boer

Marloes de Boer
 • Leeftijd: 25 jaar
 • Studie: Bedrijfskunde HRM
 • Opleidingsinstituut: Rijksuniversiteit Groningen
 • Functie: Campus Recruiter
 • Werkgever: Randstad
 • Tip: Hoe studenten zich op onze selectie kunnen voorbereiden? Tijdens de selectiemiddag verwachten we dat ze voorbeelden paraat hebben waaruit blijkt dat ze beschikken over leiderschapsvaardigheden, commercialiteit en zelfreflectie. Ze moeten hun sterke en minder sterke punten kunnen benoemen.

Coosje Knape

Coosje Knape
 • Leeftijd: 29 jaar
 • Studie: Klinische Psychologie
 • Opleidingsinstituut: Universiteit Utrecht
 • Functie: HR adviseur recruitment
 • Werkgever: De Brauw Blackstone Westbroek
 • Tip: Tips om jezelf beter te leren kennen: ga in gesprek met vrienden, familie en bijvoorbeeld docenten en vraag hen waar je kwaliteiten liggen en naar voorbeelden van dingen waar je trots op kunt zijn.

‘We zoeken diversiteit’

Bij De Brauw Blackstone Westbroek komen alleen rechtenstudenten vanaf hun derde jaar in aanmerking voor deelname aan de business courses. Voor studenten notarieel recht wordt jaarlijks The Bright georganiseerd en voor rechtenstudenten die geïnteresseerd zijn in de fusie- en overnamepraktijk is The Deal (in samenwerking met ABN AMRO) een jaarlijks terugkerende business course. “En sinds vorig jaar is er een derde variant waarin we studenten hun eigen, ideale business course laten samenstellen”, vertelt Coosje Knape, recruiter bij De Brauw. “Via een enquête op: www.brauwjeeigenbusinesscourse.nl bepalen studenten onder andere de locatie (binnen- of buitenland) en de verhouding tussen inhoud en fun van de business course.”

‘We kijken naar het totaalplaatje’

Het aantal aanmeldingen voor de verschillende business courses van het advocatenkantoor ligt tussen de 50 en 150. Coosje: “Gemiddeld kunnen er 14 tot 18 studenten deelnemen.” Studenten sturen een cv, brief en cijferlijst in. De recruiter benadrukt: “Wij kijken naar het totaalplaatje. Iemand met veel juridische nevenactiviteiten scoort misschien niet alleen maar achten en negens, maar kan voor ons wel een zeer geschikte kandidaat zijn. Het gaat ons dus echt om de combinatie: cv, brief, cijfers. En ik moet kunnen zien dat iemand gepassioneerd is over de advocatuur.”

Commercialiteit en leiderschap

Marloes de Boer, campus recruiter bij Randstad, is een van de recruiters die belast is met het doornemen van de vele cv’s en motivatiebrieven die haar werkgever jaarlijks krijgt voor de business course. “Na de eerste selectie op basis van cv en motivatie maken de kandidaten een capaciteitentest en vullen ze een competentievragenlijst in. Op basis hiervan selecteren wij ongeveer 100 studenten voor een selectiemiddag op ons hoofdkantoor in Diemen. Tijdens deze middag worden de kandidaten welkom geheten door een directeur, volgen ze onder meer een workshop persoonlijke ontwikkeling, geven ze een persoonlijke pitch en voeren ze een selectiegesprek met een HR manager.” De capaciteiten waarop Randstad selecteert, zijn: commercialiteit, zelfreflectie en leiderschap. “Uit het cv moet blijken dat een kandidaat commerciële en leidinggevende ervaring en affiniteit heeft. Dit kan een kandidaat bijvoorbeeld laten zien met nevenactiviteiten zoals bestuursfuncties, stages, vrijwilligerswerk of een bijbaan. We zoeken altijd naar diversiteit; dus naar studenten die meerdere nevenactiviteiten hebben gedaan. De studierichting maakt niet uit, alle studenten die aan het eind van hun universitaire bachelor of in hun master zitten, kunnen zich inschrijven.”

‘Zorg dat je de stappen in je cv uit kunt leggen’

Voor de recruiters van De Brauw zijn geschikte nevenactiviteiten: “een stage in de advocatuur, werk bij een Rechtswinkel, een student-assistentschap of bestuurswerk bij een juridische studievereniging.” Ook in deze branche hecht men heel veel waarde aan zelfreflectie. “Zorg dat je jezelf goed kent en de stappen in je cv uit kunt leggen”, zegt Coosje. Na de eerste selectieronde nodigen zij en haar collega’s een aantal studenten uit voor een persoonlijk gesprek. Van de 150 aanmelders voor de ‘zelfgebrauwen’ business course in 2012, waren dat er 40. Coosje: “Hierin moeten ze goed hun motivatie kunnen verwoorden en duidelijk kunnen maken waarom we juist hen mee moeten nemen. Ook stellen we altijd de vraag: ‘wat breng jij inhoudelijk of op sociaal vlak mee naar de deelnemersgroep?’ We streven altijd naar een goede mix van mensen en een gelijk aantal vrouwelijke en mannelijke deelnemers.”

Bekijk jezelf

Bij Randstad fungeert de business course als selectieprocedure voor het management traineeship. De business course ‘Bekijk jezelf en Randstad van alle kanten’ vindt dit jaar plaats op 6,7 en 8 november. Inschrijven hiervoor kan nog tot 1 oktober. “De CEO van Randstad geeft een presentatie, de deelnemers zullen een business game spelen, ze zullen werken aan een relevant strategisch vraagstuk op de ‘denktankdag’ en er zullen vele informele momenten zijn met directie, management en management trainees”, omschrijft Marloes beknopt de inhoud. “Daarnaast geven Randstadmedewerkers Erben Wennemars (voormalig topschaatser) en oud-tophockeyster Wieke Dijkstra een sportclinic. Tijdens de business course zijn er continue coaches aanwezig die de kandidaten feedback geven om henzelf beter te leren kennen en uiteindelijk te ontwikkelen.”