Elevator Pitch

Editie: Januari-Februari 2014 | Tekst: | Fotografie: IStock

Tijdens een business course kom je in aanraking met veel verschillende mensen. Vaak heb je maar kort de tijd om een positieve indruk achter te laten. Het is dus belangrijk dat je niet veel woorden nodig hebt om te vertellen wie je bent en waarom jij degene bent die ze moeten hebben. Zorg daarom dat je altijd een goede elevator pitch paraat hebt.

Elevator Pitch app

Bezoek voor meer tips en informatie de website van Edo van Santen. Je kunt ook gratis zijn Elevator Pitch App downloaden. Hiermee kan je voordat je moet pitchen nog even een checklist doornemen. De app bevat onder andere How-To Video’s en presentatietips.

edovansanten.nl

Met een elevator pitch presenteer je jezelf in maximaal twee à drie minuten. Je gesprekspartner kan hierdoor in een korte tijd een beter beeld van jou, je kwaliteiten en je ambities krijgen. Expert op het gebied van de elevator pitch is pitcholoog Edo van Santen. Hij geeft een aantal belangrijke tips.

Inhoud

Een goede voorbereiding is volgens de pitcholoog een must. “Het is goed je van tevoren te realiseren wat je wilt dat de ander onthoudt of gaat doen met de informatie die je geeft. Het is belangrijk dat je vanuit die optiek nadenkt. Mensen onthouden namelijk maximaal twee dingen.” Daarnaast is zijn advies om goed na te denken over wat jij voor een werkgever kunt betekenen. “Dit is best een zoektocht en moet een beetje bijzonder zijn. Als iemand zegt dat hij of zij netjes op tijd is, spreekt niemand dat echt aan. Maar, als je zegt dat je net zo lang doorzoekt tot je de oplossing hebt gevonden, wel. Probeer met andere woorden altijd iemands emotie te raken. Als je spreekt vanuit jouw drijfveer, dan raak je per de­finitie iemands emotie. Voor sollicitanten is het erg belangrijk dat je vertrouwen wekt en energie uitstraalt. Daarnaast moet het ook leuk lijken met iemand samen te werken. Je moet jouw passie laten zien.”

Vorm

Ook niet onbelangrijk is de houding die je aanneemt. “93% van je effect op anderen heeft te maken met hóe je iets zegt en niet wát je zegt. Let dus bijvoorbeeld op stiltes, klemtonen en de snelheid waarmee je spreekt. Oefen als het kan jouw elevator pitch op bijvoorbeeld vrienden of familie.”

Begin dus alvast met het voorbereiden van een elevator pitch als een business course binnenkort op jouw agenda staat. En bedenk wat jou een aanwinst maakt voor het bedrijf. Succes!