Werken bij een internationaal bedrijf

Editie: Maart 2014 | Tekst: | Fotografie: IStock

Steeds meer bedrijven zijn internationaal actief, dus de kans is groot dat jij als starter in een internationale werkomgeving terecht komt. Maar wat betekent het om in een internationaal bedrijf te werken en welke kansen biedt het?

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het voor bedrijven loont om internationaal actief te zijn. Zo blijkt dat de overlevingskans van bedrijven wordt vergroot als zij vanaf het eerste jaar internationaal handelen. In de olie­ en gasindustrie en in de transportindustrie, is over de grens werken al jaren part of the job. Maar door de ontwikkelingen in automatisering en doordat grenzen vervagen, komt in het buitenland werken in steeds meer sectoren voor. Wanneer je als starter komt te werken in een organisatie met dochterondernemingen in het buitenland kan je voor een project, of zelfs permanent ingezet worden. Voor een vergadering naar Dubai afreizen, of voor drie maanden een project opzetten in China, het is allemaal mogelijk. Een baan met internationale mogelijkheden is ideaal als je graag veel van de wereld wil zien. Het vereist wel een flexibele instelling, je moet het zien zitten om voor een belangrijke zakendeal in het vliegtuig te stappen.

‘Diversiteit brengt meer creativiteit en innovatie’

Voorbereid op reis

Door een internationale baan, kun je veel leren over andere culturen en omgangsvormen. Je kunt daarnaast jouw talenkennis verbeteren en jouw netwerk vergroten. Als je de contacten die je elders hebt opgedaan goed onderhoudt, kunnen deze in de toekomst wellicht ook iets voor jou betekenen. Het is niet meer altijd nodig om lijfelijk aanwezig te zijn, omdat vergaderingen tegenwoordig plaats kunnen vinden via skype en doordat gewerkt wordt in de cloud. Iedereen heeft overal en altijd toegang tot informatie. Toch wordt voor de belangrijke zakendeals nog steeds afgereisd naar het land waar zaken mee wordt gedaan. Als je daar bent is het nodig om je aan te passen aan de cultuur en de omgangsnormen van het land waar je verblijft. Zo wordt het in Duitsland extra gewaardeerd als je de taal spreekt en is in Japan bescheidenheid erg belangrijk. Lees je dus goed in voordat je op reis gaat, zo ben je op de hoogte van bepaalde gebruiken en kan je een goede indruk maken op degene met wie je zaken doet. 

Kennis en ervaring

Een belangrijk aspect van internationalisatie van de werkvloer, is samenwerking met kenniswerkers vanuit andere landen. Deze samenwerking geeft jou toegang tot hun kennis en ervaring en daarnaast zorgt diversiteit voor een meer creatieve en innovatieve werkomgeving. Het kan ook zo zijn, dat een maatschappelijk probleem in het buitenland, naar bepaalde specialistische kennis vraagt. goed voorbeeld van zo’n probleem is wateroverlast ontstaan door natuurrampen. Nederland is voorloper op het gebied van waterbescherming. Als je specialist bent op dit gebied, zijn er kansen genoeg in het buitenland. Door samenwerking met werknemers uit andere landen en door ervaring op te doen in het buitenland, krijg je de kans je te ontwikkelen en ben je op de hoogte van wat er speelt op innovatiegebied. Mocht je vervolgens op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging, maakt jouw kennis en ervaring je interessant voor de arbeidsmarkt. 

Het nieuwe werken

Verder kan de mogelijkheid om flexibel te werken een reden zijn om in een internationaal bedrijf te willen werken. Dit ‘nieuwe werken’ waarbij werknemers zelf bepalen waar, wanneer en hoe lang zij werken, komt steeds vaker voor. Op dit moment komt deze manier van werken, in onder andere Engeland en Duitsland, nog wat vaker voor dan in Nederland. Werk je bij een internationale organisatie, dan heb je meer kans om in het buitenland flexibel te gaan werken. Tot slot en ook niet onbelangrijk: internationale bedrijven keren hogere salarissen uit aan werknemers dan bedrijven die alleen gericht zijn op Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS.

Zaken doen in het buitenland. Een aantal tips:

  • Reik in China een visitekaartje met twee handen aan en met eventueel de Chinese zijde naar boven.
  • Neem visitekaartjes met beide handen in ontvangst en bestudeer het kort: Chinezen vinden dit belangrijk.
  • Vermijd zakelijke onderwerpen als je in China met zakenpartners gaat tafelen, drinken en karaoke zingen. Doe gezellig mee, want entertainment is onderdeel van het zaken doen.
  • Laat in Brazilië zien dat je humor hebt want Brazilianen zijn informeel.
  • Leer Braziliaans-Portugees, want in Brazilië spreken weinig mensen Engels.
  • Kom in Japan altijd op tijd, te laat komen wordt als respectloos gezien.
  • In Duitsland is etiquette belangrijk en tutoyeren wordt niet gewaardeerd.