Tips voor een top CV

Editie: November-December 2013 | Tekst: | Fotografie: IStock

Het cv is meestal het eerste wat een werkgever van je ziet, die eerste kennismaking op papier is dus essentieel! Het doel van een cv is om de werkgever ervan te overtuigen dat jij degene bent die ze zoeken voor de functie. Zeker als er met jou nog velen solliciteren op een functie, moet je er zeker van zijn dat jouw cv zowel qua vorm als inhoud opvalt. Oftewel: stand out in the crowd!

Laat je cv checken

Ga jij dit jaar afstuderen aan een technische of economische opleiding en wil je graag persoonlijke feedback en tips ontvangen op jouw cv? Ga dan naar www.cvcheck.info en upload hier je cv en ontvang gratis feedback!

CVCheck.info

‘Zorg dat je cv positief opvalt en op de juiste stapel terechtkomt’

Het opstellen van een goed cv begint bij een vacature. Anders dan veel mensen denken is het cv namelijk geen statisch document. Door je cv toe te spitsen op de functie en de werkgever waarbij je solliciteert, kun je nog beter overtuigen dat ze uitgerekend jou moeten hebben voor deze functie. Voor een job in het onderwijs is het bijvoorbeeld handig om op je cv te vermelden dat je bijlessen hebt gegeven. Of als ze vragen om een teamplayer is het goed om in je cv terug te kunnen vinden waar je eerder in groepen hebt gewerkt. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je bij het opstellen van je cv een goede structuur hanteert. Zet je gegevens in de juiste, chronologische volgorde en wees daarin consequent. Dus als je bij je werkervaring bovenaan je meest recente baan vermeldt, doe dit dan ook bij je opleidingen. Let er ook op dat je cv niet langer dan twee pagina’s is, wees dus duidelijk en beknopt. Maak een keuze in wat je wilt uitlichten en voeg minder relevante bijbaantjes bijvoorbeeld samen. Wat ook belangrijk is, is de opmaak van je cv. Deze moet aantrekkelijk zijn en meteen in het oog springen. Solliciteer je op een representatieve functie? Overweeg dan om bijvoorbeeld en pasfoto op je cv toe te voegen. Kijk wat er gebeurt als je kleur toevoegt of als je speelt met de marges van je kantlijn. Pas wel op dat je niet doorslaat in je creativiteit, het moet nog wel makkelijk leesbaar blijven en je werkgever niet afschrikken. Naast dat je cv moet passen bij de sector waarin je solliciteert moet het natuurlijk ook passen bij je eigen persoonlijkheid. Tot slot is het belangrijk om zwakke punten op je cv te camoufleren. Dit kan door er altijd een verklaring bij te zetten. Heb je bijvoorbeeld een jaar gereisd en ben je daarom een lange tijd inactief geweest? Vermeld dit op je cv! Hetzelfde geldt voor een lange reeks van korte werkervaringen. Vermeld indien nodig de reden van je vertrek of maak gebruik van referenties.